Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 įspūdingiausių ir aplinkai draugiškiausių pasaulio pastatų (II)

Šių laikų technologijos leidžia suprojektuoti ir pastatyti įspūdingo grožio pastatus, tačiau dar didesnį įspūdį daro tai, kad šiuolaikiniai architektūriniai sprendimai žengia koja kojon su ekologija. Aplinkai draugiškų, elektrą taupančių ir ją iš atsinaujinančių šaltinių gaminančių pastatų skaičius auga, o tai – didelis žingsnis kovojant su opiomis klimato atšilimo ir taršos problemomis. Be to, pasaulinė praktika rodo, kad aplinkosauginiai ir ekologiniai kriterijai puikiai suderinami su pačiomis inovatyviausiomis architektų idėjomis – jūsų dėmesiui dar 10 įspūdingų aplinkai draugiškiausių pastatų žemėje.
„Antilia“
„Antilia“ / „Wikipedia“ nuotr.

2017-aisiais ketinama užbaigti itin ekologišką idėją – ji gimsta San Franciske. „Transbay“ pastate bus įsikurta autobusų stotelė su stikliniu stogu, kurios bus skirtos absorbuoti CO2 iš autobusų. Ant stogo taip pat planuojama įrengti vėjo turbinas ir saulės kolektorius.

Tarp draugiškiausių aplinkai minimas ir Melburno tarybos pastatas. Jame gausu vėjo turbinų, nuotekų perdirbimo įrenginių, taip pat įrengtos į saulės energiją reaguojančios (ją sekančios) langinės, kurių dėka gerinamas patalpų mikroklimatas.

„Wikipedia“ nuotr./Melburno tarybos pastatas
„Wikipedia“ nuotr./Melburno tarybos pastatas

Į draugiškiausiųjų aplinkai kompaniją įtraukiamas ir „BMW Welt“. Šio pastato stogas padengtas fotoelektros masyvu, kuris pagamina itin daug energijos. Taip pat statinys padengtas ir plieno plokštėmis, kurios padeda šildyti pastatą naudojant saulės energiją.

„Wikipedia“ nuotr./ „BMW Welt“
„Wikipedia“ nuotr./ „BMW Welt“

Majamyje esantis „Cor“ pastatas atrodo neįprastai, tačiau yra itin aukštos energinio efektyvumo klasės. Iš pirmo žvilgsnio jis panašus į kempinę, lyg nusėtas įvairaus dydžio burbulais. Tačiau jų paskirtis – labai svarbi, pro juos į pastatą patenka vėjas reikalingas vėjo jėgainėms ir sodų terasoms.

„DuBiotech“ yra mokslinių tyrimų ir biotechnologijos parkas Dubajuje, kuris neatsilieka nei nuo naujausių architektūrinių, nei nuo ekologinių tendencijų. Pastatas suprojektuotas taip, kad gautų maksimaliai dienos šviesos, tačiau įeinamą šilumą – riboja, taip reguliuodamas vidaus temperatūrą, todėl jame būna nebūna nei per karšta, nei per šalta.

Teksaso alaus darykla ir sandėlis „Pearl Brewery“ gavo aukso „LEED“ („Leadership in Energy and Environmental Design“) apdovanojimą. Pastate yra itin išradinga aušinimo sistema, kuri leidžia orui pasiskirstyti pastate taip, kaip reikalaujama. „Pearl Brewery“ taip pat naudoja lietaus perdirbimo sistemą ir gautu vandeniu drėkina vietos augalus.

Pitsburge pastatyto „Phipps Conservatory and Botanical Gardens“ tikslas – saulės kolektorių, vėjo turbinų ir geoterminių gręžinių pagalba pasiekti nulinį energijos suvartojimą. Ant stogo esantis didžiulis sodas, panaudojamas lietaus ir nuotekų vanduo bei daugybė kitų privalumų leidžia tikėti, kad numatytus siekius įgyvendinti įmanoma.

„India Tower“ Mumbajuje turi „konkurentą“ – taip pat ne ką mažiau aplinkai draugišką 173 metrų aukščio pastatą „Antilia“. Neįtikėtina tai, kad namas priklauso vienam asmeniui – Indijos milijardieriui Mukeshui Ambani. Teigiama, kad vyrui toks statinys atsiėjo net 1 mlrd. JAV dolerių. „Antilia“ pastatas veikia kaip anglies filtras, jo stogas apsodintas augalais, o tai mažina CO2 kiekį – valo orą.

„Wikipedia“ nuotr./„Antilia“
„Wikipedia“ nuotr./„Antilia“

Kalifornijoje esančiuose „Merritt Crossing Senior“ apartamentuose vidinis patalpų mikroklimatas reguliuojamas ne kondicionierių, o aukštos klasės ventiliavimo ir langų reguliavimo sistemų pagalba. Taip pat name įrengtos ir saulės bei fotovoltinės plokštės, kurios padeda taupyti energiją.

Prie besirūpinančių aplinka ir atsinaujinančiais šaltiniais priskiriami ir Jungtinių Amerikos Valstijų federaliniai pastatai. Jie vieni iš pirmųjų pradėjo naudoti geoterminio šildymo ir aušinimo sistemas bei naudoti išmanius sprendimus siekiant sumažinti energijos sunaudojimą.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius