Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ubagiški pinigai – kodėl Lietuvoje vidutinė alga tik dvigubai didesnė už minimalią?

Prognozuojama, kad pakėlus minimalų darbo užmokestį daliai įmonių teks atleisti darbuotojų, jaunimui bus sunkiau susirasti pirmąjį darbą, didės šešėlis. Ekonomistai pabrėžia, kad šiuo metu Lietuvos ūkio ateitis yra gana miglota.
Studetai
Studentai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak jų, yra normalu, kai minimali alga sudaro trečdalį šalies vidutinio atlyginimo, tačiau Lietuvoje šis santykis labai priartėjo prie 50 proc. Kitaip tariant, dažnas kvalifikuotas specialistas uždirba ne ką daugiau nei pradedantis darbuotojas.

Nemato realios situacijos

Visada reikia žvelgti į ekonominę situaciją. Ekonomikos augimas stipriai lėtėja, tuo tarpu realus darbo užmokestis auga gerokai greičiau nei pridėtinė vertė, – teigė S.Besagirskas.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas 15min.lt teigė, kad metas didinti minimalią mėnesinę algą (MMA) pasirinktas netinkamai.

„Visada reikia žvelgti į ekonominę situaciją. Ekonomikos augimas stipriai lėtėja, tuo tarpu realus darbo užmokestis auga gerokai greičiau nei pridėtinė vertė. Kai kurių ekonomistų, pavyzdžiui, Stasio Jakeliūno nuomone, šiais metais BVP augimas gali būti nulinis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sigitas Besagirskas, LPK Ekonomikos ir finansų departamento direktorius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sigitas Besagirskas, LPK Ekonomikos ir finansų departamento direktorius

Tokioje situacijoje nebus surenkamas biudžetas, nes jo surinkimo prognozės buvo paremtos perdėm optimistiniais lūkesčiais. Gali tekti papildomai skolintis, nes prieš rinkimus taupyti tikrai niekas nesiryš.

Minimalios algos kėlimas pareikalaus dar didesnių išlaidų, nes nemažai tokią algą gaunančių žmonių dirba valstybės sektoriuje, todėl manau, kad tai nėra labai geras žingsnis“, – teigė pramonininkų atstovas.

Problemos mažoms įmonėms

Paprastai įmonių savininkai turi pakankamai aiškų atlyginimams skiriamą biudžetą. Jeigu už tuos pinigus galima samdyti mažiau žmonių, tai samdoma mažiau. Tai yra normalu. Įmonės mąsto skaičiais, – teigė pramonininkų atstovas.

Pasak S.Besagirsko, didelėse įmonėse minimalią algą gaunančių žmonių yra labai mažai, tačiau problemų gali kiti smulkesnėms bendrovėms:

„Didelėms įmonėms tai nebūna labai skausminga, nes ir jų atlyginimų vidurkis didelis. Smulkiam verslui tai kur kas skausmingiau. Dalis atlyginimus vokeliuose moka todėl, kad piktnaudžiauja, o dalis iš tiesų neišgyventų, jei sumokėtų visus mokesčius.

Kiekvienas minimalios algos kėlimas didina šešėlio dalį ir visada padaugėja darbuotojų atleidimo atvejų. Visais atvejais tai matome, nors Statistikos departamento pranešimai teigia, kad pokyčiai nežymūs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius