Aruodas.lt: būsto nuomos kainos auga – kiek tenka mokėti už nuomą?

Vasarą būsto ieškantiesiems vienas iš aktualiausių klausimų pasidaro, kokių butų nuomos rinkos pokyčių vyksta – nuomojami butai pinga ar brangsta. Nors vasara – atostogų metas, tačiau būsto nuomos rinka nesnaudžia, priversdama ir nuomininkus suskubti ieškoti tinkamų nuomos pasiūlymų – nuomotojų prašomos kainos šiuo metu auga.
Namo modelis
Būsto nuomos kaina / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Aruodas.lt

Skelbimuose siūlomų nuomos kainų didėjimas pastebimas jau nuo metų pradžios – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuomojamų butų kainos pamažu ėmė didėti vos įpusėjus žiemos sezonui.

Per pusę metų butų nuomos kainos, už kurias nuomotojai tikisi išnuomoti būstą, sostinėje išaugo vidutiniškai 9 proc., Kaune – apie 20 proc., Klaipėdoje – apie 13 proc., atskleidžia didžiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt skelbimų statistika.

Pernai pavasarį vidutinės skelbimuose pateikiamos nuomos kainos buvo daugmaž tokios pat, kaip šiuo metu, tik žiemos laikotarpiu sumažėjo, o dabar vėl pakilo.

Sausį vidutinė butų nuomos kaina Vilniuje siekė apie 7,7 Eur/kv. m, Kaune – apie 5 Eur/kv. m, Klaipėdoje – apie 5,4 Eur/kv. m, o pirmąjį šių metų vasaros mėnesį, birželį, butų nuomos pasiūlos kainos didmiesčiuose jau buvo išaugusios iki vidutiniškai 8,4 Eur/kv. m Vilniuje, 6 Eur/kv. m Kaune ir 6,1 Eur/kv. m Klaipėdoje.

Vilniaus gyventojai tokias nuomos pasiūlos kainas jau yra regėję. Pernai pavasarį vidutinės skelbimuose pateikiamos nuomos kainos buvo daugmaž tokios pat, kaip šiuo metu, tik žiemos laikotarpiu sumažėjo, o dabar vėl pakilo. Vis dėlto norintiesiems nuomotis būstą Kaune ir Klaipėdoje vidutinė siūloma nuomos kaina šiuo metu didžiausia per paskutinius kelerius metus.

Nuomojamo būsto paklausa auga

Nors nuomos kainų pokytis skelbimuose pastebimas nuo metų pradžios ir rinkoje būta svarstymų, kad nekilnojamojo turto nuomos kainos auga dėl euro įvedimo šalyje, Aruodas.lt statistika atskleidžia, kad ne visuose skelbimuose kainos buvo suapvalintos į didesniąją pusę.

Pasak portalo Aruodas.lt vadovės Viktorijos Steponavičiūtės, po euro įvedimo skelbimuose siūlomos butų nuomos kainos buvo apvalinamos ir į vieną, ir į kitą pusę, o po žiemos pastebimas nuomos pasiūlos kainų augimas fiksuojamas jau bent keletą metų iš eilės.

Tikėtina, kad susidomėjimas ir toliau augs – nuomos pasiūlymų netrukus turėtų pradėti dairytis atvykstantieji į didmiesčius studijuoti.

Kainų pokyčiams įtakos gali turėti ir auganti paklausa – didžiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt statistika atskleidžia, kad šiuo metu susidomėjimas nuoma didėja.

Gegužę ir birželį, palyginti su kovo ar balandžio mėnesiais, domėjimasis būsto nuomos pasiūlymais yra išaugęs bent keliais procentais. Tikėtina, kad susidomėjimas ir toliau augs – nuomos pasiūlymų netrukus turėtų pradėti dairytis atvykstantieji į didmiesčius studijuoti.

Pastebima, kad vidutinių nuomos pasiūlos kainų rodikliai gali būti didesni ir dėl pakitusios pasiūlos. Pasak V. Steponavičiūtės, iš skelbimų statistikos susidaro įspūdis, kad išaugo naujesnės statybos būstų pasiūla.

Pavyzdžiui, Vilniuje nuomojamų butų, statytų ne seniau nei prieš dešimtmetį, pasiūla sudaro beveik 40 proc. visos nuomos pasiūlos. Pasiūlos kainoms įtakos gali turėti ir padidėjęs siūlomų išsinuomoti naujų butų, kuriuose dar niekas negyveno ir kurie yra naujai įrengti, apstatyti baldais, skaičius – savininkai už naują, ką tik įrengtą ir nuomai skirtą būstą neretai prašo didesnės pinigų sumos, nei už jau naudotą senesnį nuomojamą būstą.

Brangiausi – Vilniuje

Neatsižvelgiant į konkrečią pastato vietą, įrengimą, statybos metus ar kitus parametrus, vidutinė skelbimuose siūloma vieno kambario buto nuomos Vilniuje kaina yra apie 200-270 Eur/mėn., dviejų kambarių – apie 350-390 Eur/mėn.

Kauno mieste vieno kambario butus siekiama išnuomoti vidutiniškai už 170-200 Eur/mėn., dviejų kambarių – už 230-280 Eur/mėn. sumą.

Klaipėdoje vieno kambario butų nuomos pasiūlymų trūksta, tokių butų vidutinė nuomos pasiūlos kaina yra apie 200 Eur/mėn., dviejų kambarių butų – apie 280-340 Eur/mėn.

Brangiausia per 5 metus

Šiuo metu butų nuoma kainuoja pastebimai brangiau nei prieš penkerius metus. Iš Aruodas.lt skelbimų statistikos duomenų matyti, kad prieš penkmetį už buto nuomą Vilniuje ir Klaipėdoje reikėdavo mokėti vidutiniškai 35 proc. mažesnę sumą nei šiuo metu, o Kaune atotrūkis dar didesnis – prieš penkerius metus buto nuomai tekdavo skirti maždaug 50 proc. mažesnę sumą.

Informacija parengta, remiantis portale Aruodas.lt publikuotuose skelbimuose nurodyta informacija – būstą jau susitarus nuomotis, galima vidutinių nuomos kainų paklaida, nei skelbta skelbimuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius