-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atsikratyti asbesto Lietuvai gali prireikti ir šimto metų

Kol kas Lietuvai sunkiai sekasi atsikratyti praeities palikimo – sveikatai kenksmingos medžiagos – asbesto turinčių gaminių. Valstybės kontrolės auditoriai konstatuoja, kad lėtai vykdoma Asbesto gaminių šalinimo programa.
Šiferinis stogas
Šiferinis stogas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kenksmingą sveikatai, vėžį galintį sukelti asbestą naudoti uždrausta dar 2005 metais. Ekspertai tvirtina, kad du trečdaliai Lietuvos provincijos stogų yra užkloti šiferiu, turinčiu asbesto. Tačiau daugelis kaimo žmonių neturi pinigų ir noro keisti senus šiferio stogus.

Šiaulių rajone – maždaug 3 tūkstančiai stogų su asbestu. Gavus paramos iš Kaimo plėtros programos, kai kompensuojama pusė išlaidų, bet vienam projektui ne daugiau nei 2 tūkst. eurų, rajone pakeista keli šimtai stogų.

Pasak Šiaulių rajono savivaldybės atstovės Zitos Urbelienės žmonės neskuba keisti šiferinių stogų, nes trūksta pinigų, paramą gauna ne visi. Šiemet kol kas patvirtinto 37 paraiškos.

Aštuonerius metus vykdoma Asbesto šalinimo programa užstrigo dėl lėšų stokos.

Pasak Valstybės kontrolės, asbesto atsikratoma lėtai, iš 1 mln. tonų jo turinčių gaminių į sąvartynus pateko tik 6 proc.

„Jei šalinsim asbestą tokiais tempais, prireiks dar šimto metų, kad jį visą pašalintume. Valstybė lyg ir numačiusi programas, bet nesimato kompleksinio požiūrio. Kai yra keli šeimininkai tai ir nėra to rezultato“, – vykdomos programos klaidas įvardijo Valstybės kontrolės atstovas Mindaugas Milčiūnas.

„Aplinkos ministerija iš rėmimo lėšų kelerius metus kompensavo asbesto atvežimo, pašalinimo į sąvartynus programą, taip pat individualių namų energetiniam efektyvumui padidinti buvo skirta apie 1 mln. eurų iš Klimato kaitos programai numatytų lėšų“, – situaciją komentavo aplinkos ministro patarėja Vilma Karosienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šiferinis stogas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šiferinis stogas

„Programai tęsti reikia pinigų, bet tai labai svarbus klausimas, nes jis susijęs su sveikata. Aplinkos ministerija įpareigota parengti naują programą ir rasti lėšų šaltinių“ , – sakė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Apytikriais duomenimis, yra apie 90 tūkst. pastatų, turinčių senus šiferio stogus. Skaičiuojama, kad iki 2020-ųjų, pasinaudojant parama, kaime gali būti pakeista iki 5 tūkst. tokių stogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius