Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išeiti priverstos „Reserved“ darbuotojos: kaltos pačios ar senas Darbo kodeksas?

Dvi sostinės „Akropolyje“ įsikūrusios drabužių parduotuvės „Reserved“ pardavėjos tikina, kad buvo priverstos iš darbo išeiti savo noru. Kodėl įmonės direktorė merginų neatleido, o paprašė pasirašyti prašymą dėl savanoriško pasitraukimo? Galbūt kaltas vis dar galiojantis Darbo kodeksas, kuriuo remiantis atleisti darbuotoją yra tikra prabanga?
„Reserved“ parduotuvė
„Reserved“ parduotuvė / „Reserved“ feisbuko paskyros nuotr.

Į 15min paskambinusi Gerda (tikrasis vardas redakcijai žinomas) pasakojo, kad per pastarąsias kelias savaites „Akropolyje“ įsikūrusią „Reserved“ paliko keturios pardavėjos.

Merginos tikinimu, jos buvo priverstos parašyti prašymus dėl savanoriško išėjimo iš darbo, nors to daryti ir nenorėjo. Kodėl? Gerda pasakojo, kad ji buvo apkaltinta netinkamu darbu – merginos pamainos metu neva įvyko vagystė.

Rado tuščių pakabų

„Buvo darbas savaitgalį, buvo labai daug žmonių. Darbo pobūdis – sukabinti į vietas pamatuotus rūbus, sudėti, sulankstyti išlankstytus rūbus ir taip pat žiūrėti, kad niekas nieko nepavogtų. Kai aš dirbau, parduotuvėje apsilankė visų parduotuvių direktorė ir aptiko kelias pakabas be rūbų. Ji pasakė, kad tai yra pavogti rūbai ir aš to nesužiūrėjau“, – apie atleidimo iš darbo priežastį pasakojo mergina.

Kadangi mano darbo metu toje vietoje buvo pavogti rūbai, man padavė prašymą ir pasakė: arba tu pati pasirašai savo noru, arba rašysi pasiaiškinimą ir atleisime pagal straipsnį. Pasirašiau tą prašymą ir išvažiavau, – pasakojo Gerda.

Po dviejų laisvadienių atėjusi į darbą ji iš direktorės gavo parašytą prašymą, kuriame nurodyta, kad Gerda pati nori išeiti iš darbo.

„Kadangi mano darbo metu toje vietoje buvo pavogti rūbai, man padavė prašymą ir pasakė: arba tu pati pasirašai savo noru, arba rašysi pasiaiškinimą ir atleisime pagal straipsnį. Pasirašiau tą prašymą ir išvažiavau“, – pasakojo Gerda.

„Reserved“ parduotuvėje ji dirbo keturis mėnesius – pagal iki šiol vis dar galiojantį Darbo kodeksą jai priklausytų mėnesio atlyginimo dydžio kompensacija. Už ją moteris ir nusprendė pakovoti – prašymą dėl išėjimo iš darbo galima nutraukti per tris dienas, jai paaiškino nemokamas savivaldybės teisininkas.

„Buvau konsultuotis su nemokamu teisininku, jis sakė, kad per tris dienas galima nutraukti prašymą. Parašiau, kad prašymą išeiti iš darbo pasirašiau savo noru, bet patirdama spaudimą ir šantažą. Tokį prašymą išsiunčiau registruotu paštu, nes direktorė jo nepriėmė“, – pasakojo Gerda, į kurios prašymą parduotuvė neatsižvelgė.

Atleido už pravaikštą

Savo istorija su 15min pasidalijo ir kita parduotuvės darbuotoja Gintarė (tikrasis vardas redakcijai žinomas). Ji „Reserved“ Vilniaus „Akropolyje“ taip pat dirbo maždaug 4 mėnesius, taip pat tikina, kad buvo priversta pasirašyti prašymą išeiti iš darbo savo noru.

„Aš apsinuodijau, skambinau savo gydytojai, ji pasakė, kad be registracijos ji manęs priimti negali ir jokios pažymos man nesiruošia duoti. Supratau, kad reikės pasiaiškinti. Prasėdėjau dvi valandas eilėje, laukiau, kol priims kitas gydytojas, kitas nepriėmė“, – pasakojo Gintarė, dėl ligos vieną dieną neatvykusi į darbą.

Kitą dieną darbe direktorė paprašė pažymos, kurios mergina neturėjo.

„Kitą dieną atėjus į darbą mane užpuolė, pasakė, kad išeičiau iš darbo, reikalavo iš manęs pažymos. Pasakiau, kad gydytoja man pažymos nedavė, bet aš neturiu trijų pravaikštų, todėl atleisti mane iš darbo yra nesąžininga. Vasario 27 dieną man atnešė lapą ir liepė pasirašyti. Neperspėjo, nieko. Šūktelėjo garsiu tonu“, – nemalonų incidentą prisiminė Gintarė.

Mergina pasakojo, kad direktorė su ja elgėsi labai šiurkščiai.

„Maža to, kad aš sausio mėnesį palaidojau mamą, ji puikiai tą žinojo, ji net mano motiną prikišo. Ji net nusikeikė, sakė „Aš tau b..t ne mamytė, arbatos tau neišvirsiu. Pasakiau, kad nereikia minėti mano mirusios motinos, aš viską suprantu. Ji nevertino manęs kaip žmogaus“, – skundėsi Gintarė.

„Reserved“ merginų pokalbis
„Reserved“ merginų pokalbis

15min susisiekė ir dar su viena parduotuvės darbuotoja, neseniai parašiusia prašymą dėl išėjimo iš darbo. Tačiau ji aiškino spaudimo iš direktorės nepatyrusi.

Direktorė: „Pasitaiko konfliktiškų žmonių“

„Žinokit, iš tikrųjų nelabai kažką aš ir galėčiau komentuoti tais klausimais, nes šituos dalykus mes su pačiais darbuotojais išsiaiškinam. Mes tokios informacijos ir teikti negalime. Būna kartais tokių konfliktiškų žmonių. Bet čia kažkokios ypatingos situacijos tikrai nėra“, – 15min sakė „Reserved“ Vilniaus „Akropolyje“ direktorė Dalia Ašmenienė.

Išsamesnio komentaro ji patarė kreiptis į personalo skyrių. Tačiau ir „Reserved“ valdančios bendrovės „LPP Lietuva“ personalo vadovė Gabrielė Mikulėnaitė išsamaus komentaro nepateikė.

„Jokio spaudimo mes darbuotojams daryti negalime, priversti išeiti iš darbo negalime. Tai mes tikrai su tuo nesutinkame. O dėl pačios situacijos – jeigu ji yra pasiekusi Darbo inspekciją, mes su ja imsime ir išsiaiškinsime. Patys kreipėmės į savo teisininkus, nes buvo pareikštas nepasitenkinimas iš darbuotojos pusės. Daugiau pakomentuoti nieko tikrai negalėčiau“, – 15min sakė G.Mikulėnaitė.

Atleisti žmogų – brangu

Valstybinė darbo inspekcija 15min informavo, kad yra gavusi skundą nuo „Reserved“ darbuotojų.

„Kol vyksta tyrimas, nieko komentuoti negalime“, – rašoma laiške 15min. Darbdaviui verčiant darbuotoją pasirašyti prašymą dėl išėjimo iš darbo savo noru, specialistai pataria kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.

Kodėl vis tik kai kurie darbdaviai verčia žmones palikti darbo vietą savo noru? Paprasčiausias paaiškinimas – atleisti darbuotoją dabar yra tiesiog brangu. Keturis mėnesius parduotuvėje teišdirbusiai Gerdai įmonė turėtų išmokėti mėnesio algos dydžio išeitinę išmoką. Tačiau ji išėjo pati, todėl bendrovė jau neskolinga.

„Pasigirsta istorijų, kad savo noru siūlo išeiti. Labai paprastai – ilgi įspėjimo terminai, labai didelės išeitinės išmokos. Jeigu darbdavys skaičiuoja, kad jis tiesiog neišgali tiek sumokėti, tai gali atsitikti tokia situacija. Bet jeigu išeitinės būtų protingo dydžio ir darbdavys išgalėtų jas sumokėti, būtų visai kitaip viskas“, – 15min aiškino teisininkų kontoros „Sorainen“ vyresnioji teisininkė Jurgita Karvelė.

Darbo kodeksas yra labai palankus darbuotojui. Ir daugeliu atveju jis neveikia, nes yra neprotingas – darbdavys neišgali jo vykdyti. Tada ir atsiranda tokios situacijos, – kalbėjo J.Karvelė.

Pagal naująjį Darbo kodeksą, prie kurio Seimas turėtų sugrįžti vasarą, metų bendrovėje neišdirbusiems asmenims priklausytų tik dviejų savaičių darbo užmokesčio kompensacija.

„Darbo kodeksas yra labai palankus darbuotojui. Ir daugeliu atveju jis neveikia, nes yra neprotingas – darbdavys neišgali jo vykdyti. Tada ir atsiranda tokios situacijos“, – kalbėjo teisininkė.

J.Karvelė pabrėžė, kad darbuotojas, nesutikdamas su darbdavio prašymu, turi teisę neprašyti atleidimo iš darbo.

„Prašymas savo noru reiškia, kad pats darbuotojas nori išeiti. Jeigu darbdavys siūlo parašyti prašymą savo noru, vadinasi, yra kažkokia priežastis, kodėl jis tą siūlo. Jeigu darbuotojas pasirašo, tai jis pripažįsta, kad čia yra geriausia išeitis“, – aiškino teisininkė.

„Sorainen“/Jurgita Karvelė, „Sorainen“ vyresnioji teisininkė
„Sorainen“/Jurgita Karvelė, „Sorainen“ vyresnioji teisininkė

Dabartiniame Darbo kodekse numatyta, kad per tris dienas darbuotojas gali atšaukti savo prašymą.

„Su sąlyga, kad po prašymo parašymo jis dar dirba kažkiek laiko. Kartais būna situacijų, kai sutariama, kad darbuotojas išeina tą pačią dieną. Jeigu nutraukimas vyksta tą pačią dieną, tai tomis trimis dienomis pasinaudoti negalima. Dėl prašymo atšaukimo reikia kreiptis į įmonę“, – aiškino teisininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius