Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investicijų planas: svarbi įžanga į namo renovaciją

Investicijų planas yra itin svarbi daugiabučio modernizacijos proceso dalis, kuri nulemia ir vėlesnį techninį statybų projektą. Patirtis rodo, kad investicijų planai yra bene daugiausia ginčų ir nesusipratimų sukelianti renovacijos pakopa, kuomet konfliktai kyla tarp projekto rangovų bei užsakovų. Dėl to investicijų planas turi būti parengtas labai atidžiai.
Tulpių g. 13, Panevėžys
Renovuotas daugiabutis

Investiciniame plane numatomas energetinis efektyvumas

Investicijų planą rengia specialistai, kuriuos konkurso būdu išsirenka daugiabučio gyventojai. Specialistų darbas yra įvertinti daugiabučio namo energetinį naudingumą ir parengti vadinamąjį investicijų planą. Pagrindiniai dalykai, kuriais remiamasi rengiant daugiabučio investicijų planą yra namo energetinio naudingumo sertifikatas ir namo fizinės būklės įvertinimo duomenys.

Investiciniame plane nustatomos namo modernizavimo priemonės, jų energetinis naudingumas, preliminari numatomų priemonių įgyvendinimo kaina kiekvienam butui ir laikas, per kurį numatomas investicijų atsipirkimas. Investiciniame plane taip pat sudaromas preliminarus finansavimo planas ir projekto įgyvendinimo grafikas. Šiuo metu energinį auditą ir investicinį projektą finansuoja savivaldybė.

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad jeigu investicijų plane numatoma apšiltinti išorines sienas ar keisti langus, atitinkamai turi būti sprendžiamas šildymo sistemos subalansavimo klausimas, nes tokiu atveju keičiasi šilumos poreikiai. Taip pat svarbu pasirūpinti tinkamu patalpų vėdinimo sutvarkymu, kuris vyksta pagal normatyvinius reikalavimus.

Plano rengimo etapai

Siekiant modernizuoti daugiabutį, visų pirma būtina įsteigti bendriją, kuri inicijuotų namo renovacijos procesą. Tuomet administratorius organizuoja konkursą, kuriame atrenkamas plano rangovas (projektavimo įmonė). Investicijų planas aptariamas ir patvirtinamas namo savininkų susirinkime, kuriame išsakomos esminės pastabos, vyksta diskusijos, ieškoma bendro sutarimo.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta primena, kad investicijų planas atspindi principus, dėl kurių gyventojai turi susitarti. Konkursuose dalyvaujantys statybų rangovai turi nepamiršti, kad investicijų planui pritarė daugiabučio gyventojai, tad rengiant techninį planą šių reikalavimų ir investicijų plane išdėstytų principų būtina paisyti, tačiau tai nereiškia, kad techniniame plane negimsta atskiri sprendimai. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius