-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujasis miškų urėdas V.Kaubrė darbe – lyg šeimos ratelyje, bet žmona jau planuoja palikti urėdiją

Naujasis miškų urėdas Valdas Kaubrė pirmąją savo darbo dieną neabejotinai sulauks sveikinimų iš savo žmonos, uošvio, tėvo ir svainės, kurie dirba urėdijose arba miškų sektoriuje. Aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai jau teko aiškintis, ar tokia šeimyninė ranga nekels konfliktų, tačiau ministras užtikrino, kad padėtis bus akylai stebima. Naujasis miškų urėdas dėmesio sulaukė ir dėl priklausymo elitiniam medžiotojų būreliui, kuriame – aplinkosaugininkai, politikai ir verslininkai.
Valdas Kaubrė
Valdas Kaubrė / Tomo Markelevičiaus nuotr.

V.Kaubrė ketvirtadienį tapo naujuoju Valstybinių miškų urėdijos vadovu – iki šiol jis buvo tik laikinasis. Jį paskyrė, laimėjus konkursą, su V.Kaubre medžiojęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika

Valstybinių miškų urėdija nemano, kad Miškų urėdijoje dirbanti jo žmona yra jam pavaldi, kaip ir uošvis, kuris dirba urėdijos padalinyje Ukmergėje. Nekelia jokių abejonių ir tai, kad jo žmonos sesuo dirba Miškų tarnyboje, o tėvas – medienos perdirbimo įmonėje, kuri užsiima rąstų pervežimu.

Kam pavaldi vyriausiojo urėdo žmona?

Valstybinių miškų urėdijos Miško sėklų ir sodmenų skyriaus specialistė Kristina Kaubrienė ketvirtadienį turėtų taip pat sulaukti sveikinimų – jos vyras V.Kaubrė tapo Vyriausiuoju urėdu.

Valstybinių miškų urėdijos atstovė Jolita Macelytė 15min patvirtino, kad V.Kaubrės žmona dirba skyriuje, tačiau, pasak jos, sutuoktiniui jam esą yra nepavaldi.

Pats V.Kaubrė 15min tvirtino, kad jo sutuoktinė jau planuoja išeiti iš darbo. „Atsižvelgiant į besikeičiančią situaciją, ji planuoja išeiti iš darbo Valstybinių miškų urėdijoje“, – tvirtino jis.

Miško sėklų ir sodmenų skyrius yra tiesiogiai pavaldus Administracijai.

Miškų urėdijų atstovė J.Macelytė tvirtino, kad „Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos tiesiogiai nedraudžia artimiesiems asmenims dirbti vienoje institucijoje (šiuo atveju – valstybės įmonėje), jei jų nesieja tiesioginiai tarnybinio pavaldumo ar kontrolės santykiai“.

Urėdijoje pluša ir uošvis

Šampanas ketvirtadienį gali iššauti ir Miškų urėdijos Ukmergės regioniniame padalinyje. Šio padalinio Krikštėnų girininkijoje pluša girininkas Algis Šakėnas. Jis yra V.Kaubrės uošvis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime balsavimas dėl urėdijų įstatymo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime balsavimas dėl urėdijų įstatymo

Tą irgi 15min patvirtino Valstybinių miškų urėdijoje. Tačiau vėlgi – tiesioginį pavaldumą Urėdija atmeta tik todėl, kad V.Kaubrė iki šiol buvo laikinasis vadovas.

„Tarp laikinojo įmonės vadovo ir minimų jo artimųjų ar artimais ryšiais susijusių asmenų tiesioginio pavaldumo ar kontrolės santykių nėra. Todėl nėra pakankamo pagrindo pripažinti, kad kyla ar galėtų kilti interesų konflikto situacija“, – 15min paaiškino J.Macelytė.

Tėvo įmonė perveža rąstus

V.Kaubrė savo deklaracijoje, pateikiamoje VTEK, yra deklaravęs savo žmoną, dirbančią urėdijoje, taip pat ir tėvą.

Adolfas Kaubrė, kaip ir sūnus, taip pat dirba medienos srityje, tiesa, privačiame versle. Deklaracijoje nurodoma, kad jis dirba bendrovėje „Vižerana“ vadybininku.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Miškai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Miškai

Bendrovė, kaip skelbiama, užsiima medienos ruoša, rąstų pervežimu miškovežiais, medienos atliekų smulkinimu, taigi perka žaliavą iš miškų.

Gal ši bendrovė yra Valstybinių miškų urėdijos (VMU) partnerė? „Mūsų žiniomis, Valstybinių miškų urėdija jokių santykių su minėtu asmeniu neturi“, – teigė VMU atstovė J.Macelytė.

Svainė ryšius anksčiau deklaravo

V.Kaubrės žmonos sesuo Daiva Žukauskienė iš tiesų nėra pavaldi vyriausiajam urėdui. Ji yra Valstybinės miškų tarnybos prie Aplinkos ministerijos Duomenų bazių specialistė. Beje, anksčiau yra dirbusi Valstybinėje miškų tarnyboje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė miškų tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė miškų tarnyba

Naujasis urėdas, žinoma, nedeklaravo ryšių su svaine, tačiau D.Žukauskienė anksčiau yra deklaravusi ryšius su juo, dar kai dirbo Miškų urėdijoje.

Ministras: tarnybos procesą stebi

Naujojo urėdo giminystės ryšiai su kitais urėdijos darbuotojais yra žinomi tiek Aplinkos ministerijai, tiek specialiosioms tarnyboms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Dėl to šią savaitę Aplinkos ministrui K.Mažeikai jau teko aiškintis Seimo nariams. Iškviestas į konservatorių frakcijos posėdį, jis buvo paklaustas, ar naujasis urėdijų vadovas sugebės atsiriboti nuo artimų žmonių? Ar čia nėra užprogramuoti konfliktai?

„Jis turės atsiriboti. Turiu visas pažymas dėl galimų interesų konfliktų. Tarnybos akylai stebės šį procesą, ir jei kils įtarimų, bus atitinkamų veiksmai“, – atsakė ministras.

Valstybinių miškų urėdijų atstovė J.Macelytė sakė, kad kylančius privačius interesus įmonės vadovai privalo spręsti teisės aktų nustatyta tvarka, nusišalinti nuo sprendimų, jeigu kyla privačių ir viešųjų interesų pažeidimo galimybė.

Priklauso elitiniam medžiotojų būreliui

Daugiausia klausimų kelia ne V.Kaubrės giminystės ryšiai, bet priklausymas medžiotojų būreliui „Miškininkas“. Naujasis miškų urėdas kartu su savo uošviu A.Šatėnu priklauso šiam būreliui. Negana to, „Miškininkui“ priklauso ne tik įvairių regioninių Urėdijos padalinių miškininkai, bet ir medienos verslu užsiimančių bendrovių vadovai, politikai, buvę Seimo nariai, Aplinkos ministerijos darbuotojai.

Aplinkos apsaugos departamento nuotr./Medžiotojas
Aplinkos apsaugos departamento nuotr./Medžiotojas

Pavyzdžiui, šiam būreliui priklauso Ukmergės aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Žydrūnas Cicinas.

Ministras K.Mažeika sako, kad V.Kaubrės reputacija nepriekaištinga. Kaip skelbė Lrt.lt, prieš laimėdamas konkursą, V.Kaubrė dalyvavo medžioklėje kartu su vyriausybės kancleriu Algirdu Stončaičiu ir aplinkos ministru.

„Praeitais metais gruodžio 1 vyko tradicinė medžioklė, kur buvo ir Seimo nariai, ir aš kaip komiteto pirmininkas buvau pakviestas, kur Kauno rajono meras organizavo, na ir lygiai taip pat šiemet planuojam dalyvauti toje medžioklėje“, – sako ministras.

V.Kaubrė VMU vadovo konkursą laimėjo spalio pradžioje.

2018 metų gegužę V. Kaubrė pradėjo dirbti VMU direktoriaus pavaduotoju medienos ruošai ir prekybai, jis yra dirbęs Panevėžio miškų urėdu, privačiose tarptautinėse miškotvarkos organizacijose „Stora Enso Miškas“ ir „Domše Miškas“. V.Kaubrė dalyvavo urėdijų reformos koordinavimo darbo grupėje.

Naujo urėdijos vadovo buvo ieškoma po to, kai rugpjūčio 1-ąją iš posto pasitraukė Marius Pulkauninkas. Jis teigė pasitraukęs, nes nejautė politinio palaikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius