Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Madam Fufu“ iš Šiaulių – kai grožis nutraukia pančius ir peržengia ribas

Vienas pastatas Šiauliuose P.Višinskio gatvėje palengva tampa mažyčiu lietuvišku Camdenu – taip vadinasi Londono neformalų rajonas. Jau ilgiau kaip metus čia veikia netradicinis grožio salonas „Madam Fufu“. Be to, kaimynystėje jau senokai adatas galanda tarptautiniu lygiu žinomas tatuiruočių salonas. Iki Camdeno trūksta tik neformalių drabužių parduotuvės.
„Madam Fufu“ nestandartinio grožio salonas Šiauliuose
„Madam Fufu“ nestandartinio grožio salonas Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Durys atsiveria, o už jų – netipiško grožio salono vaizdas – nuo senoviškų rankinių kirpimo mašinėlių, kurių jau niekas nebenaudoja, iki šventų paveikslų, iš kurių niekas nesityčioja. Rodos, visko čia yra ir viskas tinka.

Aš ne pankė, o žmogus

Mergina didelėmis akimis kantriai laukia, kada jai supins šūsnį netikrų kasyčių. Dar kita tiksi demoniško manikiūro. Viena siena paskirta trofėjams – klientų plaukų sruogoms. Prie kiekvieno maišelio su plaukų sruoga parašyta, kam jie priklausė.

Linksmiausia, kad ne visi plaukai maišeliuose nuo galvos. Kažkas čia paliko plaukuose užkoduotą DNR nuo krūtų spenelių, bambos ar gaktos srities. Kūno vietų pavadinimuose nevengiama ir lengvai necenzūrinių išsireiškimų.

Kažkas čia paliko plaukuose užkoduotą DNR nuo krūtų spenelių, bambos ar gaktos srities.

Tai rimta kolekcija, nes prie trofėjų galima rasti garsių šalies neformalų pavardžių ar pseudonimų. Pavyzdžiui, daugelis keistesnio plauko žmonių žino, kas tokia yra menininkė Šaltmira.

Visą šį grožį ir „Madam Fufu“ saloną įkūrė iš Radviliškio kilusi Olga Kalvelė.

Ją draugai taip ir vadina – Madam Fufu. Studijavo anglų filologiją. Bandė dirbti tvarkingą samdomą administracinį darbą. Netiko, tačiau išmoko sužiūrėti įmonės dokumentus.

„Visada traukė menai – negaliu gyventi įsprausta į šablonus. Niekada nesvajojau tapti kirpėja, tačiau prieš kelerius metus apkirpau keletą draugų. Labai patiko. Dabar noriu kirpti net tada, kai jau nieko nebenoriu“, – pasakoja ryškia spalva plaukus nusidažiusi Olga.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ salono vadovė Olga Kalvelė
Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ salono vadovė Olga Kalvelė.

Bet juk neformalai taip pat tarsi suštampuoti: pankai, gotai, hipiai? „Labai negera buvo, kai vienas leidinys pavadino mane panke. Aš esu žmogus, o žmonės būna visokie“, – aiškina paprastą ir visą sujungiančią tiesą Madam Fufu. 

Spalvinga kompanija

„Madam Fufu“ salonas – tai įstaiga, į kurią užsuka ne kiekvienas populiariosios kultūros atstovas. Nusikirpti normaliai gali bet kur. Net ir čia. Faktas, kad tikrai ne visi nori ko nors išskirtinio. Daugelis numoja ranka į naujoves – patrumpinkit galus ir bus gerai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ nestandartinio grožio salonas Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ nestandartinio grožio salonas Šiauliuose.

Tačiau pasidaryti pribloškiančią ševeliūrą galima būtent šiame grožio salone – nuo eksperimentų niekas neatkalbinės – tik pritars.

Šiame grožio salone nuo eksperimentų niekas neatkalbinės.

Salonas per metus labai išpopuliarėjo. Jei anksčiau čia galėjai apsikirpti ar kitaip pasigražinti kaskart užėjęs, dabar jau reikia stoti į kelių dienų eilę.

Salone kiekvienas kirpėjas yra neformalus – šiuolaikiškas, unikalus ir originalus. Čia dirbantys žmonės dėmesį patraukia savo pačių ševeliūromis ir tatuiruotėmis išmarginta oda.

Jei tenka palaukti savo eilės, ne bėda – praeis gera valanda, kol apžiūrėsite visus ant palangių išdėliotus rakandus, išnagrinėsite smulkiai išpieštas sienas.

Madingos Reicho šukuosenos

Įtemptu grafiku gyvena ne tik salono „Madam Fufu“ savininkė, bet ir jos kompanionas Donaldas Rakauskas-Moreno. Pastarasis vardas paveldėtas iš studentiško muzikavimo laikų ir tapo beveik pavarde.

Vaikinas meistriškumu, o ypač noru improvizuoti nė kiek nenusileidžia savo viršininkei, jau pripažintai plaukų virtuozei Olgai. Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ salonas. Kirpėjas Donaldas Moreno

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ salonas. Kirpėjas Donaldas Moreno.

Jo darbo vietoje virš veidrodžio kabo dainininko F.Sinatros nuotrauka iš kažkurio policijos skyriaus. Matyt, pareigūnai pričiupo atlikėją audringoje jaunystėje. Tačiau šukuosena ledinė – nieko neprikiši. Sifonus purškalams kirpėjas pasigamino iš butelių nuo alkoholio.

D.Rakauskas – kirpėjos sūnus ir šiaip nestandartinės filosofijos žmogus. Su juo jau sutarta dėl kirpimo. Plaukų ant galvos – nors vežimu vežk.

Galima nukirpti taip, kad gerai atrodys ir šukuojant aukštyn, ir tiesiog verčiant plaukus ant šono.

„Tai gal jau nori atsisveikinti su plaukais nuo šonų? Ilgi plaukai – tikra dovana ir džiaugsmas kirpėjui. Sunku ką nors prigalvoti iš trumpų plaukų, o iš ilgesnių – visada. Gal domina „oldskūlas“ – senovinės šukuosenos“, – teiraujasi kirpėjas.

Rėžiam drąsiai – atsiduodu miklioms  menininko rankoms ir žirklėms. Keletas žvilgtelėjimų į žurnalus ir prasideda darbas. Ant grindų krenta kone 25 centimetrų ilgio kudlos nuo galvos šonų, tačiau tai toli gražu ne viskas.

Moreno kruopščiai šukuoja, plonina, dailina. Pagaliau lieka tik ilgoka ketera ant viršugalvio. Aiškina, kad galima nukirpti taip, jog gerai atrodys ir šukuojant aukštyn, ir tiesiog verčiant plaukus ant šono.

Skyrimą išskuta mašinėle taip pat ne dėl mados – tai leidžia plaukams „priprasti“ prie naujo skyrimo ir jis visada bus toje pat vietoje.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ nestandartinio grožio salonas Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./„Madam Fufu“ nestandartinio grožio salonas Šiauliuose.

Dar patikslina, kad klasikinės aukštyn šukuojamos vyriškos ševeliūros daugiausia atėjo iš Amerikos. Vien ką reiškia Elvio Preslio pakelta garbana.

Griežta, tačiau labai stilinga šukuosenos forma pasižymi senoji Vokietijos kirpėjų mokykla: „Žaviuosi vokiečių karo meto šukuosenomis. Aš filmą „Trečiojo Reicho žlugimas“ žiūrėjau tik dėl to meto vokiečių šukuosenų“, – pripažįsta kirpėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius