-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje pakeitus darbo santykių reguliavimą, sumažėjo nedarbas

Estija su susidomėjimu stebi Lietuvoje kilusias diskusijas dėl naujo socialinio modelio, teigia Estijos premjeras. Taavi Roivas Vilniuje pareiškė, kad Estijoje pakeitus darbo santykių reguliavimą, labai sumažėjo nedarbas.
Taavi Roivas
Taavi Roivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aš labai domiuosiu tuo, ką ministras pirmininkas A.Butkevičius vadina naujuoju socialiniu modeliu. Tai man sužadina prisiminimus iš 2009 metų. Tuomet Estijoje darbo teisė buvo viena griežčiausių visame pasaulyje. 

Mes nusprendėme tai pakeisti ekonominės krizės laikotarpiu ir po to nedarbo lygis stipriai nukrito ir iš tikro tai buvo pozityvus poveikis mūsų ekonomikai“, – bendroje Baltijos šalių premjerų spaudos konferencijoje penktadienį Vilniuje sakė T.Roivas.

Anot jo, šiuo metu tiek bendrovės, tiek profesinės sąjungos į pokyčius žvelgia teigiamai.

„Tiek kompanijos, tiek sąjungos mano, kad tai buvo teisingas dalykas, tad mes labai atidžiai stebime, kaip mūsų lietuviai draugai ir kolegos įgyvendins šiuos pakeitimus“, – teigė Estijos premjeras.

Tikisi sukurti naujų darbo vietų

Lietuvos darbdaviai vienareikšmiškai palaiko mokslininkų siūlomą socialinį modelį ir mano, kad svarbiausias klausimas – paprastesnis priėmimas į darbą, laisvesnis darbuotojų atleidimas bei modernesnis viršvalandžių skaičiavimas. Teigiama, kad naujas modelis padėtų sukurti apie 90 tūkst. naujų darbo vietų.

Kai kurie Lietuvos ekonomikos ekspertai mano, kad siūlomu modeliu pirmą kartą yra atkreipiamas dėmesys ir į bedarbius, kuriems padaugėtų galimybių įsidarbinti. Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pareiškė kad Darbo kodekso pakeitimai yra svarbūs, Lietuvai siekiant konkurencingumo.

Netrūksta kritikos

Tačiau modelį kritikuoja profesinės sąjungos, kurios prognozuoja, jog sumažinus dirbančiųjų socialines garantijas, palengvinus jų atleidimą iš darbo, visuomenėje gali kilti nepasitenkinimas ir neramumai.

Mokslininkų grupės parengtą socialinį modelį sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, pavadinusi jį kratiniu ir lėšų iššvaistymu.

Modelį ruošusi mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama palikti 40 valandų per savaitę.

Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Siūloma bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką – iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius