Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Businessweek“: nešlovinantiems V.Putino rusams Latvijoje gyventi gera

Oksana Bratislavskaja sako niekada neturėjusi iliuzijų dėl Rusijos, kurioje gimė ir gyveno visus 37-erius metus. Portalas Businessweek.com rašo, kad teisininkė iš Maksvos leidiniui teigia, jog ji ir jos vyras – IT ekspertas – gyveno šalindamiesi Vladimiro Putino Rusijos.
Nekilnojamasis turtas Latvijoje sparčiai pinga.
Nekilnojamasis turtas Latvijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Visada buvome čia užsieniečiai. Jie vadina mus suvakarėjusiais, penktąja kolona arba tautos išdavikais“, – pasakoja moteris. Paskutinis lašas buvo Rusijos agresija Ukrainoje. Rusijos kariniai veiksmai paliko porą „tiesiog be žado“. „Mes buvome pasibaisėję visuomenės parama Krymo aneksijai ir Rusijos agresijai Ukrainoje“, – sako Oksana.

Taigi Bratislavskajos šeima prisijungė prie naujausios emigrantų bangos. Tarp emigruojančių iš Rusijos daugiausia kvalifikuotų viduriniosios klasės miestiečių, kurie nusivylę Rusijos agresija Ukrainoje ir  demokratinės opozicijos V.Putinui slopinimu. Jie keliauja į tokias Europos šalis kaip Latvija, kur investavo, kad gautų leidimą gyventi. Tokią galimybę rusams siūlo ir Vengrija, Lenkija, Suomija, Ispanija bei Graikija.

Neprieštarauju dėl savo tėvynės gynybos nuo agresijos, tačiau nesu pasirengęs rizikuoti savo gyvybe dėl vieno žmogaus ambicijų, – sako Aleksejus.

Birželį Bratislavskajos šeima nusipirko namą, esantį 22 mylios nuo Latvijos sostinės Rygos. Šis būstas itin skiriasi nuo ankšto buto sovietiniame pastate Maskvoje, kuriame anksčiau jie gyveno. Kol kas šeima tebegyvena Maskvoje, bet čia pasiliks tik iki tol, kol susitvarkys finansinius ir darbinius reikalus.

Daugeliui maskviečių, kurių santaupos neleidžia jiems įsigyti nekilnojamojo turto, pirmasis žingsnis emigruojant yra būsto pardavimas.

Nekilnojamojo turto ekspertė Jana Mandrykina sako, kad klientų, kurie nori parduoti apartamentus su intencija išvykti gyventi svetur, ėmė daugėti po to, kai vyriausybė slopino antiputiniškus protestus 2012 m. Tačiau nuo šių metų pradžios atsirado daugiau žmonių, kurie įvairiai investuoja savo kapitalą, įsigydami papildomą vietą gyventi“, – sako ji, pridurdama, kad padėtis Rusijoje ypač blogėja.

Viskas pasikeitė po Rusijos agresijos Ukrainoje. Sausio-rugpjūčio mėnesiais būsto pardavimai tų, kurie ketina emigruoti, išaugo penkis kartus. Iš esmės tie, kurie liko, daugiausia buvo žurnalistai, tuo metu architektai, chirurgai, reklamos specialistai parduoda būstus Maskvoje ir keliasi į užsienį. Kiti Rusijos miestai junta emigraciją, tačiau ne taip stipriai.

Šią vasarą Aleksejus, viešųjų ryšių specialistas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų nurodyta, pasinaudojo sukauptomis savo ir žmonos santaupomis, pasiėmė paskolą, ir investavo į nekilnojamąjį turtą Latvijoje.

„Nebuvau visiškai tikras tuo metu. Tačiau dabar manau, kad buvau visiškai teisus“, – sako Aleksejus. Jo nuomonę stiprina įrodymai apie Rusijos karių buvimą Ukrainoje. „Oficialiai esu rezervistas, todėl karas mane paliestų nedelsiant“, – sako vyras. „Neprieštarauju dėl savo tėvynės gynybos nuo agresijos, tačiau nesu pasirengęs rizikuoti savo gyvybe dėl vieno žmogaus ambicijų“, – tęsia jis. Vyras įsigijo apartamentus Jūrmaloje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius