-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daiva Matonienė: kas nenori tvarkyti būsto – ieško priežasčių, kas nori – galimybių

Aplinkos ministerijos, Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų bei Vilniaus miesto savivaldybės rengtame Lietuvos būsto dienos minėjime aplinkos ministro Kęstučio Trečioko padėką už tvarkingą daugiabučio namo priežiūrą be valstybės paramos gavo Raudondvaryje Instituto g. 16 esančio namo tvarkymo iniciatorius Rimantas Šiumeta. Atsiėmęs apdovanojimą R.Šiumeta teigė, kad su gyventojų pasyvumo problema tvarkant daugiabučio aplinką jis nesusiduria – yra tokių, kuriuos įkalbėti sunkiau, bet bendromis jėgomis pavyksta. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė gyrė gyventojų iniciatyvas patiems imtis tvarkyti savo gyvenamąją aplinką. Ji pabrėžė, kad tie, kas nenori – ieško priežasčių, o kas nori – galimybių.
Daiva Matonienė
Daiva Matonienė / BFL nuotr.

Priešiškumo nesulaukia

Aplinkos ministerija R.Šiumetą įvertino už iniciatyvą ir indėlį tvarkant daugiabutį namą ir jo aplinką, alternatyvių energijos šaltinių diegimą. Paklaustas, ar dėl savo iniciatyvų nesulaukia kitų gyventojų kritikos ar nusiskundimų, R.Šiumeta teigė, kad to nebūna, atvirkščiai – gyventojai atsiliepia teigiamai: „Kritikos ar kokių nors neigiamų atsiliepimų negirdėjau, visi tik džiaugiasi. Po to, kai ryžomės atnaujinti daugiabutį, gyventojai sutaupo pinigų. Sumažėjo išlaidos tiek už šildymą, tiek už karštą vandenį, nes įsidiegėme saulės kolektorius karštam vandeniui ruošti – visi tuo patenkinti.“

Aplinkos ministerijos nuotr./Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė ir Rimantas Šiumeta
Aplinkos ministerijos nuotr./Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė ir Rimantas Šiumeta

R.Šiumeta teigė, kad su priešiškumu nesusiduria veikiausiai todėl, jog gyvena mažame daugiabutyje: „Mūsų nedidelis daugiabutis, tik 8 butai. Manau, tai ir nulemia, kad visi sutariame gerai. Kuo mažiau žmonių, tuo lengviau rasti visiems tinkamą sprendimą. Problemų galbūt kyla didesniuose daugiabučiuose, kur gyventojų ir nuomonių yra kur kas daugiau.“

R.Šiumeta pasakojo, kad rankų sudėti neketina ir toliau. Artimiausi jo planai – skirti daugiau dėmesio daugiabučio aplinkai: „Reikėtų dar patvarkyti aplinką. Atsiranda vaikų, taigi reikėtų žaidimo aikštelių ir daug kitų dalykų.“

asmeninio archyvo nuotr./Rimanto Šiumetos iniciatyva sutvarkytas daugiabutis
asmeninio archyvo nuotr./Rimanto Šiumetos iniciatyva sutvarkytas daugiabutis

Kas nori – randa galimybių

Aplinkos viceministrė D.Matonienė džiaugėsi, kad yra tokių žmonių, kurie supranta, kaip svarbu rūpintis savo gyvenamąja aplinka. Suvokia, kad visų pirma patys gyventojai turi būti už tai atsakingi, nes nuo to priklauso jų gyvenimo kokybė. „Tie, kas nenori, ieško priežasčių, o tie, kas nori – galimybių. Labai sveikintinas ir geras pavyzdys, kai žmonės, nelaukdami ir neprašydami valstybės paramos, rodo puikų pavyzdį mums visiems“, – pridūrė viceministrė.

Labai sveikintinas ir geras pavyzdys, kai žmonės, nelaukdami ir neprašydami valstybės paramos, rodo puikų pavyzdį mums visiems.

Aplinkos ministerija ėmėsi dar labiau skatinti gyventojų ir daugiabučių bendrijų pirmininkų iniciatyvą prižiūrėti ir puoselėti gyvenamąją aplinką bei diegti alternatyvius energijos šaltinius. Pirmą kartą Lietuvos būsto dienos minėjime buvo skirtos net 4 nominacijos – už tvarkingą daugiabučio namo priežiūrą be valstybės paramos, už pavyzdingą namo aplinkos tvarkymą, už taupų ir efektyvų energijos vartojimą bei už viešojo administravimo pastangas skatinti ir remti gyventojų iniciatyvas.

Taip pat pirmąsyk visos 60 savivaldybių buvo kviestos teikti informaciją apie gražiausiai besitvarkančius daugiabučius bei apie iniciatyviausius gyventojus ir bendrijų pirmininkus. Lietuvos būsto dienos minėjimo renginyje buvo išdalintos net 42 aplinkos ministro padėkos.

Aplinkos ministro padėkomis už tvarkingą daugiabučio namo priežiūrą taip pat buvo apdovanoti Jonas Valentas Čepulis, Stanislovas Rugaitis, Birutė Leknickienė ir Virginija Remeikienė.

Aplinkos ministerija pabrėžia, kaip svarbu rūpintis pastatų energiniu naudingumu ir gamtos išteklių tausojimu. To nedarantys gyventojai ne tik švaisto savo pinigus, gyvena nekokybiškoje aplinkoje, bet ir daro žalai gamtai bei prisideda prie klimato atšilimo.

Parengta bendradarbiaujant su LR aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius