-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santechnikas padirbo padavėju savaitgalį ir už tai greičiausiai bus atleistas

Vilnietis Darius Antoškinas porą mėnesių dirba santechniku, tačiau bijo, kad jį tuoj atleis. Mat savaitgalį, norėdamas užsidirbti papildomai ir padėti sunkiai besiverčiančiai šeimai, padirbo padavėju. Užimtumo tarnyba (buvusi Darbo birža) dėl to nutraukė subsidijas jo darbdaviui, todėl gali būti, kad įmonė atleis D.Antoškiną, nebegaudama paramos iš valstybės.
Santechnikas
Santechnikas / „Scanpix“/„Panthermedia“ nuotr.

„Tiesiog jaučiuosi nuskriaustas mūsų valstybės. Viską, ką gavau, parodžiau oficialiai, ir ji dėl to mane nubaudė“, – 15min atviravo netrukus 29 gimtadienį švęsiantis vyras.

Jis bijo, kad dėl noro užsidirbti papildomai praras santechniko darbą. O darbo jam reikia žūtbūt, mat yra vienintelis šeimos, su kuria gyvena, maitintojas – tėvas yra pensininkas, o mama bedarbė.

Džiaugėsi gavęs paramą

D.Antoškinas santechniku dirba jau du mėnesius. Iš pradžių per Užimtumo tarnybą jis pabaigė specialius mokslus – valstybė juos apmokėjo ir dar stipendiją davė. Po mokslų Užimtumo tarnyba padėjo vyrui susirasti darbą, ir pažadėjo dalį darbdavio išlaidų kompensuoti, todėl darbdaviui pasiūlymas priimti jaunuolį į darbą patiko.

„Darbo birža pasiūlė man sudalyvauti programoje „Naujas startas“. Tai yra programa jaunimui, remiama Europos fondo pinigais. Ji leidžia baigti mokslus ir įsidarbinti pagal įgytą specialybę. Pasinaudojęs šia proga, aš įsigijau santechniko specialybę. Ačiū už tai“, – gražią istorijos pradžią prisiminė vyras.

Toliau jam taip pat sekėsi. „Kad būtų lengviau įsidarbinti be patirties darbo rinkoje, Darbo birža suteikė man subsidiją darbdaviui. Tai yra, darbdaviui iki pusės metų grąžinama pusė mano atlyginimo ir mokesčių už mano darbo vietą“, – pasakojo D.Antoškinas. Subsidija jo darbdaviui skirta 4 mėnesiams.

Deja, tikėtinai dėl savo aplaidumo aš praleidau šitą punktą sutartyje. Eidamas dirbti papildomai tikrai net nepagalvojau, kad turėsiu problemų, – apgailestavo vyras.

Viskas būtų buvę gerai, jeigu vieną savo laisvą savaitgalį vyras nebūtų sugalvojęs padirbėti papildomai. Pasekmės – skaudžios.

Pranešė apie nutrauktą paramą

„Per savo užtarnautas išeigines dienas (savaitgalį) sutikau dirbti padavėju renginio metu. Buvau įdarbintas dviem dienoms. Manau, kad tai yra normalu, jeigu nori gauti papildomų pajamų“, – pasakojo vyras.

Bet tos dvi papildomos dienos darbo jam jau smarkiai atsirūgo.

„Šiandien gavau žinią iš darbdavio, kad Darbo birža nutraukia subsidijavimą. Dėl tos priežasties, kad aš gavau pajamų tada, kai esu dar subsidijuojamas valstybės“, – pasakojo D.Antoškinas.

Todėl dabar vyras bijo, kad paprasčiausiai neteks darbo, nes darbdaviui jo samdyti nebeapsimokės.

„Savo laisvą laiką aukojau šeimos gerovei. Tam, kad užsidirbčiau pinigėlių šeimos išlaikymui. Bandžiau situaciją išsiaiškinti su Darbo biržos atstovais. Bet jie griežtai man teigia, kad sutartyje nurodyta, kad aš negaliu gauti kitų pajamų, kol esu subsidijuojamas. Ir kitų variantų nėra. Deja, tikėtinai dėl savo aplaidumo aš praleidau šitą punktą sutartyje. Eidamas dirbti papildomai tikrai net nepagalvojau, kad turėsiu problemų“, – skundėsi vyras.

Jeigu jį atleis, skubiai teks ieškotis naujo darbo. Ir būtent santechniko, mat, pagal „Atrask save“ programą, jis po mokslų privalo bent pusę metų dirbti pagal naujai įgytą specialybę. Priešingu atveju turės susimokėti už mokslus ir grąžinti stipendiją.

„Aš nesijaučiu kaltas dėl savo poelgio ir neva sutarties nesilaikymo. Tikėtina, kad pradėsiu ieškoti darbo užsienyje ir emigruosiu iš šalies. Lietuvoje už sąžiningą darbą neteksi visko“, – pasakojo jis.

Užimtumo tarnyba: darbdavys neprivalo atleisti žmogaus

„Kad greičiau įsitvirtintų darbo rinkoje, buvo įdarbintas pagal įdarbinimo subsidijuojant priemonę – darbdaviui buvo kompensuojama dalis darbo užmokesčio išlaidų. Darbo ieškantis žmogus savo ruožtu buvo supažindintas su esama tvarka ir kokios bus pasekmės, jei nesilaikys teisės aktuose numatytos tvarkos“, – 15min raštu aiškino Užimtumo tarnyba (taip dabar vadinasi Darbo birža, – red. past.).

Šiuo atveju subsidijos sustabdytos, nes darbintas asmuo dirbo pagal kitą sutartį ar pradėjo savarankišką veiklą.

„Tačiau subsidijos panaikinimas neįpareigoja darbdavio nutraukti darbo santykių. Jei iš tiesų reikalingas darbuotojas, darbdavys neprivalo jo atleisti nutraukus subsidijos mokėjimą“, – pridūrė Užimtumo tarnybos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius