Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo narei Kristinai Miškinienei bedarbių profesinio mokymo stipendija atrodo per didelė

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė siūlys Vyriausybei peržiūrėti mokymo stipendijos dydį, kuris dabar siekia 700 litų. Taip ji paskelbė po parlamente, atsižvelgiant į viešoje erdvėje verdančias diskusijas dėl atitinkamų profesijų ir specialybių poreikio dabar bei jų trūkumo ateityje, surengto pasitarimo.
Bedarbis
Bedarbis / 123FR nuotr.

Jame karščiausias diskusijas sukėlė ir daugiausia problemų atskleidė darbo rinkos lankstumas atsižvelgiant į specialistų poreikį, specialistų ir profesijų poreikio prognozavimas, kvalifikuotos darbo jėgos rengimas Lietuvoje, medicinos personalo trūkumas.

„Neišsprendus ar nepradėjus iš esmės spręsti atitinkamų klausimų, darbo biržos visada bus pilnos bedarbių, o valstybės lėšos toliau bus naudojamos jiems remti, – rašoma pranešime spaudai. – Darbo biržos, esančios socialinės apsaugos sistemoje, jau dirba su pasekmėmis, o vienos tik su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra nepajėgios išspręsti užimtumo klausimo. Pirmiausia aktyviai turi veikti Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Ūkio ministerija.“

 

Anot komiteto, iki šiol nenustatytas pagrįstas specialistų ir profesijų poreikis, nesukurta jų prognozavimo sistema, dar nėra ir žadėto specialistų kvalifikacijų žemėlapio, ruošiami specialistai neatspindi paklausos, o jų perkvalifikavimas valstybei brangiai kainuoja.

„Pavyzdžiui, aktyvi darbo rinkos politikos priemonė profesinis mokymas finansuojama valstybės, o asmuo gali gauti mokymo stipendiją, kurios dydis siekia 700 litų. Bedarbio pašalpos maksimalus dydis yra tik 650 litų, o vidutinis išmokos dydis sudaro 470 litų“, – teigiama pranešime.

Komiteto pirmininkė K.Miškinienė ketina siūlyti Vyriausybei peržiūrėti mokymo stipendijos dydį.

Pasitarime dalyvavo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, socialinės apsaugos ir darbo viceministras Aivaras Tušas, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Ūkio ministerijos atstovai, Lietuvos darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Albertas Šlekys, teritorinių darbo biržų vadovai, studentų, mokslo bei darbdavių atstovai, Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacijos, Kolegijų direktorių konferencijos ir Rektorių konferencijos atstovai, Švietimo tarybos pirmininkė Vilija Targamadzė, Respublikos Prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius