-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaunas – ne Vilnius: naujų būstų perteklius čia negresia

Vilniuje ekspertai mato rekordinę naujų butų pasiūlą. Kaune būsto rinka, nors ir atgijusi, vyksta daug statybų, bet pasiūlos burbulas nepučiamas. Antrajame pagal dydį šalies mieste nekilnojamojo turto rinkos specialistai nemato naujų butų pertekliaus. Kaune investuotojai dažniau renkasi nedidelės apimties projektus, taip pat ieško patrauklių galimiems pirkėjams vietų.
Daugiabutis Druskininkų gatvėje
Daugiabutis Druskininkų gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Populiarūs nedideli daugiabučiai

Nekilnojamojo turto agentūros „011“ pardavimų vadovas Giedrius Sidaravičius sako, kad Kaunui dar toli iki naujų būsto pasiūlos pertekliaus.

„Jis gali atsirasti nebent atskirose vietose. Pavyzdžiui, pastačius didelį daugiabutį. Tada pardavimai yra lėtesni. Ukmergės gatvėje būsto rinkai neseniai pasiūlyta iš karto 130 naujų butų. Gali atrodyti, kad tai perteklius, nes jų neskubama pirkti, bet kitose vietose, kur pastatomi maži, jaukūs pastatai, butai sulaukia susidomėjimo dar nepradėjus statybų“, – teigė G.Sidaravičius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis Totorių gatvėje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rekonstruojamas daugiabutis Totorių gatvėje

Totorių gatvėje tarpukario laikų pastatas dar tik planuojamas rekonstruoti, o jame iš 15 butų jau rezervuoti 6.

„Įdomu, kad šis projektas net nereklamuotas, užteko informacijos iš lūpų į lūpas“, – sakė G.Sidaravičius.

Antra vertus, patraukliose vietose statomi daugiabučiai irgi gali sulaukti pakankamai dėmesio. Specialistų nuomone, tokie daugiabučiai kaip Žaliakalnyje nors ir bus 7 ir 9 aukštų, bet greičiausiai sulauks dėmesio dėl patrauklios vietos.

Kvartalų su daugiaaukščiais namais nedaug

Aukštuosiuose Šančiuose sėkmingai parduota dauguma butų 16 aukštų name, pro kurio langus atsiveria miesto panorama. Šalia jo yra ir daugiau įmonės „Būstuva“ pastatytų daugiabučių, bet jie įrengti dar iki krizės.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Būstuvos“ kvartalas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Būstuvos“ kvartalas

Naujų namų kvartalą Biržiškų gatvėje, ant Nemuno šlaito toliau plečia įmonė „YIT Kausta“.

Į trečią statybų etapą šiemet ketinama investuoti 7,2 mln. litų. Iš viso „Šilo namų“ kvartalo plėtrą numatyta vykdyti 6–7 etapais. Bendros projekto investicijos sudarys daugiau kaip 70 mln. litų.

Taip pat statomi dar keli mažų daugiabučių kvartalai: netoli Kauno klinikų, VDU botanikos sodo. Tačiau ten kyla nedideli namai – 2 ar 3 aukštų.

„Kaune naujų didelių daugiabučių kvartalų, palyginti su Vilniumi, labai nedaug. Apskritai investuotojai Kaune mieliau vykdo pavienių namų projektus“, – pastebi G.Sidaravičius.

Atgal į miestą

Kaune nuo seno pirmenybė teikiama individualiam namui ar kotedžui, todėl čia ir per nekilnojamojo turto pirkimo bumą palyginti su kitais miestais statyta ne tiek daug daugiabučių. „Ir dabar kauniečiai linkę kurtis nuosavuose namuose, kotedžuose, bet pastebima ir nauja tendencija grįžti į miestą“, – tvirtino G.Sidaravičius.

„Ir dabar kauniečiai linkę kurtis nuosavuose namuose, kotedžuose, bet pastebima ir nauja tendencija grįžti į miestą“, – tvirtino G.Sidaravičius.

Pasak jo, nemažai pasiturinčių pirkėjų jau yra išmokėję paskolas už namus užmiestyje, juos parduoda ir perka brangius, gerose vietose pastatytus naujus butus.

„Žinau vieną notarą, kuris nupirko naujos statybos būstą tik tam, kad jo vaikas po pamokų turėtų, kur pabūti, paruošti pamokas, o vakare jam būtų arti nueiti į būrelius. Pastebime, kad gyventi į miestą iš užmiesčio vis dažniau grįžta vaikus auginančios šeimos. Tėvai pavargsta vaikus vežioti į mokyklas, būrelius, tad miesto centre ieško erdvių ir patogių butų“, – pasakojo G.Sidaravičius.

Populiari vieta – miesto centras

Daug nekilnojamojo turto vystytojų dairosi išskirtinių miesto vietų, žinodami, kad tada neturės rūpesčių dėl pirkėjų.

Gerai perkami ir senamiestyje statomi arba neseniai baigti statyti būstai Druskininkų bei Nemuno gatvėse. Rezervuojami Karaliaus Mindaugo prospekte rekonstruojami tarpukario laikų Pieno centro pramoniniaii pastatai. Ten bus įrengti ir pirmieji Kaune loftai.

„Vasiliauskas, Page ir Co“ vizualizacija/Daugiabučio Spaustuvininkų gatvėje vizualizacija
„Vasiliauskas, Page ir Co“ vizualizacija/Daugiabučio Spaustuvininkų gatvėje vizualizacija

Pirkėjų susidomėjimu džiaugiasi ir įmonės „Vasiliauskas, Page ir Co“ direktorius Šarūnas Vasiliauskas.

Ši bendrovė stato 22 butų daugiabutį Spaustuvininkų gatvėje.

„Jau turime 5 rezervacijas, – tvirtino jis. – Vieni mūsų galimų pirkėjų yra pagyvenę žmones, kurie ketina parduoti didelius butus miesto centre ir persikelti į mažesnį, ekonomiškesnį būstą. Esame pirmieji, kurie pastatysime A klasės energetinio naudingumo daugiabutį Kaune. Nuo 2016 metų tokie turės būti visi nauji namai. Taip pat pirmieji butuose įrengsime rekuperacinė vėdinimo sistema su programuojamu valdymu“, – pasakoja Š.Vasiliauskas

Nemažai pirkėjų renkasi brangius būstus miesto centre dėl investavimo. „Bankų palūkanos labai mažos, o investavęs santaupas į butą ir jį išnuomojęs sulauksi geresnės grąžos“, – mano verslininkas.

Naujų butų kainos Kaune yra maždaug nuo 3 iki 5,6 tūkst. litų už kv. metrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius