Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt: NT medžioklę lietuviai perkėlė į išmaniuosius įrenginius ir dairosi būstų gamtoje

Pastarasis mėnuo gerokai pakoregavo visas gyvenimo ir verslo sritis. Klausimų karantinas įnešė ir į Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinką. Kalbintų nekilnojamojo turto brokerių teigimu, po mėnesio izoliacijos butuose lietuviai ėmė aktyviau dairytis nebe „kišenės“ centrinėje didmiesčio gatvėje, o užmiesčio vilų.
Vilnius
Vilniaus panorama / Sauliaus Žiūros nuotr.

Lankomiausio šalyje NT portalo Aruodas.lt statistika rodo, kad NT konsultacijos ir apžiūra ėmė sparčiai keltis į virtualią erdvę, o faktinius pasivaikščiojimus keičia tiesioginės vaizdo transliacijos.

Nuoma – aktyvesnė už pardavimus

„Rinka neįšalo, procesai vyksta, tačiau sulėtėjimas jaučiamas. Ir nors NT objektų pirkimas stabtelėjęs, nuomos sandoriai toliau vyksta gana sėkmingai. Situaciją apibūdinčiau taip: prieš karantiną buvo pardavėjų ir nuomotojų laikas, dabar jis priklauso pirkėjams ir nuomininkams.

Būtent šie žmonės išlošia, tik kiek ilgai tokia situacija išliks, konkrečiai prognozuoti sudėtinga“, – 15min pasakojo Lietuvoje veikiančios NT pardavimų ir marketingo įmonės „011“ brokeris Andrius Čiužas.

Beno Šileikos nuotr./Andrius Čiužas
Beno Šileikos nuotr./Andrius Čiužas

Pasak A.Čiužo, grįžtamasis ryšys šiuo metu stipresnis nei bet kada anksčiau.

„Sulaukiu daugybės skambučių iš būstų savininkų, kurie teiraujasi, kaip elgtis – sumažinti mėnesio nuomos kainą ar ne. Tai liečia tiek vidutinės klasės, tiek prabangius būstus. Šioje vietoje turi būti prieita prie protingo abiejų šalių sutarimo. Rekomenduoju kompromisą: nors karantino punktas į nuomos sutartis kaip force majeure neįtrauktas, reikėtų atsižvelgi į tai, kad visame pasaulyje susiklosčiusi nestandartinė situacija. Esamų kontraktų nuomos kaina šiam laikotarpiui ar net iki sutarties termino pabaigos mažinama maždaug 20 proc.“, – atskleidė A.Čiužas.

Galimybė apžiūrėti būstą neišėjus iš namų

Prasidėjus karantinui, lankomiausiame šalies NT skelbimų portale Aruodas.lt ėmė sparčiai daugėti skelbimų, kuriuose objektai pristatomi ne tik nuotraukomis – pardavėjai integruoja vaizdo filmukus bei 3D turus.

Sunkmetis neabejotinai paskatino technologijas žengti į NT rinką. Daugiau ne 1400 skelbimų būsto ieškantieji šiuo metu gali apžiūrėti nufilmuotame video arba pasivaikščioti virtualiai, naudodamiesi 3D turu. Tokių skelbimų skaičius per pastarąsias tris savaites išaugo bemaž 250.

Skelbimus su video ar 3D turais galite pamatyti paspaudę šią nuorodą.

Aruodas.lt nuotr./Skelbimų su video medžiaga peržiūra
Aruodas.lt nuotr./Skelbimų su video medžiaga peržiūra

Kad padaugėjo skelbimų, kuriuose būstai iliustruojami ne tik foto, bet ir video medžiaga, pastebi ir NT brokeris A.Čiužas.

„Video formato medžiagos profesionalias nuotraukų galerijas aktyviai pildyti ėmė prieš keletą metų. Tai padeda žmogui su vieta užmegzti artimesnį kontaktą. Kuomet nuotraukos, vaizdo medžiaga ir telefonu perteikta informacija sudomina, organizuojame realias apžiūras. Vaizdo medžiaga padeda atsirinkti išties dominančius būstus, tačiau namų pirkimui reikia gyvai apžiūrėti objektą, savo akimis pamatyti, kur ir kaip šviesa krenta, pajusti aplinką.

Didžioji dauguma žmonių atsakingi – ateina į apžiūras su pirštinėmis, veido kaukėmis, atsineša dezinfekcinį skystį, kurį, beje, prie įėjimo į objektą siūlome ir mes. Tiesą pasakius, manau, kad tam tikri šiandien besiformuojantys įpročiai išliks ateityje – daugiau reikalų bus tvarkoma virtualiame pasaulyje“, – pastebi 15min pašnekovas, kurio atstovaujamos NT pardavimų ir marketingo įmonėss „011“ brokeriai Kaune praėjusį savaitgalį organizavo atvirtų durų dienas.

Nestandartiniai sprendimai prašosi būti priimami, todėl sumąstėme rengti transliaciją realiu laiku, pasitelkę „Zoom“ programėlę.

Tiesa, apžiūra buvo, ir, panašu, bent jau artimiausiu metu bus rengiama pagal naująjį formatą – tiesioginę transliaciją internetu nuotoliniu būdu.

„Kaune rengiame „Būstų medžioklę“. Tai vyksta segmentuotai – vieną kartą lankomi daugiabučiai namai, kitą – kotedžai, trečią – naujos statybos namai su terasomis. Anksčiau agentūra visiems susidomėjusiems paruošdavo autobusą, kuriuo jie keliaudavo į objektus kartu su pardavimų atstovais. Tačiau nestandartiniai sprendimai prašosi būti priimami, todėl sumąstėme rengti transliaciją realiu laiku, pasitelkę populiariąją „Zoom“ programėlę, – kalbėjo A.Čiužas. – Kiekvieno lankyto projekto vadovas pristatė savo objektą su galimybe gyvai užduoti klausimus. Pakvietėme ir banko atstovę, kuri pasakojo apie palūkanas, bankines paskolas.“

VIDEO: Kauniečiai po naujos statybos objektus keliauja nekeldami iš namų kojos

Tampa ir video, ir audio gidais

Tarptautinės NT agentūros „Capital Centras“ brokerė Patricija Bubulaitė atskleidė, kad priverstinis namų režimas neabejotinai ne tik pastebimai pakoregavo nusistovėjusius lietuvių būstų paieškos bei pirminės apžiūros įpročius, bet ir prisidėjo prie kitų reiškinių rinkoje sukėlimo:

„Daug žmonių laikosi karantino, fiziškai vengia eiti apžiūrinėti objektus, automatiškai – mažiau ir perka. Laukia, kad, pasibaigus šiam laikotarpiui, priimtų sprendimus – ar pirkti, ką pirkti, o gal visai nieko nepirkti. Jeigu anksčiau būdavo žmonių, kurie, išsirinkę skelbimuose labiausiai patinkančius variantus, dar aplankydavo keletą mažiau dominusių, bet netoliese esančių būstų, tai dabar koncentruojamasi į tai, ko tikrai reikia. Treti nėra tikri, kokia padėtis bus su jų pragyvenimo šaltiniu.

Karantinas yra tarsi kažkoks laukimas, o laukimas ko, niekas nežino: ar kainų kritimo, ar galimybės lengviau apžiūrinėti objektus fiziškai, ar ėjimo į banką pokalbiui apie paskolą.“

Kol žmonės buvo viduje, bendravome telefonu. Kaip audio gidas muziejuje pasakojau, į ką atkreipti dėmesį, kur kokia patalpa numatyta.

Tie, kurie vyksta į apžiūras šiomis dienomis, turi keletą pasirinkimų. Brokeriai siūlo ne tik skambutį su tiesiogine vaizdo transliacija iš būsto, bet ir bekontaktę jo apžiūrą, galimybę raktus perduoti fiziškai net nekontaktuojant.

„Pirkėjas šiandien yra aukso vertės, tad taikomės prie jo poreikių. Stengiamės, kad apžiūrų metu jis jaustųsi maksimaliai patogiai ir saugiai. Jeigu namai vis dar gyvenami, suorganizuojame, kad šeimininko apžiūrai vykstant vietoje nebūtų. Žmogus saugiai įeina, apžiūri ir išeina.

Prieš keletą dienų kaip tik pati turėjau įdomią patirtį: žmonės susidomėjo namu su daline apžiūra. Nuvykau anksčiau, atrakinau duris, atsisėdau į automobilį, ir tik tada pasirodė jie. Kol žmonės buvo viduje, bendravome telefonu. Kaip audio gidas muziejuje pasakojau, į ką atkreipti dėmesį, kur kokia patalpa numatyta. Supasakojau viską tarsi vaikštinėdama kartu su jais“, – pasakojo P.Bubulaitė.

Aivaro Ruginio nuotr./Patricija Bubulaitė
Aivaro Ruginio nuotr./Patricija Bubulaitė

Įvertino nuosavą kiemelį ir smėlio dėžę

Lietuvių vartotojų įpročius ir elgesį NT rinkoje, P.Bubulaitės įsitikinimu, karantinas ir visa dėl koronaviruso pandemijos susiklosčiusi situacija visam laikui pakoreguos labai stipriai.

„Manau, kad nebebus taip, kaip buvę. Pasikeis mūsų mąstymas, atsargumas, požiūris į namus. Mėnesį pabuvę užsidarę namuose, permąstėme jų vertę. Jau dabar turiu keletą pirkėjų, kurie intensyviai dairėsi būsto Vilniaus centrinėje miesto dalyje, tačiau, palyginę butų ir namų kainas, ėmė linkti į namo pirkimo pusę. Lietuviai atsigręžia į nedidelius namukus su sklypeliu, galimybę išeiti į kiemą, jame pasėdėti.

Nebenori ir bendrų laiptinių – galbūt svarsto, jog šis kartas ne paskutinis, kada mus ištinka tokios epidemijos. Nuosavą žemės lopinėlį labiausiai vertinti pradeda turintys vaikų: daugiabučio namo kiemo smėlio dėžė ir žaidimų aikštelė jiems neatrodo saugi vieta vaikų laisvalaikiui, o nuosavo namo kieme galima įsirengti visą vaikų žaidimų oazę“, – paklausos persiskirstymą pastebi NT agentūros „Capital Centras“ brokerė P.Bubulaitė.

Parduodamų ir šiuo metu reklamuojamų namų skelbimus rasite lankomiausiame NT portale Aruodas.lt, paspaudę šią nuorodą.

Pirkėjų akiratyje – namas su erdviu žemės sklypu

Padidėjusį užmiesčio namų poreikį fiksuoja ir tarptautinės NT agentūros „Baltic Sotheby`s International Realty“ brokeris Robertas Karalius.

„Gerokai didesnio nei iki tol susidomėjimo sulaukia apartamentai pajūryje, vilos, sodybos kiek tolėliau nuo miesto, prie vandens telkinių. Domina didelės erdvės aplink ir maksimalus privatumas. Yra tokių, kurie, paskatinti karantino, pasiryžo išsinuomoti sodybas pusmečiui ar net ilgesniam laikotarpiui, – patvirtino R.Karalius. – Yra nemaža dalis ir tokių klientų, kurie prieš karantiną dairėsi atostogų būsto užsienyje, o dabar, užsidarius sienoms suprato, kad visų pirma verta pasirūpinti kokybišku šeimos antruoju būstu Lietuvoje, pavyzdžiui, Neringoje ar Palangoje. Prasidėjus antrajam mėnesiui tarp keturių sienų lietuviai tikrai daro išvadas.“

„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Robertas Karalius
„Baltic Sotheby's International Realty“ nuotr./Robertas Karalius

Stebi užsienio rinkas

Tarptautinės NT agentūros „Baltic Sotheby`s International Realty“ atstovas perspėja, kad būgštauti dėl drastiškesnių reiškinių rinkoje lietuviams neverta:

„Esame dalis franšizės, ir tai mums leidžia iš anksčiau numatyti tam tikrus įvykius po kelių savaičių ar mėnesių. Per tai, kas šiuo metu vyksta Lietuvoje, jau perėjo mūsų partneriai užsienyje. Kolegų užsienyje pavyzdžiai rodo, kad, vos sušvelninus karantino sąlygas, NT rinka vėl suaktyvėja. Karantino metu pirkėjai, ieškantys sau naujų namų, turėdami laiko aktyviai sekė rinką ir tik esant galimybei ir prasidėjus įprastoms apžiūroms sandorių kreivė ėmė augti. Todėl mes, kaip NT agentūra, šiuo metu aktyviai dirbame ir ruošiamės pokarantininiam aktyvumui, plėsdami savo kokybiško ir išskirtinio NT portfelį.

Yra nemaža dalis ir tokių klientų, kurie prieš karantiną dairėsi atostogų būsto užsienyje, o dabar, užsidarius sienoms suprato, kad visų pirma verta pasirūpinti kokybišku šeimos antruoju būstu Lietuvoje.

Norintiems parduoti savo turtą, rekomenduojame ne laukti, o ruoštis jau dabar, kad sušvelninus karantino sąlygas, jų būstas jau būtų patekęs į potencialių pirkėjų akiratį ir generuotų realias apžiūras.“

VIDEO: Virtualus turas po modernius apartamentus Vilniaus senamiestyje

Neabejoja: Lietuvoje pritaikysime ir daugiau užsienio praktikų

Prieš kelerius metus su tais pačiais kolegomis R.Karalius dalyvavo tarptautinėje prabangaus NT konferencijoje, kurioje kokybiški vaizdo sprendimai NT rinkoje buvo linksniuojami nebe kaip ateitis, tačiau kaip dabartis.

„Mes, jau kurį laiką taikantys objektų vaizdo apžvalgas, dabar jas integruojame dar labiau. Tikiu, kad karantinas paskatins tai, kad vis daugiau laiką taupančių žmonių pirminiame etape su juos dominančiu NT susipažins pagal profesionalią vaizdo medžiagą. Multimedija labai taupo pirkėjo laiką ir suteikia daugiau kokybiškos informacijos apie konkretų objektą.

Šios priemonės taip pat leidžia išsiskirti ir tapti lengviau pasiekiamiems užsienio rinkai: užsieniečiai gali susidaryti gana aiškų vaizdą apie objektą net neišėję iš namų. Profesionaliai pateikti NT objektai, turintys ir video pristatymą, tarptautinėje rinkoje išties sulaukia daug didesnio susidomėjimo“, – neabejoja R.Karalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius