Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šį šeštadienį vyksianti pirmoji stipriausių darbdavių TECH mugė muša registracijų rekordus

IT specialistai jau kuris laikas vadinami „auksiniais“ ir geidžiamiausiais rinkoje, dėl geriausių vyksta tikra kova darbdavių ringe. Ką daryti, jei nesate programuotojas, dirbate jau gerokai pabodusį darbą, bet jau seniai su pavydu žvilgčiojate į IT pusę? „Vilnius Coding School“ jau ne vienerius metus siūlo išeitį norintiems keisti profesiją ir kviečia apsilankyti pirmojoje TECH mugėje Lietuvoje.
Technologijos
Technologijos / 123RF.com nuotr.

Vasario 29-ąją vyksiančios mugės misija – parodyti, kad karjerą galima keisti nepriklausomai nuo amžiaus, o IT ir TECH sektoriai laukia naujų darbuotojų. Nors toks renginys vyks dar tik pirmą kartą, susidomėjimas yra didžiulis – norinčių apsilankyti ir užsiregistravusių jau yra daugiau nei 1300. Į darbuotojų „medžioklę“ susiruošė ir visas būrys darbdavių: parodoje naujų kolegų dairysis „Danske Bank“, „Alna Software“, „Tesonet“, „SEB Global Services“, „Bitė“, „Bazaarvoice“, IBM, „Adform“, „Sender.lt“, „Aardvark Technologies“, „Talech“, „Iki“, „DevBridge“, „Talentator“, „EcoCost“, „Grupo“, „CGI Lithuania“, „Regitra“, „Women Go Tech“.

Pasak organizatorių, dar likus mėnesiui iki renginio, jau buvo užsakytos visos salės, parduotos visos vietos į dirbtuves ir užsiregistravę 1000 dalyvių. Tai tik dar kartą patvirtina abipusį poreikį – tiek ieškančių IT specialistų darbdavių, tiek norinčių persikvalifikuoti suaugusiųjų, o organizatoriai jau pradeda ruoštis antrajai mugei rudenį.

„Milžiniškas susidomėjimas rodo, kad tokių renginių labai trūksta. Lietuvoje iš tiesų yra didelė problema – jeigu tau 35-eri ir tu nebenori būti pardavimų vadovu – tau nėra kur kreiptis. Nėra tokios institucijos, kuri padėtų tau „pasimatuoti“ naują karjerą ar poziciją, nes viskas orientuota į jaunimą“, – problemą įžvelgia „Vilnius Coding School“ marketingo projektų vadovė Greta Germanovičiūtė.

Programavimą rinktis skatina keli motyvai

Jau kuris laikas nebedžiuginantis darbas – pakankama priežastis išbandyti naujus dalykus. Net jeigu esate humanitaras ir matematiką mokėtės tik mokykloje.

Turime nemažai sėkmės istorijų, kai žmonės su humanitariniu išsilavinimu ateina pas mus ir klausia, ar jie sugebės išmokti programuoti, testuoti ir analizuoti. Tai visiškai nėra kliūtis. Svarbu turėti loginį mąstymą. Jeigu sugebi logiškai mąstyti, sugebėsi ir programuoti!“, – tikina optimistiškai nusiteikusi G. Germanovičiūtė.

Mergina įsitikinusi, kad netolimoje ateityje programavimo ir IT žinios bus neišvengiamas dalykas kiekviename darbe ar profesijoje. Geras palyginimas yra anglų kalba – kažkada žmonės negalvojo, kad jos reikės, o dabar retai mes galime įsivaizduoti žmogų, kuris neturėtų bent anglų kalbos pagrindų.

Pasak marketingo specialistės, persikvalifikavimui ne kliūtis yra ir amžius. „Vilnius Coding School“ yra orientuota į suaugusiuosius, kurie turi įvairios darbo patirties, dažnai nesusijusios su IT sritimi. Tačiau galimybę išsibandyti programavimą gali ir moksleiviai prieš pasirinkdami studijas. Anot pašnekovės, mokykla turėjo ir vienuolikmečių „studentų“, o vyriausiam buvo beveik 60 metų.

„Galime pasidžiaugti labai gražia studentės Fančeskos sėkmės istorija. Baigusi mūsų mokymus moteris įsidarbino SEB banke testuotoja, tad amžius niekam nėra riba, ribojame tik patys save“, – tvirtina G.Germanovičiūtė.

123RF.com nuotr./Technologijos
123RF.com nuotr./Technologijos

TECH mugėje laukiami ir „žali“, ir patyrę

Nors IT sritis išgyvena aukso amžių, tačiau vis dar jaučiama darbuotojų stoka. Keičiantis technologijoms labai daug darbo procesų automatizuojasi, įmonės tai pastebi ir jau pradeda suprasti, kad specialistų nebeužtenka rinkai padengti.

„Aukštosios mokyklos nebespėja taip greitai reaguoti į rinkos poreikius, o kartais ir patys žmonės nebeturi laiko bei galimybių mokytis 4 metus. Ypač tai pasakytina apie vyresnius žmones, kurie turi įsipareigojimų šeimai ar bankams, tuomet jie kreipiasi į tokias mokyklas kaip mūsų“, – sako „Vilnius Coding School“ atstovė.

G.Germanovičiūtės teigimu, TECH mugėje laukiami visi. Tie, kurie neturi patirties IT srityje, turės galimybę sudalyvauti duomenų analitikos ir testavimo dirbtuvėse, pasikalbėti su darbdaviais apie IT pozicijas jų įmonėje, galės užduoti rūpimus klausimus apie pozicijas, darbo procesus, atrankas ir t.t. Tie, kurie jau dirba IT srityje, galės susipažinti su kitų įmonių atstovais ir galimomis darbo pozicijomis.

Skatina pokyčiams

Perdegimas darbe – gana dažnas reiškinys beprotiškai dideliame šiuolaikinio gyvenimo tempe. Kaip elgiamės priėję tokią ribą, priklauso nuo kiekvieno asmeninio požiūrio ir patirties. Nieko nekeisti ir likti šioje vietoje dažnai akina baimė, nes „kitur gali būti dar blogiau“.

„Labai dažnai girdime, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės nieko nekeičia, yra baimė: kad jie per seni, kad nesugebės ar nemokės, kad nepasiseks, kad bus vienas prasčiausių studentų grupėje, kad nežinos ko paklausti ir galiausiai, kad nesusiras darbo naujoje srityje. Mes bandome laužyti standartus ir stengiamės pateikti kuo daugiau medžiagos savo puslapyje, Facebook paskyroje, dalindamiesi tikromis žmonių istorijomis, kurios keistų požiūrį“, – drąsina G.Germanovičiūtė.

Programavimo mokyklos atstovė kviečia tiesiog apsilankyti atvirų durų renginiuose, kurie vyksta du kartus per mėnesį, ir pasikonsultuoti su mokyklos darbuotojais: nuo ko pradėti mokytis, kokią profesiją pasirinkti. Na, o apsilankę mugėje galėsite įsitikinti, kad įmonės laukia ne tik jaunų ir patyrusių, bet ir vyresnių bei pradedančiųjų, kurie turi daug potencialo augti kaip IT specialistai.

„Manau, kad nemaža dalis atėjusių jau nori persikvalifikuoti, kai kas galbūt šiuo metu jau mokosi ar galvoja mokytis ir norės pasižiūrėti, ką IT ir technologijų rinka gali jiems pasiūlyti. Nauji formatai dažnai gąsdina žmones, tačiau ši mugė kaip tik skatina pokyčiams ir bando baimes paversti realiomis karjeros galimybėmis“, – kviečia būti atviresniems naujovėms pašnekovė.

Nors TECH mugė startuoja šeštadienį, organizatoriai džiaugiasi, kad jau yra į rudens mugę besiregistruojančių įmonių ir dalyvių. Tikimasi, kad rudens renginyje dalyvaus mažiausiai du kartus daugiau lankytojų ir tris kartus daugiau įmonių.

Ir nors darbdaviai varžosi dėl talentų, o žmonės dėl darbdavių, Tech Mugė pasitinka su šūkiu „Mes visi viena komanda“ ir taip primena – mes visi esame čia kartu tam, kad turėtume naujų geresnių galimybių, dirbtume įdomesnius darbus ir kurtume gražesnę Lietuvą.

Pirmąją Lietuvoje TECH mugę remia Sun 365, Tundra Snack, Mineralinis vanduo „Akvilė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius