Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investiciniai rekordai Lietuvos komercinių patalpų rinkoje

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-Haus“ pirmąjį šių metų ketvirtį fiksavo rekordines investicijas į Lietuvos komercinį nekilnojamojo turto sektorių. Per pirmus tris šių metų mėnesius mūsų šalyje sudaryti 3 investiciniai sandoriai*, kurių bendra investicijų vertė siekia 252 mln. litų.
Verslo centre „Quadrum“, kuriame įsikurs DNB banko finansų centras, vizualizacija
Verslo centre „Quadrum“, kuriame įsikurs DNB banko finansų centras, vizualizacija / „Quadrum“ nuotr.

„Ober-Haus“ skaičiuoja, kad tai yra 72% daugiau, palyginti su visais 2012 m. Bendras sandorių plotas siekia 61 000 m2. Kovo mėnesį buvo paskelbta apie didžiausią investicinį sandorį Lietuvoje per pastaruosius 5 metus. Suomių bendrovė „Technopolis“ pasirašė sutartį dėl 3 biuro pastatų („ALFA“, „BETA“ ir „GAMA“) įsigijimo Vilniuje iš įmonių grupės „ICOR“. Skelbiama, kad suomių įmonė pastatus įsigijo už 210 mln. litų, o investicijų pelningumas sudaro 8,2%.

Šis sandoris lėmė, kad šių metų pirmąjį ketvirtį Lietuva, pagal investicijų apimtis į komercinį nekilnojamąjį turtą, net aplenkė vienvaldę Baltijos šalių lyderę Estiją. Be abejo, įvertinus bendras 2010-2013 m. investicijų apimtis, Estija vis dar ženkliai lenkia tiek Lietuvą, tiek Latviją. „Ober-Haus“ duomenimis, iš viso per minėtąjį laikotarpį Estijoje investicijų į komercinį nekilnojamąjį turtą vertė sudarė 1 mlrd. 736 mln. litų, Lietuvoje – 942 mln. litų, o Latvijoje – 378 mln. litų. Baltijos šalių rinkomis labiausiai domisi skandinaviško ir vietinio kapitalo fondai bei įmonės, kurių investicijų dalis 2010-2013 m. sudarė net 67%: Suomija – 23%, Estija – 16%, Švedija – 14% ir Lietuva – 14%.

Pagrindiniuose šalies miestuose „Ober-Haus“ ir toliau fiksuojama laisvų biuro patalpų mažėjimą verslo centruose. Vilniuje per pirmąjį šių metų ketvirtį laisvų patalpų lygis sumažėjo nuo 8,6% iki 8,0%, o bendras laisvų patalpų kiekis rinkoje smuktelėjo iki 37 250 m2. Didžiausias laisvų patalpų kiekis stebimas B klasės verslo centruose, tačiau šis rodiklis šiais metai sparčiai mažėjo ir pasiekė 9,5%. A klasės verslo centruose laisvų patalpų lygis per tą patį laikotarpį ūgtelėjo iki 5,6%. „Ober-Haus“ duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį Vilniaus verslo centruose iš viso buvo išnuomota 7 950 m2 biuro patalpų, arba 7% mažiau nei per 2012 m. tą patį laikotarpį. Net 76% visų išnuomotų patalpų sudarė B klasės patalpos.

„Ober-Haus“ skaičiavimais, šiuo metu 55% visų verslo centrų Vilniuje turi šimtą procentinį užimtumą. Likusiuose verslo centruose galima rinktis iš įvairių plotų, tačiau didžioji dalis pastatų savininkų gali pasiūlyti nedidelio ploto patalpas vienoje vietoje. Daugiau nei pusėje verslo centrų (53%) siūlomos patalpos iki 500 m2. Nuo 500 iki 2000 m2 laisvas ploto patalpas galima rasti 29% verslo centrų ir tik septyni (18%) verslo centrai gali pasiūlyti patalpas nuo 2000 iki 5000 m2. Todėl didžiausias iššūkis yra didelėms kompanijoms, kurios nori greitu laiku rasti ir įsikelti į didesnio ploto patalpas.

Kaune laisvų patalpų kiekis per pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo iki 4,2%, o bendras laisvų patalpų kiekis sudaro tik 2 950 m2. Klaipėdoje laisvų patalpų lygis išlieka aukščiausias, tačiau šiame mieste taip pat fiksuojamas jų mažėjimas nuo 19,1% iki 17,8%. Bendras laisvų patalpų kiekis uostamiesčio moderniuose verslo centruose siekia 10.750 m2.

Mažėjantis laisvų patalpų kiekis lemia nuomos kainų pokyčius. „Ober-Haus“ duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį sostinėje, Kaune ir Klaipėdoje nuomos kainos ūgtelėjo 2-6%. Matydami augantį verslo centrų užimtumą bei po truputį kylančias kainas, plėtotojai yra ne tik pasiruošę pradėti, bet jau ir įgyvendina naujus projektus. Šiuo metu Vilniuje statomi keturi verslo centrai: „GAMA“, „Baltic Hearts“ – II etapas, „Quadrum“ – I etapas, „Grand Office“. Įgyvendinus juos, 2013-2015 m. rinka pasipildys 42 000 m2 modernių biuro patalpų. Kaune baigiamos „Senukų“ administracinio pastato statybos, o taip pat planuojama rekonstruoti ir pasiūlyti rinkai senąjį šios įmonės pastatą.

„Ober-Haus“ toliau fiksuoja teigiamus sandėliavimo patalpų kainų pokyčius Lietuvos didmiesčiuose. Per pirmąjį šių metų ketvirtį naujų ir senų sandėliavimo patalpų nuomos kainos Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionuose vidutiniškai ūgtelėjo apie 5-10%.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius