Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trišalė taryba sutarė beveik dėl visų ginčytinų Darbo kodekso nuostatų

Trišalė taryba ketvirtadienį sutarė beveik dėl visų ginčus kėlusių naujojo Darbo kodekso nuostatų, tačiau keli neišspręsti klausimai bus nagrinėjami papildomame posėdyje kitą savaitę.
Flashmobas už naują Darbo kodeksą
Flashmobas už naują Darbo kodeksą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, jog Trišalės tarybos posėdyje pavyko susitarti, jog darbuotojų atostogos per metus sieks 20 darbo dienų, o papildomos atostogų dienos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais. Trišalė taryba taip pat nutarė, kad darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 valandų, įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius.

Darbdavių, darbuotojų ir Vyriausybės atstovai sutarė, jog dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą bus taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas – ne daugiau kaip 52 valandos per savaitę, neįskaitant papildomo darbo, rašoma ministerijos pranešime spaudai.

Be to, Trišalė taryba nutarė, kad darbo tarybos bus steigiamos įmonėse, kuriose dirba ne mažiau kaip 20 darbuotojų, tačiau jei trečdalis darbuotojų priklauso profesinei sąjungai, darbo taryba sudaroma nebus. Nesant darbo tarybai, jos funkcijas perims profesinė sąjunga. Taip pat viena vieta darbo taryboje turės priklausyti profsąjungai.

Vis dėlto ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje nepavyko sutarti dėl darbuotojų atstovų garantijų, lokautų ir streikų. Šie klausimai bus sprendžiami papildomame Trišalės tarybos posėdyje, kuris vyks kovo 13 dieną.

Sausio pradžioje po susitikimo su Trišalės tarybos atstovais premjeras Saulius Skvernelis teigė tikintis, jog diskusijos dėl ginčytinų Darbo kodekso straipsnių bus baigtos iki Seimo pavasario sesijos pradžios kovo 10-ąją, kad joje kodeksas būtų priimtas ir liepos 1 dieną įsigaliotų. Ketvirtadienį vykęs Trišalės tarybos posėdis buvo sušauktas papildomai, nes tarybos nariams pritrūko laiko, kad būtų pasiekti visi reikalingi susitarimai dėl ginčytinų naujojo Darbo kodekso nuostatų.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, galiojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius