Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar jūsų namas nusėdęs? Šią problemą galima lengvai pašalinti

Prieš 38 metus Suomijoje veiklą pradėjusi įmonė padeda išspręsti su pastatų ir inžinerinių statinių nusėdimu susijusias problemas. Šiuo metu jau daugiau nei 50 pasaulio šalių gyventojams ir verslininkams siūlomas sprendimas – pakelti nusėdusius pastatus ir stabilizuoti dirvožemį naudojant geopolimerines sakas. Tokiu būdu buvo sustabdyti nusėdimą šimtui tūkstančių pastatų, ir net pirmieji objektai, kuriems įmonė taikė šią technologiją, išlieka stabilūs ir dabar, po keturių dešimtmečių.
„Uretek“ nusėdusių pastatų pakėlimas
„Uretek“ nusėdusių pastatų pakėlimas / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 2 Statybos Namas

Keliolika įvairių URETEK sukurtų geopolimerinių mišinių sėkmingai naudojami tiek nuosaviems namams ir daugiabučiams, tiek pramoniniams pastatams ir inžineriniams statiniams stabilizuoti. Laboratorinėmis sąlygomis įrodyta, kad geopolimerų tarnavimo laikas yra maždaug 100 metų. URETEK naudojamos medžiagos yra saugios, joms suteikti visi reikiamus aplinkosaugos sertifikatai. Atliktiems darbams taikoma 2 metų, medžiagoms – 10 metų garantija. Baltijos šalyse URETEK veikia tik dvejus metus, bet jau spėta pakelti ir stabilizuoti kelis šimtus objektų, pradedant nuosavais namais ir baigiant prekybos centrais bei automobiliniais keliais.

Geopolimerų technologijos pranašumas lyginant su tradiciniais metodais

Pagal tradicinę metodiką nusėdusios nuosavo namo grindys išardomos ir klojamos iš naujo, t. y. darbų vykdymo laikotarpiu gyventojams tenka susirasti naują laikiną būstą ir perkelti ten visus baldus. Tuo tarpu pagal URETEK technologiją nusėdimas sustabdomas greitai ir nepastebimai. Toks sprendimas ne tik patogesnis, bet ir tvaresnis. Pagal tradicinę metodiką įklojus dar mišinio sluoksnį, nusėdimo problema nedings. Atvirkščiai, grindys taps dar sunkesnės nei ankščiau, ir nusėdimas gali dar suintensyvėti. Be to, storesnis grindų sluoksnis padidins išlaidas šildymui. URETEK technologija tokiu problemų nesukelia“, pasakoja „URETEK Baltic“ vadovas Romanas Reineris-Latyševas (Roman Reiner-Latõšev).

Projekto partnerio nuotr./„Uretek“ nusėdusių pastatų pakėlimas
Projekto partnerio nuotr./„Uretek“ nusėdusių pastatų pakėlimas

„Bet kokie plyšiai sienose ar grindyse yra ženklas, kad konstrukcija pasislinko ar pajudėjo. Tokiu atveju būtina nedelsiant kreiptis į specialistą. Veikia tokia taisyklė: kuo ilgiau delsiama, tuo didesnė žala padaroma,“ aiškina R. Reineris-Latyševas.

Pramoninių, žemės ūkio ir prekybinės paskirties pastatų savininkai bei valdytojai labai vertina URETEK technologiją. Vienas pagrindinių jos privalumų – dirvožemio tankinimo darbai netrukdo objekto kasdienei veiklai.
Tyrimai rodo, kad uždarius parduotuvę ilgiau nei dviem savaitėms, po to prireikia maždaug šešių mėnesių, kol vėl sugrąžinamas ankstesnis klientų srautas. Taigi grindų tvarkymas tradiciniu būdu įmonei reiškia dideles laiko sąnaudas ir negautas pajamas arba papildomas išlaidas. Tuo tarpu naudojant URETEK technologiją, pavyzdžiui, Tartu mieste esančiame prekybos centre „Prisma“ grindų nuolydis buvo atkurtas ir 500 kvadratinių metrų grindų paviršius buvo stabilizuotas vos per keturis vakarus ir naktis, įskaitant paruošimo darbus. Vadinasi, įprastas prekybos centro darbo ritmas nesutriko.

Panašų projektą praėjusių metų liepos mėnesį URETEK įgyvendino viename Vilniaus objektų – pakeldami ir stabilizuodami nusėdusias grindis 2800 kvadratinių metrų plote. Kai kur nusėdimas siekė net 13 cm. šis klientas taip pat pasirinko URETEK, kadangi įmonė efektyviai atlieka darbus per trumpą laiką, lanksčiai taiko sprendimus ir užtikrina ilgalaikį rezultatą. Grunto stabilizavimo darbai sėkmingai atliekami ir 24 valandas per parą veikiančiuose sandėliuose bei uostuose. Geras pavyzdys – pakeltos ir stabilizuotos grindys sandėlio pastate. URETEK darbai netrukdo tokių objektų kasdienės veiklos, todėl kliento verslas nepatiria nuostolių.

Projekto partnerio nuotr./„Uretek“ nusėdusių pastatų pakėlimas
Projekto partnerio nuotr./„Uretek“ nusėdusių pastatų pakėlimas

Iš žemės ūkio objektų paminėtina „Vao Agro“ silosinė, kur buvo pašalintas siloso rūgšties sukeltas protėkis, o to paties pastato melžimo zonoje pakeltos ir stabilizuotos grindys. Siloso rūgštis patekdavo į gruntą ir ją teršdavo. problemas padėjo išspręsti URETEK technologija – geopolimerinėmis sakomis buvo užpildytos po betonu esančios ertmės ir izoliuoti siloso rūgšties latakai, atkuriant sistemos atsparumą protėkiams,“ pasakoja R. Reineris-Latyševas. „Geopolimerines sakas gali išardyti tik labai didelė rūgšties koncentracija. Jei tokia pasiekiama, grindų nusėdimas tampa mažesne problema, nes reikia nedelsiant susirūpinti aplinkosauga.“

Dar vienas Uretek technologijos privalumas – vykdomi darbai nekelia vibracijos, todėl nekenkia objektui ar šalia jo esantiems pastatams. Tai ypač svarbu paveldosaugos požiūriu. Kaip pasakojo R. Reineris-Latyševas, su Tartu miesto savivaldybe netrukus bus pasirašyta sutartis dėl N. Pirogovo monumento stabilizavimo ir tiesinimo. Taip pat „URETEK Baltic“ atliko namų pamatų stabilizavimo darbus Talino, Rygos bei Vilniaus senamiesčiuose, kur namus laikantys mediniai poliai buvo pradėję trūnyti. Panašią problemą pavyko išspręsti prieš kelis mėnesius, kai ėmė sėsti Rygoje prie Dauguvos esantis triaukštis biurų pastatas. Per tris savaites buvo stabilizuota 345 linijinių metrų pamatų, esančių iki 3,5 metrų gylyje. Grunto stabilizavimo darbai dažnai atliekami ir 7–10 metrų gylyje, o Amerikoje pasiektas net 22 metrų gylio rekordas.

Projekto partnerio nuotr./„Uretek“nusėdusių pastatų pakėlimas
Projekto partnerio nuotr./„Uretek“nusėdusių pastatų pakėlimas

Kas sukelia grunto nusėdimą?

Priežastys gali būti, pvz., silpnas gruntas, mažas jo tankumas, neįrengtas arba įtrūkęs gruntinių vandenų drenažo vamzdis. Tokiais atvejais po pastatu prasisunkiantis vanduo gali išplauti gruntą. Kartais grunto nusėdimas atsiranda statybininkams paskubėjus arba tinkamai neatlikus grunto bandymų. Pasitaiko ir labai grubių piktnaudžiavimo atvejų,“ nurodė R. Reineris-Latyševas. „Pavyzdžiui, nustatant namų nusėdimo priežastį viename naujame nuosavų namų rajone Lietuvoje paaiškėjo, kad statybos įmonės kaip grunto užpildą naudojo net europadėklus ir kelmus. Laikui bėgant jie, žinoma, pradėjo pūti.“

Daug problemų kilo dėl vadinamojo „statybų bumo“ 2007–2008 metais, kai namai buvo statomi paskubomis. Dažnai taisome trūkumus ir 2015–2016 metų statymo namuose, nes jų garantijos laikas dabar baigiasi ir valdytojai ieško ilgalaikio sprendimo, kuris leistų atkurti pastato pradinę būklę, tačiau nekeltų rūpesčių jų klientams.

„Norėčiau klientus paraginti neatidėlioti problemų sprendimo, tuo labiau, kad už konsultaciją ir pasiūlymo parengimą „URETEK Baltic“ pinigų neima. Ilgai delsiant pastato būklė gali dar labiau pablogėti, tuomet darbai kainuos jau žymiai brangiau,“ pataria R.Reineris-Latyševas.

Daugiau apie dirvožemio nusėdimą žiūrėkite čia:

VIDEO: Uretek Baltic jobs in Estonia, Latvia and Lithuania

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius