-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energinio naudingumo sertifikatai rūpi ir statantiems, ir perkantiems namus

Lietuvoje pastato energiniam naudingumui minimalūs reikalavimai pradėti taikyti nuo 2006 m. Bėgant laikui naujiems namams šilumos laidumo kriterijai vis kyla. Pastato energetinis naudingumas svarbus ir statančiam, ir perkančiam namą gyventojui – nė vienas nenori ploti didelių sumų už pastato šildymą.
474822393
Namas / „Scanpix“ nuotr.


Energinio naudingumo reikalavimai – ne naujovė

Apie namo energinio naudingumo didinimą garsiau pradėta kalbėti pastaraisiais metais, tačiau Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) viršininkė Laura Nalivaikienė teigė, kad minėti reikalavimai pastatams pradėti taikyti kur kas anksčiau: „Pastatų klasifikavimas pagal energinį naudingumą nėra naujas. Minimalūs energinio naudingumo reikalavimai pastatams taikomi nuo 2006 metų, iki tol buvo reikalaujama, kad projektuojamų išorės atitvarų šiluminė varža tenkintų minimalias reikšmes.“

Pastatų klasifikavimas pagal energinį naudingumą nėra naujas, - teigė Laura Nalivaikienė.

Statybos įstatyme nustatytais atvejais pastatai energinio naudingumo atžvilgiu sertifikuojami nuo 2009 m., naujai statomi privalėjo būti sertifikuoti nuo 2007 m. O 2010 m. įsigaliojo reikalavimas užbaigus projekte numatytus statybos darbus pastatuose, kuriems Statybos įstatymu nustatytas privalomas energinio naudingumo sertifikavimas, kartu su prašymu išduoti statybos užbaigimo aktą ar patvirtinti deklaraciją apie statybos užbaigimą pateikti ir minėtą sertifikatą.

Suinteresuoti kokybe

2013 m. pradžioje butus ar namus parduodančių gyventojų susirūpinimą sukėlė įstatymu nustatyta prievolė pateikti energinio naudingumo sertifikatą parduodant ar išnuomojant pastatus ir (ar) jų dalis (butus, kitos paskirties atskiro naudojimo patalpas).

L.Nalivaikienė teigė, kad nuosavus namus statančių gyventojų reikalavimais drausminti nereikia – jie patys suinteresuoti gyvenimo kokybe: „Savo būstą statantys ar modernizuojantys gyventojai ir be minėtų reikalavimų siekia, kad pastatę ar modernizavę būstą patalpų šildymui išleistų kuo mažiau savo biudžeto lėšų, todėl jų nereikia raginti reikliau prižiūrėti su tuo susijusių darbų kokybę.“

L.Nalivaikienė pridūrė, kad energinio naudingumo reikalavimai griežtės ir toliau.

Energinio naudingumo sertifikavimo prievolė aktualesnė parduoti skirtų būstų statytojams ir jų pirkėjams. Pagal įstatymą statytojas ar savininkas naujam nuomininkui arba pirkėjui privalo perduoti galiojantį pastato ar jo dalies energinio naudingumo sertifikatą, kuriame pateikiamas pastato energinio naudingumo įvertinimas (energinio naudingumo klasė), kiti pastato energinę būklę apibūdinantys rodikliai. L.Nalivaikienė pridūrė, kad energinio naudingumo reikalavimai griežtės ir toliau.

Nesirūpindami namų energiniu naudingumu gyventojai ne tik leidžia pinigus vėjais, bet ir netausoja gamtos bei prisideda prie klimato atšilimo. Negana to, prastos būklės pastatų apšildymui sunaudojama daugiau gamtos išteklių. Aplinkosaugininkai pabrėžia, kad klimato kaitą stabdyti žmonės gali pradėti savo namuose. Kiekvienas turėtų prisidėti prie to, kad galėtumėme mėgautis šia planeta.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius