Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programinės įrangos testuotojai – geidžiamiausi rinkoje išliks tie, kurie mokosi kasdien

Rugsėjo 9–ąją simboliškai profesinę šventę minintiems testuotojams šiandien darbo rinkoje dėmesio nestinga. Netrūksta ne tik darbdavių dėmesio, bet ir gandų, neva, būtent programinės įrangos testuotojams kiek daugiau pasitobulinus atsiveria pirmasis laiptelis link prestižinių IT įmonių durų, tačiau realybėje viskas nėra taip paprasta.
 JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Testavimo praktikų vadovas Nikolajus Tolkačiovas.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Testavimo praktikų vadovas Nikolajus Tolkačiovas. / Partnerio nuotr.

„Testuotojo profesiją pasirinkęs žmogus, gal ir žaibišku greičiu įsilies į IT industriją, tačiau lygiai taip pat greitai ir atkakliai turės kasdien mokytis bei siekti įgyti vis daugiau žinių, tobulėti reikės visą gyvenimą“, – sako testavimo praktikoms JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“ vadovaujantis Nikolajus Tolkačiovas. IT srityje ilgametę patirtį sukaupęs vyras įsitikinęs, kad šiandien profesionaliu programinės įrangos testuotoju laikomas toks specialistas, kuris turi sukaupęs labai didelį techninių žinių bagažą. Kai kurios sistemos yra be vartotojo sąsajos ir su jomis nebėra ką veikti vien tik spaudžiant kairįjį pelės mygtuką, todėl API, SQL žinios būtinos norint patestuoti tokias sistemas.

„Keičiasi įrankiai, projektai ir net sprendžiamos problemos. Užtenka prisiminti, kokius telefonus turėjome prieš 13 metų, kai dar nebuvo „iPhone“. Prieš atsirandant „smartphone“ konceptui, tokių įrenginių testavimas buvo gerokai paprastesnis lyginant su dabartiniais išmaniaisiais telefonais, turinčiais visus funcionalumus, jutiklius ir neribotas operacinės sistemos galimybes. Kadaise geriausia programėlė buvo „Žibintuvėlis“, kur paspaudus mygtuką pradeda šviesti fotoaparato blykstė, o dabar „Snapchat“, sugebanti realiu laiku pakeisti žmogaus veidą į briedžio snukutį ir kitas aplikacijas, naudojantis įvairiomis „machine learning“ implementacijomis, kurias irgi reikia ištestuoti“, – sako specialistas.

Partnerio nuotr./Šiuo metu „Devbridge“ dirba daugiau nei 60 testuotojų, pasiskirsčiusių įvairiose komandose Lietuvos padaliniuose Kaune ir Vilniuje.
Partnerio nuotr./Šiuo metu „Devbridge“ dirba daugiau nei 60 testuotojų, pasiskirsčiusių įvairiose komandose Lietuvos padaliniuose Kaune ir Vilniuje.

Profesinės kompetencijos keičiasi žaibišku greičiu

N.Tolkačiov teigimu, egzistuoja dar daug mitų apie testavimo profesiją ir testavimo automatizavimą, kurie po truputį jau traukiasi iš IT industrijos.

„Dar 2013 metais testavimo srityje kai kurios kolegų kompetencijos kėlė įspūdį, pavyzdžiui, automatizavimo sferos. Retai kur galėdavai rasti testuotojus, turinčius tokių gebėjimų, dabar tai yra natūralus dalykas. Šiandien retai kur sutiksi testuotojus, nemokančius automatizuoti, o ir toks skirstymas automatizuoja neautomatizuoja pasidarė nebereikalingas“, – įsitikinęs „Devbridge“ Testavimo praktikų vadovas.

Pašnekovo teigimu, geram specialistui būtinas ir tokių asmeninių savybių bei gebėjimų rinkinys, kaip kantrybė užbaigti pradėtas užduotis, analitinis mąstymas, kūrybiškumas, o svarbiausia, galvoti apie projektus holistiškai, ne tik kaip apie atskiras dalis, bet ir apie tai, kaip visas funkcionalumas susideda į visumą, sistemą.

„Pavyzdžiui, kuriama įrangos nuomos sandėlio inventoriaus rezervavimo sistema. Yra inventorius, reikia sistemos, galinčios patogiai rezervuoti inventorių klientams. Klientai turi matyti realiuoju laiku, kokiomis dienomis ir valandomis prekės yra rezervuotos. Dėliojant sėkmingus scenarijus gal nepagalvosi, kas atsitiks jei prekę vėluos grąžinti? Jei prekė bus grąžinta sugedusi? Jei prekę grąžins anksčiau, o jei prekės neras sandėlyje? Ar tokie atvejai neužblokuos visos sistemos veikimo? Kaip tokiais atvejais suveiks finansinė apskaita? Geras testuotojas atneša daug vertės pagalvodamas apie sistemą kitu kampu, dar prieš pradedant implementuoti funkcionalumą ar rašyti kodą, keldamas gerus bei teisingus klausimus, ir žinoma, taip atmesdamas daug bereikalingo darbo ir kodo perrašymo“, – detalizuoja pašnekovas.

N.Tolkačiovas juokauja, kad būna, jog sunkiausia darbo dalis yra surasti testavimo stabdymo ribą.

„Testuoti gali labai daug kombinacijų ir tikėtina, kad visas ištestuoti yra nei pigu, nei greita. Bet ir nesinori išleisti nebaigto testuoti produkto. Kažkur egzistuoja riba, kur 99 proc. vartotojų bus patenkinti, testavimas nekainuos daugiau nei programavimas ir produktas pasieks vartotojus kelių valandų, dienų ar mėnesių bėgyje. Yra ir tokių industrijų, kaip medicina, kur produktai kuriami 5–10 metų nuo idėjos iki galutinio vartotojo, paslaugų programinės įrangos sektoriuje po 5 metų paslauga gali tapti nebeaktuali ar jau įgyvendinta konkurentų, tačiau greitai ir nekokybiškai sukurta paslauga taip pat nėra gerai“, – aiškina specialistas.

Žiniomis dalijasi su pasauline testuotojų bendruomene

N.Tolkačiovas džiaugėsi, kad tobulėti testavimo srityje padeda ir bendradarbiavimas su pasaulinėmis organizacijomis. Viena jų – „Ministry of Testing“ – pelno nesiekianti organizacija, kurios pagrindinis tikslas – burti gabiausiųjų testuotojų bendruomenę visame pasaulyje ir drauge tobulinti testavimo procesus, ieškoti naujų idėjų bei testavimo praktikų naujovių.

Metų pradžioje prasidėjusi partnerystė atverė mums ne tik prieigą prie „Ministry of Testing“ sukaupto profesinės medžiagos archyvo, bet ir prisidėjo prie specialistų ugdymo bei naujų idėjų populiarinimo.

„Tapome ne tik pirmieji Lietuvoje, bet ir vienintelė bendruomenė iš visų Baltijos šalių, kurios darbuotojai buvo pasirinkti bendradarbiavimui. Jau šiemet organizavome keturis renginius, skirtus testuotojams. „Ministry of Testing“ susitikimai Kaune ir Vilniuje sulaukė didelio dalyvių susidomėjimo. Tikimės, kad tai padės testuotojų profesionalų bendruomenei Lietuvoje augti ir skatinti žinių pasidalijimo kultūrą tarp mūsų profesijos atstovų“, – privalumus vardijo N.Tolkačiovas.

Partnerio nuotr./Šiemet profesinės dienos proga „Devbridge“ testuotojai kviečia visus profesionaliausius Lietuvos programinės įrangos testuotojus išbandyti jėgas jų rengiamame automatizavimo hakatone.
Partnerio nuotr./Šiemet profesinės dienos proga „Devbridge“ testuotojai kviečia visus profesionaliausius Lietuvos programinės įrangos testuotojus išbandyti jėgas jų rengiamame automatizavimo hakatone.

Iniciatyvumas tobulėti – natūrali siekiamybė

Testavimo praktikų vadovas įsitikinęs, kad sukauptos žinios ir profesinė patirtis ilgainiui išlaisvina norą dalytis idėjomis su vis didesne auditorija. Įmonėje yra galimybė darbuotojui kartą per mėnesį paskirti dieną savo asmeniniam profesiniam tobulėjimui, tai vėliau išauga į norą pristatyti savo idėjas didelei profesionalų auditorijai meetup metu, vesti mokymus ar patiems organizuoti renginius.

„Ypač džiugu, kad kolegos yra labai iniciatyvūs ir patys noriai imasi įdomių veiklų. „Devbridge“ vadovai palaiko ir skatina visas iniciatyvas, tad motyvacijos organizuoti renginius nestinga ir darbuotojams. Gausi bendruomenė taiko įgytas naujas žinias, kaip spręsti ir gerinti testavimo procesus, noriai kviečia diskutuoti kolegas ne tik organzacijos viduje, bet ir išorėje“, – teigė N.Tolkačiovas, šiemet taip pat pristatysiantis gerąsias praktikas didžiausioje programinės įrangos testavimo konferencijoje Europoje „TestCon Europe 2020“.

Šiuo metu „Devbridge“ dirba daugiau nei 60 testuotojų, pasiskirsčiusių įvairiose komandose Lietuvos padaliniuose Kaune ir Vilniuje. Bendruomenės nariai aktyviai dalyvauja įvairiuose hakatonuose, kuriuose ne kartą tapo čempionais. Šiemet profesinės dienos proga „Devbridge“ testuotojai kviečia visus profesionaliausius Lietuvos programinės įrangos testuotojus išbandyti jėgas jų rengiamame automatizavimo hakatone.

Organizatorių teigimu, hakatone netrūks įdomių užduočių ir komandinio azarto. Kviečiame suskubti registruotis į komandas po 4–is asmenis. Visi dalyviai bus suskirstyti skirtingos erdvėse, užtikrinant maksimalius saugumo reikalavimus. Pirmųjų trijų vietų laimėtojų laukia įvairūs piniginės vertės prizai bei siurprizai viso renginio metu.

Norinčius dalyvauti hakatone kviečiame suskubti registruotis iki rugsėjo 9 d. vidurnakčio.

Daugiau informacijos apie testuotojų hakatoną ieškokite „Devbridge“ paskyroje „Facebook“ paskyroje ir čia: https://sourceryacademy.com/events/automation-hackathon-2020/

„Devbridge“ – JAV programavimo paslaugų įmonė, kurios centrinė būstinė yra Čikagoje. Komandų branduolius sudaro patirties turintys aukščiausiojo lygio programuotojai, kuriantys sudėtingus programinės įrangos sprendimus Šiaurės Amerikos ir Vakarų Europos rinkoms. Įmonę Čikagoje prieš daugiau nei dešimtmetį įkūrė lietuviai. Tarptautinę įmonės komandą sudaro daugiau nei 500 darbuotojų, įsikūrusių Čikagos, Toronto, Londono, Kauno ir Vilniaus padaliniuose. Įmonės klientai – „Fortune 1000“ sąrašo įmonės, pasaulinės finansų, paslaugų ir gamybos sektorių kompanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius