Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 svarbiausi klausimai apie gyventojų susirinkimą

Vienas svarbiausių žingsnių daugiabučio atnaujinimo link – gyventojų susirinkimas. Gyventojams, siekiantiems dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, pravartu atsiminti, kad nors butų savininkų susirinkimas neturi vykti pagal griežtai nustatytas taisykles, vis dėlto jo metu reikia pasiekti tam tikrus tikslus.
Minia
Susirinkimas / 123rf.com nuotr.

Į klausimus, kam apskritai reikalingas butų savininkų susirinkimas, ir kaip teisingai jį suorganizuoti, atsako Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Kam apskritai šaukiamas butų savininkų susirinkimas? Juk norint įgyvendinti daugiabučio namo atnaujinimą, tam turi pritarti 50+1 butų savininkų. Be to, galbūt galima būtų balsuoti dėl modernizacijos ir raštu?

Taisyklė 50+1 butų savininkų galioja ne visada, kai kada pritarimas turi būti didesnis.

Pirmiausia reikia nepamiršti, kad kai kurios finansinės institucijos, teikiančios lengvatinius kreditus atnaujinimui, reikalauja, kad būsto modernizacijai pritartų 60 proc. daugiabučių namų butų savininkų. Tad taisyklė 50+1 butų savininkų galioja ne visada, kai kada pritarimas turi būti didesnis.

Kalbant apie susirinkimo būtinybę, reikia pažymėti, kad dėl modernizacijos gyventojai gali balsuoti ir raštu.

Kas gali šaukti gyventojų susirinkimą?

Susirinkimus gali šaukti butų ir kitų patalpų savininkų bendrijos valdyba arba bendrijos pirmininkas. Taip pat – butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės administratorius arba savivaldybės vykdomoji institucija.

Taip pat skaitykite: Vykdant pastato renovaciją įsiklausyta į bendruomenės poreikius

Ar susirinkimą gali šaukti patys gyventojai?

Taip. Jeigu paminėti subjektai per vieną mėnesį nuo butų savininkų reikalavimo pateikimo dienos susirinkimo nesušaukia, tai gali padaryti 1/4 butų ir kitų patalpų savininkų.

Ar yra kokios nors taisyklės, kaip reikia pranešti apie gyventojų susirinkimus?

Susirinkimo organizatorius turi paskelbti apie susirinkimą likus ne mažiau kaip 14 kalendorinių dienų iki susirinkimo ir apie organizuojamą susirinkimą parengti pranešimą. 

Taip. Susirinkimo organizatorius turi paskelbti apie susirinkimą likus ne mažiau kaip 14 kalendorinių dienų iki susirinkimo ir apie organizuojamą susirinkimą parengti pranešimą. Šaukimas taip pat turi būti rengiamas pagal tam tikras taisykles. Jame turi būti nurodyta: susirinkimo organizatoriaus rekvizitai, susirinkimo data, laikas ir vieta, susirinkimo darbotvarkė bei būdas, data ir laikas, iki kada butų ir kitų patalpų savininkai gali susipažinti su papildoma informacija ir dokumentais – jeigu tokie yra.

Taip pat reikėtų nurodyti vietos ar el. pašto adresą, kuriuo butų ir kitų patalpų savininkai iki nustatyto laiko gali pateikti savo pasiūlymus, klausimus, nuomonę ar jų turimą informaciją susirinkimo darbotvarkės klausimais.

Ar gyventojų susirinkime gali dalyvauti tik butų savininkai?

Ne.Į butų savininkų susirinkimą galima pakviesti BETA atstovus ir finansinės institucijos specialistus, kurie pristatytų namo atnaujinimo finansavimo sąlygas ir iškart atsakytų į visus gyventojams kylančius klausimus.

Jeigu per pirmąjį susirinkimą, pristačius informaciją apie namo fizinę ir energetinę būklę ir priemones, kurias reikia įgyvendinti, siekiantenergetinio efektyvumo didinimo, gyventojai nepriima sprendimo dėl atnaujinimo, susirinkimas gali būti šaukiamas pakartotinai?

Taip, bet laikantis jau minėtų procedūrų. Apskritai butų savininkų susirinkimai gali būti šaukiami tiek kartų, kiek reikia tam tikriems dalykams aptarti ir sprendimui priimti. Tačiau reikėtų stengtis šiame etape neužtrukti. Vis dėlto – tai tik pats pirmas žingsnis modernizacijos link, ir po jo seka daugybė kitų žingsnių, taip pat reikalaujančių nemažai laiko ir gyventojų dėmesio.

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius