-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Slaugytojų stygius Norvegijoje tampa galimybe lietuviams: tereikia išmokti kalbą

Ilgėjanti gyvenimo trukmė, anksti diagnozuojamos ligos ir sparčiai senstanti visuomenė lemia didėjantį slaugos specialistų poreikį, su kuriuo jau susiduria dalis Europos valstybių, tarp jų – ir vis dažniau Lietuvos slaugytojų dėmesį patraukianti Norvegija.
„Centric Care Lietuva“ personalo vadovė Liudmila Gerasimova
„Centric Care Lietuva“ personalo vadovė Liudmila Gerasimova / „Centric Care Lietuva“ nuotr.

Slaugos specialistų trūkumą įvairios šalys sprendžia skirtingai: norvegai, pavyzdžiui, investuoja į naujų slaugytojų ugdymą ir kviečia specialistus iš užsienio, patraukdami juos puikiomis darbo sąlygomis, konkurencingu atlyginimu ir patraukliomis socialinėmis garantijomis.

„Sistema paprasta: visos sveikatos įstaigos Norvegijoje priklauso valstybei. Ligoninės priskirtos apskritimis, o slaugos namai ir slaugos į namus paslaugos – savivaldybėms. Tad būtent apskritims ir savivaldybėms tenka atsakomybė pasirūpinti personalu, personalo paieškomis. Dėl šios sistemos ligoninės ir slaugos namai neapkraunami papildomu darbu,“ – pasakoja slaugytojų įdarbinimo paslaugas teikiančios norvegų įmonės „Centric Care Lietuva“ personalo vadovė Liudmila Gerasimova. Įmonė „Centric Care Lietuva“ yra Šiaurės šalyse lyderiaujančios personalo paieškos agentūros „Centric Care“ padalinys, vykdantis medicinos personalo atrankas ir organizuojantis specializuotus norvegų kalbos kursus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Slaugytojas ligoninėje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Slaugytojas ligoninėje

Slaugytojai iš Lietuvos turi labai tinkamą ir teigiamą požiūrį į darbą: jie yra rūpestingi – o tai būtina dirbant tokį darbą – ir, žinoma, profesionalūs.

Norvegijos savivaldybės ar apskritys skelbia viešuosius konkursus, kurių metu atrenkamos slaugytojų atrankas ir įdarbinimą organizuojančios įmonės. Konkursą laimėjusioms bendrovėms vietinė Norvegijos savivaldybė moka už slaugos darbuotojo suradimą, įdarbinimą, paslaugos administravimą.

Lietuviai – tarp labiausiai vertinamų slaugos specialistų

Sumažėjus iš kitų Skandinavijos šalių dirbti į Norvegiją atvykstančių slaugytojų skaičiui, norvegai atkreipė dėmesį į kitas Europos sąjungos šalis, ypač Rytų ir Pietų Europą. Itin vertinami darbuotojai iš Lietuvos: norvegų vertinimu, jie atsakingi, kvalifikuoti ir puikiai atlieka savo darbą.

„Centric Care“ koordinatoriams dažniausiai tenka dirbti su slaugytojais iš Lietuvos, Ispanijos, Švedijos ir Norvegijos. Norvego koordinatoriaus Ole Løvik teigimu, slaugytojai iš kiekvienos šalies turi tik jiems būdingų bruožų. Lietuviai slaugytojai, pasak jo, išsiskiria profesionalumu, atkaklumu ir rūpestingumu.

„Centric Care“ nuotr. /Slaugos specialistai Norvegijoje
„Centric Care“ nuotr. /Slaugos specialistai Norvegijoje

„Pritapti naujoje vietoje nėra labai lengva, bet lietuviai puikiai su tuo susitvarko. Visų pirma, tenka skirti laiko ir energijos išmokti kalbą, tada perprasti naujos darbo vietos specifiką. Tačiau slaugytojai iš jūsų šalies turi labai tinkamą ir teigiamą požiūrį į darbą: jie yra rūpestingi – o tai būtina dirbant tokį darbą – ir, žinoma, profesionalūs. Lietuviai slaugytojai greitai perpranta darbo specifiką ir vykdo pavestas užduotis. Štai kodėl laukiame slaugytojų iš Lietuvos“, – neabejoja O. Løvik.

Kalbos mokosi specializuotuose kursuose

Kaip pastebi slaugytojų atrankas Lietuvoje vykdanti personalo vadovė L. Gerasimova, įsidarbinti Norvegijoje norintiems lietuvių slaugytojams didžiausiu iššūkiu tampa kalbos barjeras bei šiek tiek kitokių kompetencijų poreikis: Norvegijoje slaugytojai savo kasdieniame darbe prisiima daugiau atsakomybės, todėl auga ir kompetencijų bagažas.

„Spręsdami kalbos barjero problemą, kartu su dėstytoja iš Norvegijos Cecilie Lønn paruošėme specialiai slaugytojams skirtą norvegų kalbos programą. Taip pat supažindiname slaugytojus su Norvegijos gyvenimo ir darbo kultūra – kad integracija naujoje šalyje bei aplinkoje būtų kuo sklandesnė ir natūralesnė. Baigus mokamus kursus ir išlaikius kalbos egzaminą slaugytojų jau laukia gerai apmokami darbo pasiūlymai tiek ligoninėse, tiek slaugos namuose, jiems padengiamos būsto bei kelionės išlaidos,“ – sako L. Gerasimova.

„Centric Care“ nuotr. /Slaugos specialistai Norvegijoje
„Centric Care“ nuotr. /Slaugos specialistai Norvegijoje

Dirbti Norvegijoje nusprendusius slaugytojus „Centric Care“ tiesiogiai įdarbina Norvegijoje – moka atlyginimą, koks yra nustatytas šalyje, slaugytojams suteikiamos visos Norvegijoje galiojančios socialinės garantijos.

Pastangos slaugytojams užtikrinti ilgalaikį darbą, dėmesys kiekvienam dirbančiam slaugytojui, atsižvelgiant į jo poreikius ir lūkesčius – tai agentūros darbo principai. „Centric Care“ , pernai metais gavo sertifikatą „Šauniausia vieta dirbti“.


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius