-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuva šąla toliau, o statybininkai pluša kaip plušėję

Lauke – 18 laipsnių šalčio. Tačiau Vilniuje, Žvėryne, gyvenamųjų namų statybos vyksta toliau – juda kranų svirtys, pluša pora dešimčių statybininkų. Darbo kodekse numatyta, kad galima dirbti ir spaudžiant šalčiui, tik arbatos gerti reikia daugiau.
Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.
Statybininkai dirba ir per didelius šalčius. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jeigu temperatūra lauke nukrenta žemiau 10-ies laipsnių šalčio, darbuotojams yra suteikiamos specialiosios pertraukos – kas pusantros valandos jie gali ilsėtis bent 10 minučių. Šis laikas įskaičiuojamas į darbo valandas, todėl už minutes šiltose patalpose lauko darbuotojams vėliau atidirbti nereikia.

„Darbdavys, su darbuotojais pasitaręs, gali tas pertraukas ir sutankinti, jeigu temperatūra žemesnė arba darbuotojai šiaip jaučia, kad jiems per šalta. Per pertraukas darbuotojai turi eiti į šiltas patalpas pasišildyti – nusirengti viršutinius drabužius, išgerti šiltos arbatos, pakišti rankas po vandeniu ir normaliai sušilti“, – 15min.lt sakė Rita Zubkevičiūtė, Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyriausioji darbo inspektorė.

Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.
Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.

Specialiosios pertraukos yra pagrindinis reikalavimas lauke darbus vykdantiems darbdaviams. Tačiau jie taip pat privalo pasirūpinti ir darbuotojų apranga – duoti šiltą striukę, kelnes, batus, kepures ir pirštines.

Pasak R.Zubkevičiūtės, statybų aikštelėse pažeidimų pasitaiko retai.

„Jie vis tiek negali pradėti darbų normaliai neįsirengę statybvietės. O štai darbuotojai, išvažiavę miško kirsti, kartais neturi kur pasišildyti, ir šildosi automobiliuose. Tokių pažeidimų mes surandame“, – sakė Darbo inspekcijos atstovė.

Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.
Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.

Žvėryne gyvenamuosius namus stato Arvydo Avulio vadovaujama „Hanner“. Pasak A.Avulio, dėl šalčių statybos lėtėja, tačiau dirbti vis vien reikia.

„Darbai gali būti vykdomi naudojant tam tikrus šalčio priedus. Pavyzdžiui, iki tam tikros temperatūros galima betonuoti ir betonas nepraranda stiprumo. O daugeliu atveju tam tikri darbai tiesiog stabdomi. Dabar betonavimo darbai jau nebeturėtų būti vykdomi. Turėtų būti statomi klojiniai, dedama armatūra, rišama armatūra, vykdoma viskas, kas galima. O tie darbai, kurių negalima dirbti, buvo sustabdyti. Turėjo būti perdanga betonuojama, tačiau to nedarėme“, – 15min.lt sakė A.Avulis.

Darbdaviai taip pat turi pasirūpinti ir patalpose dirbančiais žmonėmis. Jie specialių pertraukų negauna, tačiau darbdavys turi užtikrinti optimalią patalpų temperatūrą ir vėdinimą.

„Kuo sunkesnis fizinis darbas, tuo temperatūra gali būti žemesnė“, – sakė Darbo inspekcijos atstovė.

Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.
Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius