Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučių namų atnaujinimą akylai stebi ir statybų inspekcija

Šiltesnis, moderniau atrodantis namas ir mažesnės sąskaitos už šildymą – apie tai pasvajoja kone kiekvienas daugiabučio namo gyventojas. Tačiau neretai baiminamasi, ar namų atnaujinimas vykdomas atsakingai? Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovai ramina, kad jie statybų darbus kontroliuoja ne tik planingai, bet ir statybvietėse lankosi tuomet, kai jų nelaukiama. Renovacijos kokybei užtikrinti numatyta griežta patikrinimų sistema.
Renovuojamas Gerosios Vilties g. 18 namas
Renovuojamas Gerosios Vilties g. 18 namas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Daugiabučiai atnaujinami visoje šalyje, o kaip tai vykdoma, akylai stebi dvi institucijos – Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI). Šios inspekcijos vadovė Laura Nalivaikienė teigia, kad šiemet ypatingas dėmesys skiriamas atnaujinamų pastatų statybos priežiūrai. Anot jos, norisi nuraminti gyventojus, kad, nepaisant didelių renovacijos tempų, darbų kokybė dėl to nenukentės.

„Aišku, vykdome planinius patikrinimus, tačiau ir iš anksto neįspėję organizuojame patikras statybvietėse. Mūsų inspektoriai tikrina, ar statybos produktai ir darbų technologijos atitinka statinio projektą bei gamintojų rekomendacijas“, – sakė L. Nalivaikienė. Tokios patikros skatina rangovus laikytis darbų technologijos ir dirbti kokybiškai.

Šią žinią turėtų išgirsti ir techniniai prižiūrėtojai – jų darbų kokybei nebus taikomos jokios nuolaidos. Aiški ir griežta kontrolės sistema padės užtikrinti geriausius renovacijos darbų rezultatus

Statybos techniniams prižiūrėtojams renovacijos procese tenka didelė atsakomybė, todėl ir dėmesys jų veiklai ypatingas – jų darbų kokybei netaikomos jokios nuolaidos, o aiški ir griežta kontrolės sistema padeda užtikrinti teigiamus atnaujinimo darbų rezultatus.

Statybos techniniams prižiūrėtojams renovacijos procese tenka didelė atsakomybė, todėl ir dėmesys jų veiklai ypatingas – jų darbų kokybei netaikomos jokios nuolaidos, o aiški ir griežta kontrolės sistema padeda užtikrinti teigiamus atnaujinimo darbų rezultatus. Tikrinti, ar šie specialistai tinkamai atlieka savo pareigas, turi teisę VTPSI pareigūnai, BETA atstovai, domėtis renovacijos kokybe, be abejo, gali ir namo gyventojai.

Siekiant, kad kontrolė būtų efektyvi, atvykę į statybvietę tikrintojai turi rasti visus reikalingus dokumentus ir darbų priežiūrą vykdančius statybos dalyvius. Dėl to techniniams prižiūrėtojams nustatyta prievolė, atsižvelgiant į numatomus vykdyti darbus, parengti, suderinti su užsakovu ir pateikti VTPSI ir BETA pastatų tikrinimo grafikus. Grafikas turi būti sudaromas ne trumpesniam kaip savaitės laikotarpiui, nurodant tikslų laiką, kada techniniai prižiūrėtojai planuoja tikrinti renovuojamus namus ir atliekamus darbus.

„Pažeidimų nustatoma nedaug. 2014 metais, nustačius esminių modernizavimo darbų trūkumų, surašyta 12 administracinio teisės pažeidimo protokolų. Dažniausiai pasitaikantys trūkumai nėra reikšmingi teisės aktų reikalavimų pažeidimai, už kuriuos būtų taikoma ATPK numatyta atsakomybė. Dažniausiai būna nustatyta tvarka nepildoma visa privaloma statybos vykdymo dokumentacija, nedaromi įrašai apie statinio projekto pakeitimus statybos darbų žurnale ir panašiai“, – pasakoja L. Nalivaikienė.

Užfiksavus pažeidimus, atliekami pakartotiniai tikrinimai, siekiant nustatyti, ar pažeidimai pašalinti, taip pat pakartotiniai tikrinimai rengiami gavus gyventojų pranešimų apie prastą darbų kokybę. L. Nalivaikienė tikina, kad  nekokybiškai atliktų darbų nustatoma vis rečiau.

2014 metais:

  • Surašyti 89 statybos užbaigimo aktai, statybos užbaigimo komisijoms pripažinus, kad atnaujinamų (modernizuojamų) statinių projektų sprendiniai tinkamai įgyvendinti.
  • Statybos darbai vykdomi 327 modernizuojamuose daugiabučiuose namuose – daugiausia  Utenos (67), Klaipėdos (42) ir Kauno (38) apskrityse.
  • Statybos valstybinės priežiūros pareigūnai patikrino, ar statybos procesas ir darbų kokybė atitinka teisės aktų reikalavimus ir projektų sprendinius 224 modernizuojamuose namuose.

 

ES parama Verslas ir naujos galimybes
ES parama Verslas ir naujos galimybės

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius