-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamirškite žodį „valytojai“ – dabar jie valymo mašinų operatoriai

Ant galvos skarelė, didelės guminės pirštinės ir nudrengtu skuduru apsukta šluota – tokio valytojo įvaizdžio kaip iš senų tarybinių filmų seniai jau nebeliko. Požiūris į šią profesiją keičiasi ne taip sparčiai, kaip ji vystosi – valytojai tapo mašinų operatoriai. Pradeda domėtis ir jaunimas – o kodėl nepadirbėjus vasarą?
„Vitaresta“ valymo paslaugos
„Vitaresta“ valymo paslaugos / „Vitaresta“ nuotr.

Darbuotojams rengiami apmokymai

Valytojo darbas vis dar gali atrodyti neprestižinis, tarsi stovėtum ant pačio žemiausio socialinio laiptelio. Taip manantiems reikėtų užsisakyti valytojo paslaugas į namus ir paprašyti giluminiu būdu išplauti čiužinį ar kilimą. Atidarę duris nustebsite – prisistatys stilingai atrodantis jaunas darbuotojas, pasikeis avalynę ir įjungs galingą siurblį – netrukus namai pakvips gaivia švara ir maloniais aromatais.

„Jau seniai pamiršti laikai, kai valytojas su šluota grindis brūžindavo ar su skudurėliu dulkes gaudė. Tai kvalifikuotas darbas“, – teigia Aušra Štarienė, įmonės „Vitaresta“ Kokybės kontrolės skyriaus vadovė. Valytojai naudoja daug automatizuoto mašininio darbo, dirba su naujausia technika – stumdomomis, važinėjančiomis mašinomis. „Įranga labai įvairi, su tokia reikia mokėti dirbti, rengiami apmokymai. Visa tai pakelia valytojo darbo prestižą į aukštesnę poziciją“ ,– mano A.Štarienė.

„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos
„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos

Uždarbis priklauso nuo darbštumo

Pasak pašnekovės, daugeliui šis darbas būtų malonesnis, jeigu nebūtų viešoje vietoje, kur gali pamatyti draugai ar pažįstami. Todėl prekybos centruose darbo dienos metu studentai nelabai nori dirbti. Kas kita vakarinis darbas biuruose –valo patalpas tuomet, kai netrukdo pašaliniai žmonės. Jaunimui patrauklu, kad visa diena lieka laisva, todėl tai gali būti papildomas darbas.

A.Štarienė pripažįsta, kad pasirinkus nedidelį krūvį ir valant nedidelį plotą, įdarbinama pusę etato, todėl ir apmokėjimas nėra didelis. Jei dirbama kasdien po šešias valandas, galima per mėnesį užsidirbti 500 eurų. „Viskas priklauso nuo žmogaus, kaip greitai jis sugeba dirbti. Jei valytojas darbštus ir greitas, tuomet gali užsidirbti ir daugiau nei minimalų atlyginimą“, – pasakoja Kokybės kontrolės skyriaus vadovė.

„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos
„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos

Rankų darbą keičia išmanios mašinos

Pasak įmonės „Vitaresta“ pardavimų vadovo Povilo Gecevičiaus, darbuotojai naudoja modernias, profesionalias, tyliai dirbančias valymo mašinas: „Valome biurus, kuriuose žmonės dirba visą parą be pertraukos teikdami paslaugas telefonu. Taigi, turime išvalyti patalpas nekeldami daug triukšmo, kad netrukdytume dirbti. Su tokia įranga ne tik kokybiškai išvalomos patalpos, bet ir pačiam darbuotojui dirbti patogu.“

Biuruose rankų darbą pakeičia išmanios drėgno valymo mašinos. Tai surenkanti nešvarumus akumuliatorinė, su specialiais šepečiais mašina, išvalanti ir sunkiai pasiekiamus kampus. Drėgnai valyti tinka visas kietas dangas – akmens masės plyteles, granitą, betoną, pvc dangą, impregnuotą medį ir kt.

„Dirbti su tokia mašina daug greičiau, nereikia perplauti šluostės ir pan. Per tą patį laiką galima išvalyti penkis kartus didesnį plotą. Jei dirbama senais metodais, per vieną darbo dieną valytoja išvalo iki 1000 kv. m. O su išmaniąja mašina per 4 valandas išvalo 5000 kvadratinių metrų“, – pasakoja P. Gecevičius.

„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos
„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos

Fizinių jėgų nereikia

Kitų kategorijų valymų mašinas reikia stumdyti arba atsisėdus vairuoti. Jos skirtos valyti dideliems plotams: 7–8 tūkst. kv. m. per 1 valandą. Mašinos akumuliatorius vienu pakrovimu dirba 4 valandas, vadinasi gali išplauti iki 30 tūkst. kv. m.

„Išmokti valdyti ir aptarnauti tokią mašiną nėra sudėtinga, nereikia ir fizinių jėgų – tad dirba ir vyrai, ir moterys. Pabaigus darbą tereikia išpilti nešvarų vandenį ir palikti krauti akumuliatorių per naktį. Tokie darbuotojai uždirba daugiau negu minimumą, stengiamės mokėti daugiau, kad suteiktume papildomą motyvaciją ir išlaikytume darbuotoją“, – teigia P. Gecevičius.

Kiti reikalavimai taikomi valant medicinos įstaigų ir maisto gamybos patalpas. Čia naudojama daugiau dezinfekavimo priemonių, su specialiomis priemonėmis šluostomos durų rankenos ir laiptų turėklai.

Valymo paslaugas teikianti įmonė „Vitaresta“ darbuotojams suteikia ne tik visas darbo priemones, bet ir avalynę, profesionalią darbo aprangą, skirtą žiemai ir vasarai, vidaus ir lauko darbams. Drabužiai ne tik patogūs, nevaržo judesių, bet ir estetiški – juk darbuotojas formuoja įmonės įvaizdį.

„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos
„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos

Darbo ieško moksleiviai, ir studentai

„Vasarą pritraukiame daugiau jaunimo nuo 16 metų. Ieškodami darbo kreipiasi ir moksleiviai, ir studentai. Sudarome patogų grafiką, galima dirbti vakarais, arčiau namų. Jaunimas gali valyti administracines patalpas vakarais, po darbo valandų, jeigu nenori, kad juos kas pamatytų. Sudarome galimybes likti dirbti ir toliau, ne tik sezoniškai“, – pasakoja pardavimų vadovas.

Jaunimui patraukli darbo forma įsijungti į mobilią 4–6 žmonių komandą, kuri važinėja po skirtingus objektus ir atlieka įvairius darbus – valo langus, baldus, kilimus, patalpas po remontų, statybų darbų. Mobili komanda valo ir pastatų stiklinius, plastiko, įvairių plokščių fasadus – teleskopinis keltuvas padeda darbuotojui pasiekti 4 aukštą, tai yra apie 14 metrų aukštį. Nuo fasado nuplaunamos dulkės naudojant pro specialius filtrus distiliuotu vandeniu, todėl nelieka nubėgimo dėmių.

„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos
„Vitaresta“ nuotr./„Vitaresta“ valymo paslaugos

Privalumai – dirbti vakarais arba papildomai

Vasarą studentai dažniausiai ieško darbo baruose, kavinėse, ypač pajūryje, nes nori darbą suderinti su poilsiu. Tačiau svarsto ir kitus variantus, todėl papildomas darbas vakarais taip pat gali atrodyti gana patrauklus.

Pirmą kursą baigusi studentė Lina sako, kad per vasarą padirbėti būtų neblogai, ir visai nesvarbu, koks tai darbas: „Man priimtinas skandinaviškas požiūris, kad kiekvienas darbas yra gerbiamas, nėra skirstymo į pirmarūšius ir antrarūšius darbuotojus. Laikas keisti mąstymą ir mums. O savo pinigėlių labai reikia, nejaugi visą laiką prašysi iš tėvų. Norėčiau nusipirkti gražesnį drabužį, būtų gerai ir pasitaupyti, nes per mokslo metus tėvai duoda tam tikrą sumą savaitei, o jei nori pasilepinti – reikia papildomų pinigų.“

Moksleivė Jurgita gyvena su tėvais Vilniuje, todėl jos išlaidos minimalios, bet ir ji svarsto galimybę vasarą užsidirbti, tik dar neapsisprendė, kokio darbo ieškoti. Ji neatsisakytų ir papildomų, paprastesnių darbų, kodėl gi ne – valai biurus vakarais ir rami galva. „Tikrai tai nėra gėdingas darbas. Normalus, kaip ir visi. Be to, didelis privalumas yra tai, kad gali dirbti lanksčiu grafiku, užsidirbti papildomai. Moksleiviams nėra didelio pasirinkimo, girdėjau iš draugės apie valymo įmonę, reikės pasidomėti. Tikiuosi, užsidirbsiu bent minimumą, noriu nusipirkti rankinuką, batus ir striukę“, – teigia mergina.

Būsima ekonomistė Rasa mano, kad valytojo darbas daug kam būtų patrauklesnis, jei būtų geriau apmokamas, tuomet niekas net nesvarstytų apie prestižą. „Mano pažįstama medicinos studentė dirba valytoja – jai labai patogu suderinti studijas dienos metu ir darbo valandas vakarais“, – darbo privalumą įvardina Rasa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius