-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Anušauskas apie savivaldybės butų nuomininkus: nuoma auga, o patogumų nėra

Seimo narys Arvydas Anušauskas kreipėsi į premjerą Algirdą Butkevičių, socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę bei Vilniaus merą Remigijų Šimašių, ragindamas juos pakeisti savivaldybės ir socialinio būstų nuomos kainos perskaičiavimo metodiką ir apskaičiavimo tvarką. Nes tokio būsto nuoma daliai vilniečių išaugo 2-3 kartus, nors kai kurie nuomininkai gyvena be jokių patogumų.
Naujininkų bendrabučiai
Naujininkų bendrabučiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Anušauskas susirūpino tomis beveik 2,5 tūkst. vilniečių šeimų, kurioms, jo teigimu, pabrango savivaldybės ar socialinio būsto nuoma. Esą 2-3 kartus didesnis mokestis privertė ne vieną šeimą kreiptis ir į jį kaip Seimo narį.

Todėl jis ragina Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją peržiūrėti tokio būsto nuomos kainos apskaičiavimo metodiką bei sumažinti koeficientus butams, kuriuose nėra nei vandentiekio, nei kanalizacijos, nei centrinio šildymo, nei elektrinės ar dujinės viryklės.

Nėra patogumų – nedidėja nuoma?

„Nuomoto savivaldybės buto kaina negali didėti, jei nėra bent vieno komunalinio patogumo arba butas yra žymiai nusidėvėjęs bei per pastaruosius 5 metus nėra atliktas einamasis ar kapitalinis remontas“, – tvirtina Seimo narys.

Jo teigimu, Vyriausybė pamiršo ne tik socialinį jautrumą: „Šiuose butuose dažniausiai ištisus dešimtmečius gyvena žmonės, kurie savo laiku neprivatizavo tų butų. Dėl pačių įvairiausių, dažniausiai labai asmeniškų aplinkybių tie žmonės nenaudojo savo privatizavimo čekių ar negalėjo jų naudoti. Dažnai tai jau pensininkai ar dideliais uždarbiais negalintys pasigirti žmonės, kuriems net ir davus buto išsipirkimo galimybę niekas nebeskolina.“

A.Anušauskas pateikia skaičius, kad pasikeitusi nuomos kaina Vilniuje palietė 1559 savivaldybės butų nuomininkų šeimas bei 917 socialiniame būste gyvenančių šeimų.

„Vien tik 168 vilniečių šeimoms iš Šnipiškių nuomos mokestis pabrango 3 kartus, 376 šeimoms iš Vilniaus Senamiesčio ir Žvėryno – 3,5 karto. Vilniaus naujuosiuose mikrorajonuose savivaldybės butų nuomos kaina pakelta 2,5 karto“, – savo pranešime tvirtina Seimo narys.

Tai parama būstu

Apie tai, kad staiga šoktelėjo savivaldybės būsto nuomos kaina, 15min rašė dar lapkričio pabaigoje. Tuomet vilnietė Renata skundėsi, kad jos močiutė, nuo 1978 metų gyvenanti viename Žirmūnų bendrabutyje, iki šiol už nedidelį, nė 30 kv. m neturintį, butą mokėdavo po 21 eurą per mėnesį, o dabar nuomos kaina šoktelėjo net iki 75 eurų.

Vien tik 168 vilniečių šeimoms iš Šnipiškių nuomos mokestis pabrango 3 kartus, 376 šeimoms iš Vilniaus Senamiesčio ir Žvėryno – 3,5 karto. Vilniaus naujuosiuose rajonuose savivaldybės butų nuomos kaina pakelta 2,5 karto, – sakė A.Anušauskas.

Tačiau Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas nelinkęs sutikti su Seimo nario A.Anušausko žeriamais priekaištais. Visų pirma dėl to, kad savivaldybės butuose gyvenantys vilniečiai nėra socialiai remtini, bent jau – jie neprivalo deklaruoti savo pajamų, norėdami gauti paramą būstu, kaip tai privalo daryti socialiniuose butuose gyvenantys žmonės.

„Tie žmonės nėra socialiai remtini arba mes to nežinome, nes jie neturi prievolės deklaruoti nei pajamų, nei turto.

Jeigu jie nėra, mūsų žiniomis, socialiai remtini, tai nuomos kaina turi artėti prie rinkos kainos. Arba turėtume jiems sudaryti galimybes privatizuoti pagal įstatymą tuos butus, arba jeigu šie žmonės nori įrodyti, kad yra socialiai remtini ir jiems reikia pagalbos, jie gali sudaryti socialinio būsto nuomos sutartį ir tada įgis prievolę kasmet deklaruoti turtą ir pajamas. Tada bus taikoma kita nuomos mokesčių tvarka ir jie bus gerokai mažesni“, – teigė G.Paluckas.

Perrašę sutartį šie žmonės neatsidurs bendroje socialinio būsto laukiančiųjų eilėje, jie liks gyventi tuose pačiuose butuose. Tačiau jei paaiškės, kad jų pajamos ar turimas turtas nebeleidžia pretenduoti į savivaldybės paramą būstu, tai jos ir teksią atsisakyti.

Nesprendžia socialinių problemų

G.Palucko teigimu, savivaldybė norėtų tvarkos būsto fonde, bet būtent savivaldybės butai yra ta turto dalis, kuri savivaldybei nepadeda spręsti jokių socialinių problemų.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vytautas Bernatonis (sėdi) su advokatu teisme
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vytautas Bernatonis (sėdi) su advokatu teisme

„Turime apie 1300 socialinių būstų ir apie 2600 savivaldybės būstų. Pastarieji mums nepadeda socialinės funkcijos atlikti, nes ten gyvena žmonės pagal anksčiau susiklosčiusius santykius. Socialinio būsto poreikio šie butai nemažina. Todėl mes ir siūlome: arba jūs nusipirkite, arba deklaruokite turtą ir pajamas, pagal kurias sumažinsime mokesčius ir tai bus socialinio būsto nuomos sutartis. Arba mokėkite artimą rinkos kainą mokestį“, – kalbėjo vicemeras.

Gruodžio pradžioje 15min rašė, kad iš savivaldybės būsto iškraustomas buvęs pirmasis Nepriklausomoje Lietuvoje Vilniaus meras Vytautas Bernatonis, kuris nemokėjo nuomos mokesčio.

Savivaldybė rudenį patvirtino naują savivaldybės, bendrabučių ir socialinio būstų nuomos įkainių skaičiavimo metodiką, kuri rėmėsi Vyriausybės nutarimu, labai tiksliai apibrėžiančiu nuomos skaičiavimo tvarką. Nuomos mokestis skaičiuojamas pagal nustatytą metodiką, kurioje atsižvelgiama į namo statybos metus, naudotas medžiagas (medinukas, mūrinis namas ir pan.) ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius