-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inspektorių vizitų savivaldybės nebijo: statybos planuojamos sklandžiai

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis panoro įsitikinti, ar nuo sausio priimtas naujasis teritorijų planavimo įstatymas iš tiesų palengvina gyventojų kelią nuo idėjos iki statybų. Ministras pavedė Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) patikrinti, kaip savivaldybės, ant kurių pečių krito daugiau statybų planavimo atsakomybės, vykdo naująjį įstatymą. Tuo tarpu savivaldybių atstovai patikrų nesibaimina – procedūros atliekamos ir sklandžiai, ir laiku.
Verslo pastato statybų pradžia Vilniuje
Verslo pastato statybų pradžia Vilniuje / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Naujasis teritorijų planavimo įstatymas galioja jau 2 mėnesius, todėl Aplinkos ministras nusprendė, kad jau laikas patikrinti, ar tinkamai jis yra vykdomas. Anot V.Mazuronio, VTPSI pavestą darbą atlikti turėtų užtekti dviejų savaičių.

Sklandu, bet ar ilgai?

Statybas planuojantiems gyventojams „kryžiaus kelius“ palengvinti turintis naujasis teritorijų planavimo įstatymas užkrovė daugiau atsakomybės savivaldybėms. Jos nuo šiol ne tik turi rūpintis daug gyventojų laiko surydavusiais detaliaisiais planais, bet ir greičiau atlikti kitas statybų planavime numatytas procedūras.

Nepaisant to, savivaldybių atstovai teigia, kad kol kas darbas vyksta be trukdžių. Gyventojai, kuriems statybų techninio projekto rengimo specialieji architektūriniai reikalavimai išduoti be kliūčių ir laiku, skaičiuojami dešimtimis.

Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotojas Marius Torrau tikino, kad per 3 mėn. jokių naujojo įstatymo pažeidimų neužfiksuota: „Matyti šio įstatymo nauda. Ypač tada, kai gyventojas suplanuoja statyti inžineriškai paruoštoje teritorijoje, ir tada, kai tereikia pakeisti teritorijos paskirtį. Šios procedūros dabar tikrai greitesnės, ir, jei kalbėtume apie pramonę ar panašius dalykus, manau, pagreitins investicijas.

Įstatymas tikrai veikia. Mūsų savivaldybė patenkino jau ne vieną dešimtį gyventojų prašymų pakeisti teritorijų paskirtį pagal miesto bendrąjį planą.“

Mūsų savivaldybė patenkino jau ne vieną dešimtį gyventojų prašymų pakeisti teritorijų paskirtį pagal miesto bendrąjį planą, – tikino M.Torrau.

M.Torrau teigė, kad iki šiol Kauno rajono savivaldybės darbuotojai spėjo susitvarkyti su jiems pavestais darbais. Vis dėlto vyras abejojo, ar taip bus ir ateityje: „Dabar spėjame, be abejonės, spėjame. Manau, kad mes dar nesame pažeidę nė vieno termino, tačiau kai savivaldybės pradės rengti kompleksinius planus, tada gali kilti ne tik laiko stokos, bet ir finansinių problemų.“

Panevėžio rajono savivaldybės Architektūros skyriaus vedėjas Saulius Glinskis teigė, kad su naująja teritorijų planavo tvarka jo vadovaujamas skyrius itin dažnai nesusiduria. Anot jo, didžioji dalis gyventojų tvarkosi dokumentus pagal senąją tvarką.

Panevėžio savivaldybė turi tik kelis pagal naują tvarką vykdytinus užsakymus, taigi kaip viskas vyks toliau – dar nežinia. S.Glinskis svarstė, kad padaugėjus užsakymų savivaldybės darbuotojai gali ir nespėti įvykdyti reikalavimų per numatytą laikotarpį. „Pirmomis dienomis tikrai gali trūkti laiko, nes viskas yra nauja. Ne visada galime iškart atsakyti į kilusius klausimus“, – teigė S.Glinskis.

Praėjo jau 2 mėnesiai ir aš noriu pasižiūrėti, kaip yra vykdomi priimti įstatymai. Aš gaunu apie tai visokios informacijos, – teigė V.Mazuronis.

Pats laikas patikrinti

V.Mazuronis neslėpė, kad jį pasiekė informacija, jog naujasis teritorijų planavimo įstatymas ne visur vykdomas skaidriai. Ministras pabrėžė, kad tai gali būti klaidingas pavojaus signalas, tačiau patikrinti, anot V.Mazuronio – būtina: „Praėjo jau 2 mėnesiai ir aš noriu pasižiūrėti, kaip yra vykdomi priimti įstatymai. Aš gaunu apie tai visokios informacijos. Ir tokios, kad viskas vyksta sklandžiai, ir tokios, kad bandoma sukurti kokių nors kliūčių, pavadinant jas komisijomis ar kitomis institucijomis, kurios įstatyme nenumatomos ir iš esmės jam prieštarauja.

Ta informacija gali būti ir subjektyvi, bet, manau, kad pats laikas patikrinti, kaip viskas vyksta, bent jau didžiųjų miestų ir rajonų savivaldybėse.“

Aplinkosaugininkai primena, koks svarbus yra sklandus ir darnus teritorijų planavimas. Teritorijų planavimo įstatymo tikslas – užtikrinti darnią teritorijų plėtrą ir racionalią urbanizaciją, nustatant teritorijų planavimo proceso sprendinių sistemiškumo, skirtingo lygmens dokumentų suderinamumo ir tarpusavio poveikio reikalavimus, sudaryti sąlygas gamtinės ir antropogeninės aplinkos darnai, urbanistinei kokybei, išsaugant vertingą kraštovaizdį, biologinę įvairovę, gamtos ir kultūros paveldo vertybes.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius