-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Statybų detektyvas ant Užupio krantų: arba chaosas, arba kažkas meluoja

Kultūros paveldo departamentas baigė tyrimą dėl naujo kvartalo statybų  Polocko g. 17, Vilniaus senamiestyje. Nustatytų pažeidimų gausa Užupio bendruomenę šokiravo, o „MG valdą“ šokiravo pati žinia apie tokią pažymą, mat jos bendrovė neturi.
Statybos Polocko 17a
Statybos Polocko 17a / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

KPD kontrolės skyriaus išvadose, kurias žiniasklaidai pateikia Užupio bendruomenė, vardijama daug pažeidimų.

Pavyzdžiui, pažeidžiamas užstatymo procento reikalavimas –  pagal techninio projekto aiškinamojo rašto duomenis numatytas 83 proc. užstatymo plotas (leidžiama – iki 50 proc.).

Taip pat projektas neatitinka reikalavimų dėl aukštingumo. Nors reikalaujama, kad prie  Vilnelės esančios statinio dalys būtų 2 a. su mansarda aukštumo, o numatyti  4 a. su mansarda aukštumo pastatai.

Be to, naujai statomo statinio karnizų aukštis žymiai viršija aplinkinių pastatų karnizų aukštį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Statybos Polocko 17a
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Statybos Polocko 17a

„Užupio krantinių“ projektą Polocko g. 17 vykdo „MG valda“.

Užupio bendruomenė taip pat primena, kad šiuo metu Vilniaus apygardos prokuratūroje atliekamas tyrimas, kurį pabaigus planuojama kreiptis į teismą dėl viešo intereso gynimo, susijusio su „MG valda“ įmonės vykdomomis statybomis Polocko g. 17.

15min.lt jau ne kartą rašė, kaip statybos Užupyje vietos bendruomenę supykdė ir su „MG Valda“. Bendruomenė ne kartą pareiškė, kad yra susirūpinusi dėl Vilniaus senamiestyje vykstančių statybų. 

„Istoriniame Užupyje statomi namai sudarkys senamiestį, viršys leistiną aukštį bei aukštingumą ir iš esmės pablogins senbuvių gyvenimo sąlygas. UNESCO saugomoje Vilniaus senamiesčio teritorijoje ir jo apsauginėje zonoje vyksta žalinga statybinė veikla projektuojant, rekonstruojant, statant naujus objektus istoriniame Užupio priemiestyje, ypač Polocko, Zarasų ir Malūnų gatvėse“, – rašė bendruomenė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Statybos Polocko 17a
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Statybos Polocko 17a

„MG Valda“ nieko nežino

Užupio bendruomenė 15min.lt pateikė dokumentus, kurie patvirtina, kad tokias išvadas Kultūros paveldo departamentas tikrai pateikė. Departamentas patvirtinimo kol kas neatsiuntė, o projekto vystytojas „MG Valda“ teigia, kad nėra informuotas nė apie vieną valstybinių institucijų sprendimą dėl nustatytų pažeidimų vystant projektą „Užupio krantinės“.

„Ne vieną projekto patikrinimą atlikusi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija jokių pažeidimų nenustatė.

Todėl socialiniuose tinkluose pateiktą informaciją apie tariamus pažeidimus ir/ar pažymas negalime vertinti niekaip kitaip, kaip tik eilinę viešųjų ryšių kampaniją, nukreiptą prieš verslą ir sąžiningus nekilnojamojo turto vystytojus“, – sakė bendrovės komunikacijos vadovas Simonas Lyvas.

Pasak jo, projektas „Užupio krantinės“ nėra sustabdytas ir yra toliau sėkmingai plėtojamas – šiuo metu atliekami požeminės automobilių stovėjimo aikštelės ir pirmojo pastato aukšto konstrukcijų statybos darbai.

„Tikimės, kad jau ateinančių metų pabaigoje visuomenė džiaugsis pirmuoju tokio pobūdžio konversijos projektu Vilniaus senamiestyje, kai seni avarinės būklės sovietiniai pastatai sėkmingai išnyks iš miesto panoramos, o juos pakeis darnus senamiesčio dvasią atitinkantis projektas su viešomis erdvėmis ir atgaivintu Vilnelės pakrantės parku“, – komentavo S.Lyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius