-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: būsto nuomotojai bus traukiami iš „šešėlio“

Premjeras žada išspręsti šešėlinės būsto nuomos rinkos problemą ir išaiškinti nelegaliai pajamas gaunančius bei mokesčių nemokančius asmenis.
Perkūnkiemis
Daugiabutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kalbant apie pajamas, kurios generuojamos iš nuomos, pagal galiojančius įstatymus visos jos turi būti apmokestinamos pajamų mokesčiais. Kiek žinau, mokesčių inspekcija tokią informaciją renka. Jeigu dar šešėlyje nuomos pajamos yra didelės, tai ta kryptis, kuria mokesčių inspekcija turėtų dirbti“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Algirdas Butkevičius, paklaustas, kaip ketina spręsti nelegalios butų nuomos problemą.

A.Butkevičius kaip pavyzdį nurodė Didžiąją Britaniją, kur būsto nuomininkams, deklaruojant pajamas, taikomos mokestinės lengvatos, ir todėl jie nurodo nuomotojus.

„Gal čia truputį sunku administruoti dėl to, kad kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, metų pabaigoje, kai yra deklaruojamos pajamos, yra taikomos mokestinės lengvatos tiems žmonėms, minusuojant kai kada iš apmokestinamosios sumos tą dalį, kurią jis sumokėjo už nuomą. Tada žmogus turi nurodyti tą fizinį arba juridinį asmenį, kuriam sumokėjo už nuomą. Pavyzdžiui, žemės mokestis, yra labai aiškiai deklaruojama, kai išnuomojama, nes kitokiu atveju jis negali gauti išmokų iš ES“, – kalbėjo premjeras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Perkūnkiemis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Perkūnkiemis

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas spaudai Darius Buta BNS teigė, kad inspekcija nuolat stebi padėtį būsto nuomos rinkoje. Spalio viduryje VMI sudarė 300 asmenų, kurie įtariami nesumokėję daugiausiai mokesčių, gaunamų už nuomą, ir perdavė juos tirti apskričių inspekcijoms.

Tačiau D.Buta taip pat pripažino, kad administruoti šio mokesčio mokėtojus yra sudėtinga.

„Nekilnojamojo turto nuoma nėra individuali veikla, ja galima užsiimti arba įsigyjant verslo liudijimą, arba 15 proc. pajamų mokestį nuo šios veiklos pajamų sumokant, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui“, – BNS sakė D.Buta.

Todėl, anot jo, net ir nustačius tokia veikla užsiimantį asmenį, jis gali tvirtinti, kad pajamas deklaruos ir sumokės mokesčius iki kitų metų gegužės 1 dienos.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis antradienį teigė, kad šių metų Lietuvos ekonomikos sėkmės istorija yra sumažėjusi degalų bei cigarečių kontrabanda.

„Yra istorinis įvykis Lietuvoje, kad šešėlinė ekonomika sumažinta 1,5 procentinio punkto. Tai reiškia beveik 2 mlrd. litų (beveik 580 mln. eurų – BNS). To niekada nebuvo Lietuvos istorijoje, (...) nors kažkas buvo žadėjęs 1 mlrd. litų (beveik 290 tūkst. eurų – BNS) iš šešėlio ištraukti. Tai didžiulis pasiekimas“, – trečiadienį kalbėjo A.Butkevičius.

Vyriausybės kanceliarija BNS informavo, kad premjeras rėmėsi šių metų sausį paskelbta Linco universiteto (Austrija) ekonomikos profesoriaus Friedricho Schneiderio prognoze, kad šešėlinė ekonomika Lietuvoje šiemet susitrauks 1,3 procentinio punkto iki 25,8 proc. BVP.

Investuotojų forumo skaičiavimais, šešėlinė ekonomika gali sudaryti apie 25 proc. Lietuvos BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius