-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Daugiabučių renovacija Ignalinoje: atnaujintuose namuose šiluma žiemą kainuoja iki 200 Lt

Ignalinos rajono savivaldybė pirmoji Lietuvoje ėmėsi daugiabučių atnaujinimo pagal naująjį renovavimo modelį, kuris išsiskiria tuo, kad renovaciją vykdo ir paskolas ima ne gyventojai, o savivaldybės įmonė. Lapkričio 11 dieną Ignalinoje pristatyti naujosios daugiabučių renovavimo programos „Ignalinos enervizija“ pirmieji rezultatai, pranešė Ignalinos savivaldybė.
Renovacijos programos pristatymas Ignalinoje
Renovacijos programos pristatymas Ignalinoje / Ignalinos saviv. nuotr.

Anot Ignalinos mero Bronio Ropės, prieš  pusantrų metų sugalvota ir suderinta programa, kuri išjudino visą renovacijos procesą. „Gyventojams buvo pasiūlyta kompleksiškai atnaujinti namus ir maksimaliai sumažinti išlaidas šildymui“, – sakė meras. 

Per šį laiką modernizuota biokuro katilinė, pakeisti šilumos tinklai. Visa tai leido renovuotuose namuose 45-55 proc. sutaupyti šilumos energijos, o jų gyventojai už šildymą moka nuo 100 iki 200 Lt per mėnesį žiemos metu.

Mero teigimu, savivaldybės įdėtas darbas yra vertinamas, ši patirtis pasitarnauja ir kitoms savivaldybėms. „Šiemet Ignalina šildymo sezoną paskelbė spalio 3 d., o iš anksčiau renovuotų namų net 7 namai miesto šilumos vis dar nenaudoja, nes butuose laikosi apie 20 laipsnių šiluma“, – teigė Ignalinos meras.

Šiemet Ignalina šildymo sezoną paskelbė spalio 3 d., o iš anksčiau renovuotų namų net 7 namai miesto šilumos vis dar nenaudoja, nes butuose laikosi apie 20 laipsnių šiluma, – teigė B.Ropė. 

Ignalinos savivaldybė tikina didesnių konfliktų su gyventojais nebeturinti, nors žmonės ateina, domisi.

„Vieni skundžiasi, kad statybininkai per lėtai dirba, kiti – kad jų namo dar nepradeda renovuoti, na o treti sako, kad per daug kokio nors skiedinio panaudojo ar ne tokios spalvos uždėjo medžiagą. Vienu žodžiu, diskusijų yra, ir labai gerai, kad žmonės kalba, kontroliuoja šį procesą“, – sakė B.Ropė.

Kertinis naujosios programos akmuo – prieš ketverius metus pradėta Probleminės teritorijos daugiabučių namų renovacijos programa, kurią įgyvendinant mieste renovuota 15 daugiabučių.

„Dabar statybos darbai  vyksta daugiau nei 20 daugiabučių, 46 namų renovacijos darbai jau nupirkti. Iš viso planuojama atnaujinti apie 80 namų“, – apie „Ignalinos enerviziją“ kalbėjo meras.  

Programos pristatyme dalyvavęs premjeras Algirdas Butkevičius prisiminė, kaip birželio mėnesį prie pradedamo renovuoti namo pats pritvirtino pirmąją šiltinimo plokštę. „Ignalina – pirmoji šią programą įgyvendinanti savivaldybė. Manau, kad tai pavyzdys ir kitoms – ypač didžiosioms – šalies savivaldybėms. Tokiais tempais kaip Ignalinoje įgyvendindami renovaciją reikšmingai prisidėtume prie efektyvaus energijos vartojimo, lėšų taupymo, o skatindami statybos sektorių – ir prie daug spartesnio ekonomikos atsigavimo“, – sakė premjeras A.Butkevičius.

Įgyvendinant daugiabučių atnaujinimo programą pagal naująjį modelį 53-ose savivaldybėse jau parengta 814 investicinių planų, įvykę beveik 600 susirinkimų šiems planams patvirtinti, iš kurių 530-yje gyventojai jau pritarė renovacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius