Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Airbnb“ tapo atpirkimo ožiu dėl butų trūkumo ir nuomos kainų augimo

Vis daugiau miestų kyla į kovą su žmonėmis, kurie nuomoja savo būstą turistams. Ilgą laiką kainos kildavo dėl mažos butų pasiūlos, tačiau dabar rastas dar vienas atpirkimo ožys – tokios būsto paieškos platformos kaip „Airbnb“, kurios esą tik dar apsunkina nuomai skirto NT paiešką vietos gyventojams, rašo BBC.
„Airbnb“ sąraše galima rasti nuomojamų būstų daugelyje pasaulio šalių
„Airbnb“ sąraše galima rasti nuomojamų būstų daugelyje pasaulio šalių / 123rf.com

Ir ne tik „Airbnb“ adresu skrieja kaltinimai. Pliekami ir platformos konkurentai – „HomeAway“, „Tripping“, „OneFineStay“ ir „FlipKey“.

Reikjaviko gyventojui Nicholui Herringui nuomotojas davė tris savaites išsikraustyti, mat sumanė nuomoti savo butą tik per „Airbnb“.

„Iš pradžių tai buvo graži platforma, skirta dalintis namais, o tapo paprasčiausiu būdu žmonėms užsidirbti. Kai kuriose gatvėse ir rajonuose dabar yra daugiau turistų nei gyventojų“, – BBC cituoja Amsterdamo savivaldybės atstovą Sebastiaaną Meijerį.

Amsterdamas skyrė net 2 mln. eurų nelegalių nuomotojų paieškai – per savaitę esą uždaromi vidutiniškai du nelegalūs viešbučiai.

Islandijos parlamentas neleidžia vykdyti trumpalaikės nuomos ilgiau nei 90 dienų per metus.

Tuo metu Berlynas nuo gegužės mėnesio draudžia per tokias platformas kaip „Airbnb“ nuomoti visą butą. Pažeidėjams gresia bauda iki 100 tūkst. eurų.

Islandijos parlamentas neleidžia vykdyti trumpalaikės nuomos ilgiau nei 90 dienų per metus, nuomotojai privalo užregistruoti savo NT. Tie, kurie savo būstą nori nuomoti ilgiau nei 90 dienų per metus, privalo užsiregistruoti kaip verslininkai.

N.Herringui, kuris buvo išprašytas iš buto, paieškos sekasi labai sunkiai, mat vasarą, kai Islandijoje pilna turistų, butai užimti, o tie, kurie yra laisvi, neatitinka jo poreikių.

„Jeigu nuomotojams reikia pinigų, jie kreipsis į „Airbnb“. Jie per dvi dienas gali užsidirbti tiek, kiek aš jiems sumokėsiu per mėnesį“, – kalbėjo jis.

Amsterdame valdžia atlieka tyrimą, ar „Airbnb“ ir jos konkurentai sukelia nuomos kainą. Pareigūnų teigimu, kainą auginančių veiksnių yra daug, ir bent jau kol kas kaltinti tik tokias dalijimosi būstu platformas būtų neteisinga.

Vis daugiau ir daugiau žmonių ryžtasi atiduoti savo butus trumpalaikei nuomai, nes tai yra pelninga. Berlyne gyvenantis Michaelis Froemmteris sakė, kad NT nuomojimas pakeitė jo gyvenimą.

Prieš 3,5 metų jis neturėjo darbo, tik 6 tūkst. eurų, kuriuos kaip paramą gavo iš savo artimųjų. Dabar jis turi keturis butus, tikisi, kad apyvarta šiemet pasieks 110 tūkst. eurų. Visus butus jis yra užregistravęs, todėl sako, kad naujas Berlyno įstatymas jo nepaveiks.

Klesti ir Thorsteinnas Finnbogasonas iš Islandijos. Kartu su šeima jis turi 10 NT objektų centre, kuriuos nuomoja per „Airbnb“. Nuomoti būstą Islandijoje apsimoka. 2014–2015 metais užsienio turistų skaičius šalyje augo 29 proc. Turistų poreikiams patenkinti viešbučių jau neužtenka, todėl tokios dalijimosi būstu platformos sukuria papildomą pasiūlą. Tačiau Reikjavike yra tik 123 tūkst. gyventojų, ir „Airbnb“ su konkurentais esą atima pasirinkimo galimybę iš vietos gyventojų.

Dar labiau įtempti yra „Airbnb“ ir tokių miestų kaip Niujorkas ir San Franciskas santykiai. Birželį Niujorko Senatas uždraudė rodyti trumpalaikei nuomai skirtus butus per „Airbnb“. Tuo metu „Airbnb“ kreipėsi į teismą dėl San Francisko nurodymo išbraukti iš platformos visus butus, kurie nėra oficialiai registruoti, ir jų savininkams skirti dideles baudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius