Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prekybininkai: apribojus prekybos centrų darbo laiką, darbo neteks iki 5 tūkstančių žmonių

Statistikos departamentas paskelbė, kad pernai žemiau skurdo ribos gyveno 650 tūkst. žmonių, t. y. beveik 23 proc. šalies gyventojų. Skurdo daugėja, nes užpernai tokių žmonių buvo procentu mažiau.
Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje
Uždaryta parduotuvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nors premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad skurdas augo dėl ankstesnių Vyriausybių ekonominės politikos, šios Vyriausybės noras apriboti prekybos centrų darbą savaitgaliais ir švenčių dienomis, pasak premjero, leistų sumažinti kainas, o tai, nors neišgelbėtų skurstančiųjų, bent jau palengvintų jų dalią.

Prekybininkai tikina, kad kainos ne tik nemažės – jos augs. Negana to, darbo neteks tūkstančiai darbuotojų. S.Skvernelis tokias kalbas vadina ne kartą girdėtomis dainelėmis.

Draudimas dirbti arba dalinis ribojimas sekmadieniais yra Vokietijoje, Belgijoje, Liuksmburge, Graikijoje, Prancūzijoje. Neseniai tokį sprendimą priėmė ir Lenkija. Tomis dienomis šiose šalyse dirba mažos parduotuvėlės ir degalinės.

Šį rudenį tokį žingsnį, panašu, žengs ir Lietuva. Baigiantis pavasario sesijai po pateikimo pritarta „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko Remigijaus Žemaitaičio iniciatyvai riboti prekybos centrų darbo laiką šventinėmis dienomis ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Valdantieji tokį pasiūlymą palaiko ir vardija plius – mažesnės kainos, didesnė konkurencija, nes atsigaus didžiųjų prekybos centrų prispaustas smulkusis verslas, o svarbiausia – bus užtikrintas darbuotojų poilsis.

„Žinant Seime nuotaikas, ko gero, pritarimas bus. Kalbant apie pereinamą darbo laiko ribojimą, kad sekmadieniais ar ne kiekvieną sekmadienį pradžioje iš tiesų galėtų būti tas darbo laikas apribotas“, – kalbėjo premjeras S.Skvernelis.

Premjeras sako, kartu vertėtų peržiūrėti ir mažinti reguliavimą, kad smulkiajam verslui kurtis būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos. Esą būtent toks verslas galėtų užpildyti tuščią nišą sekmadieniais.

Dešimtys tūkstančių darbuotojų lengviau atsikvėps, sako samdomų darbuotojų profesinė sąjunga, prekybos centrams uždraudus dirbti sekmadieniais. Žmonės pervargę, darbas po 12 valandų sekina.

„Nuolatinis nuovargis jaučiamas visuose prekybos centruose, ir priežastys gali būti kelios. Viena jų, kad trūksta labai darbuotojų, neina už tuos minimalius atlyginimus dirbti žmonės ir tenka tomis pačiomis sąnaudomis įvykdyti tuos planus, kurie yra iškeliami prekybos centrams. Kita vertus, yra sąnaudų „optimizavimas“, kai intensyvinimas darbas ir mažesnėmis sąnaudomis vėlgi bandoma pasiekti to paties rezultato“, – pasakojo Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irina Judina.

Vienintelė darbuotojų baimė – ar verslas nepradės jų atleisti ir mažinti atlyginimų. Panašu, jei draudimas įsigalios, taip ir atsitiks.

„Kalba eitų apie 3–5 tūkstančius darbo vietų, kurių neliktų, nes tiesiog poreikio nebeliktų, kadangi reikėtų mažiau valandų dirbti. Pasigirdo tokie valstybės vadovų pamąstymai, kad dėl to galėtų mažėti kainos, tai priešingas efektas iš tiesų būtų – kainos galėtų tik didėti“, – kalbėjo Prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Vilimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Vilimas

„Panašias daineles mes girdime kiekvieną kartą, kada atsiranda siūlymai ginti mūsų žmogaus interesus ir vartotojų interesus. Aš kol kas tikrai nematau jokio pagrindo tokiems teiginiams. Lygiai tą patį galima paminėti, kai buvo ribojamas alkoholis, kada visais varpais skambino, kad bus uždarytos įmonės, bankrutuos, žmonės išeis iš darbo rinkos, bet matome truputį kitokią situaciją, kada tie patys alaus gamintojai muša rekordus, kalbant apie nealkoholinių gėrimų gamybą ir pardavimus“, – atkirto S.Skvernelis.

Tačiau, pasak ekspertų, senosios Europos šalys jau skeptiškai pradeda žiūrėti į tokį draudimą. Pavyzdžiui, Prancūzijoje, kur draudimas dirbti sekmadieniais galioja ne vienus metus, kai kurios didžiosios parduotuvės vėl pradėjo dirbti. Priežastis – turistai, kurie savaitgaliais užplūsta Paryžių. Net 19 ES šalių iš 28 sekmadieniais prekyba nėra niekaip ribojama. Ir tai, pasak ekonomistų, normalu, nes uždarius prekybos centrą kainų nesumažinsi, o mažosios parduotuvėlės nesuklestės.

„Gruzijoje parduotuvės, keityklos, vaistinės dirba visą parą todėl, kad jie dar alkani. Tai žmonės, jeigu jūs jau esat tokie sotūs, kad jums jau visko pakanka, tai palaikykite šitą pasiūlymą. Dėl jo pasaulis nesugrius. Bet jei jūs norite dar gyventi materialiai geriau, tai šitas pasiūlymas yra prieš žmogų, nes jis yra nukreiptas į kainų kilimą vienareikšmiškai. Visoje logistinėje grandinėje nėra nė vieno faktoriaus, kuris lemtų kainų mažėjimą“, – teigė ekonomistė Rūta Vainienė.

Tačiau kol kas neaišku, kas turėtų nedirbti sekmadieniais ir švenčių dienomis – tik maisto prekių ar visos parduotuvės, esančios didžiuosiuose prekybos centruose? Čia įsikūrę daugybė avalynės, drabužių, žaislų, sporto prekių parduotuvių. Be to, prekybos centruose veikia kino teatrai, knygynai, ledo arenos.

„Aš tikrai neįsivaizduoju, kaip tas reguliavimas yra. Ar jis yra nutaikytas į tuos pačius „Akropolius“, „Panoramas“ ir kitus didžiuosius prekybos centrus, kurie iš savęs yra ploto nuomotojai, tačiau juose didžiausią dalį užima maisto prekės. Bus labai keista matyti pusę prekybos centro tamsaus ir užtverto, o kitą pusę – veikiančią. Kol kas aš neturiu šito atsakymo“, – kalbėjo Prekybos įmonių asociacijos vadovas L.Vilimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Ruošiame kompleksines priemones ir bet kokiu atveju, jas aptarsime ir su socialiai atsakingu verslu, nes mes turime užtikrinti ir paslaugų teikimo preinamumą, ir kokybę, ir, aišku, kaip minėjau, pirmoje vietoje yra vartotojų interesų apsauga“, – sakė S.Skvernelis.

Komunikacijos ekspertai sako, vos ne kiekvieną vasarą pasirodo populistinių partijų siūlymai riboti prekybininkų darbą. To imasi ir valstiečiai. Jie pateikia save kaip neva skriaudžiamų darbuotojų gynėjus. Tik ar tai pasiteisins?

„Tai ne tik suskaldo pardavėjus prieš pirkėjus, bet ir suskaldo tam tikras visuomenes grupes, kurios uždirba panašiai kaip pardavėjai, ir lygiai taip pat dirba slenkančiu grafiku. Nes pardavėjai juk nedirba 7 dienas per savaitę be laisvadienių. Tarsi valstiečiai gelbėtų pardavėjus nuo laisvų dienų. Jie dirba slenkančiu grafiku. Tokiu grafiku dirba ir daugiau žmonių. Yra slaugytojai, kurie gauna kažin ar daugiau negu pardavėjai. Matosi, kad tai vėl nutaikyta į valstiečių rinkėją. Deja, rinkėją, kuris turi, galbūt, šiek tiek mažiau kritinio mąstymo ir vadovaujasi emocijomis“, – kalbėjo komunikacijos ekspertas Arūnas Armalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius