Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palikęs barmeno darbą per pusmetį išmoko programuoti ir įsidarbino prestižinėje IT įmonėje

JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“ programuotojo karjerą pradėjęs Titas Partikas negalėjo įsivaizduoti, kad vos prieš daugiau nei metus bare sutikto profesionalo ištarta frazė paskatins ne tik kardinaliai keisti karjeros kryptį, bet ir vėliau prisidės prie sėkmės įsidarbinant vienoje geriausių IT įmonių Lietuvoje.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ jaunesnysis programuotojas Titas Partikas.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ jaunesnysis programuotojas Titas Partikas. / Partnerio nuotr.

Vos daugiau nei prieš metus viename sostinės barų dirbęs vaikinas buvo labai mėgstamas lankytojų, jo darbą vertino ir darbdavys, tačiau noras išmokti ką nors naujo ir smalsumas nedavė ramybės. Į barą užsukus programuotojams, Titas vis neatsispirdavo pagundai su jais padiskutuoti.

„Klausimų vis daugėjo, o pokalbiai darėsi ilgesni ir įdomesni. Pradėjau pamažu pats mokytis savarankiškai programuoti, tačiau informacijos gausa internete buvo milžiniška. Tad įvairiausių dilemų kildavo daugiau ir daugiau. Puikiai prisimenu, kai vienas profesionalus programuotojas man leptelėjo: „jei tau tikrai įdomu, gal tiesiog pabandyk mokytis mūsų akademijoje, juk nieko nekainuoja. Jei ir neįstosi, niekas dėl to nepasikeis“, – prisimena Titas.

Būtent ši, „Devbridge“ programuotojo, ištarta frazė T.Partiką paskatino pabandyti įstoti į nemokamą nuotolinę „Sourcery for Developers“ akademiją.

Programavimą rinkosi iš smalsumo

„Manoji karta yra pagarsėjusi masiniu stojimų į aukštąsias mokyklas ir, žinoma, jų baigimu. Tačiau daugelis iš jų dažnai dirba darbus, nesusijusius su įgytu aukštuoju išsilavinimu. Daug mano pažįstamų su tuo yra susidūrę, tad norėjau išbandyti programavimą neįsipareigojant nei finansiškai, nei tam skiriant keturis savo gyvenimo metus“, – sako vaikinas.

Paklaustas, kokie, jo manymu, įgūdžiai ar savybės reikalingos norint dirbti IT srityje, Titas nedvejodamas teigia, kad svarbiausia – smalsumas ir pasitenkinimas tuo, ką darai kiekvieną dieną.

Išbandęs Taikomosios fotografijos, vėliau Verslo ir administravimo studijas keliuose universitetuose, vaikinas suprato, kad nieko nėra baisiau, jei kasdien atsikėlęs turi prisiversti ką nors daryti ir per prievartą siekti tikslų, kurie visiškai nėra malonūs. Todėl studijų nebaigė, bet dėl to nesuko galvos.

Partnerio nuotr./Akademija padėjo užpildyti savarankiško mokymosi spragas, išmokė vieningai dirbti komandoje prie bendro projekto.
Partnerio nuotr./Akademija padėjo užpildyti savarankiško mokymosi spragas, išmokė vieningai dirbti komandoje prie bendro projekto.

„Ieškojau to, kas man patiktų ir skatintų išmokti naujų dalykų. Teko pasidarbuoti barmenu, pakeičiau tris barus. Buvau išvykęs ir metus praleidau užsienyje, bet supratau, kad tas – ne man, nes noriu gyventi ir dirbti Lietuvoje. Dirbdamas bare sutikau kanadietį, kuris pasiūlė padirbėti jo fermoje Labanoro girioje. Ten praleidau trejus metus ir vėliau gavau pasiūlymą perimti verslą, bet atsisakiau, nes norėjau būti arčiau žmonių ir draugų. Tad sugrįžau į sostinę. Visa ši patirtis man buvo įdomi ir naudinga, nes nuolat ko nors mokiausi. Tai man padėjo suprasti, kad mokytis, man patinka, tačiau turėjau atrasti savo metodą, kaip tai daryti“, – įsitikinęs Titas.

Anot T.Partiko, akademija padėjo užpildyti savarankiško mokymosi spragas, išmokė vieningai dirbti komandoje prie bendro projekto. Taip pat padėjo susistruktūruoti mokymosi planą, kuris buvo orientuotas į tai, ko prireiks dirbant programuotojo darbą ateityje.

Po akademijos – tiesiai į profesionalų komandą

Jaunesniuoju programuotoju jau pusmetį „Devbridge“ įmonėje dirbantis vyras neslepia, kad noras įstoti į akademiją nors ir buvo didelis, tačiau teko itin stropiai mokytis kelias savaites. O apie darbą tuo metu dar net nesvajojo.

„Man padėjo ir baro svečiai (programuotojai), kurie tapo bičiuliais. Jie padėdavo susiorientuoti, kaip ir ką mokytis, bet kuriuo metu atsakydavo į visus kamuojančius klausimus. Tai pagelbėjo ne tik savimi dar labiau pasitikėti, bet ir paskatino siekti daugiau. Palankus man buvo ir darbo grafikas bare, kadangi jis užsidarydavo 3 nakties, o kitą dieną atsidarydavo vakare. Todėl grįžęs po darbo eidavau miegoti ir kas rytą keldavausi 8 ryto bei mokydavausi iki 16 valandos. Smalsumas ir adrenalinas neleido pavargti, o ir bare vadovai visapusiai palaikė ir rėmė. Net padėjo įsigyti kompiuterį, reikalingą mano studijoms“, – dėkingumo neslepia IT specialistas.

VIDEO: „Sourcery for Developers“ akademijos absolvento Tito Partiko istorija

Baigęs akademiją absolventas gavo kvietimą į darbo pokalbį „Devbridge“ įmonėje. Sėkmingai įveikęs atrankos etapus buvo pakviestas prisijungti prie programuotojų komandos.

„Nedvejodamas sutikau. Tai buvo pirmasis pasiūlymas man išbandyti programuotojo kėdę. „Devbridge“ dirbu jau daugiau nei pusę metų. Aišku, darbo pradžia man nebuvo lengva, kadangi reikėjo susipažinti su daug naujos terminologijos, technologijomis, kodo dizainu, architektūriniais sprendimais, žinoma, prisidėjo ir pandemija, nes tenka darbuotis nuotoliniu būdu. Gyvenimo ritmas kiek pasikeitė, tačiau tai man nekelia streso. Nepaisant užsitęsusio karantino, jaučiu komandos palaikymą ir gerą atmosferą darbe“, – akcentuoja Titas.

„Sourcery for Developers“ – tai du kartus per metus rudenį ir pavasarįvykstanti nemokama trijų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti programavimo srities kompetencijas ir greičiau integruotis į technologijų darbo rinką. Pakvietimus į nuotolinius kursus gaus 40 užsiregistravusių kandidatų iš Vilniaus ir Kauno. Dalyviai dirbs grupėse, kuriose visi norintieji gilins žinias mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Pavasarį dalyviai mokysis .NET programavimo kalbos, o rudenį – JAVA technologijų.

Akademijos dalyviai kurs tikrus interneto tinklalapių projektus, įtvirtins gautas teorines žinias praktiškai, taikys „Agile“ projektų valdymo metodiką ir principus, susipažins su programinės įrangos kūrimo bei diegimo procesais. Dalyviai dirbs prie tikrų projektų ir lankys nuotolines kassavaitines paskaitas, taip pat tobulins turimus įgūdžius komandinio darbo metu. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai. Norintys dalyvauti akademijoje kviečiami registruotis iki 2021 m. vasario 25 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Developers“ akademiją rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius