Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių svajonių būstas: ne brangesnis nei 200 tūkst. eurų, prie parko ir su mansarda

Nuosavas namas netoli parko arba miško, su didele mansarda, apstatytas minimaliu skandinavišku stiliumi. Toks yra lietuvių svajonių būstas, parodė lapkričio pabaigoje atlikta nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt apklausa. Tiesa, net 85 proc. apklausos dalyvių prisipažino, kad šiuo metu savo svajonių namuose negyvena.
Nuosavas namas
Nuosavas namas / domoplius.lt nuotrauka

Jei turėtų visas galimybes, nuosavame name norėtų gyventi net 70 proc. lietuvių. Kur kas mažiau – tik 8 proc. – svajoja apie standartinį gerai įrengtą butą su svetaine, miegamuoju ir virtuve. Tiek pat – 8 proc. – respondentų vertina lofto tipo būstą, kuriame būtų daug laisvos erdvės, o apartamentuose su keturiais ar penkiais kambariais svajoja įsikurti tik 7 proc. apklausos dalyvių.

Jei turėtų visas galimybes, nuosavame name norėtų gyventi net 70 proc. lietuvių.

„Nuosavas namas lietuviams yra patogaus ir kokybiško gyvenimo simbolis, apie tokią gyvenamąją vietą svajoja dauguma. O štai erdvūs, daugiau nei trijų kambarių butai lietuvius domina mažiau. Esant galimybei, jie verčiau renkasi namą arba kompaktiškesnį 2 kambarių butą. Būtent tokie šiuo metu rinkoje paklausiausi. Nevilioja lietuvių ir gyvenimas nedideliame bute su palėpe. Apie tokius namus svajoja vos 6 proc. lietuvių“, – apklausos duomenis komentuoja Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas.

Paklausti, be kokio atributo lietuviai neįsivaizduoja savo svajonių būsto, dauguma – beveik 30 proc. – nurodė didelę mansardą. Šiek tiek mažiau, 26 proc., atsakiusiųjų svarbu turėti erdvų garažą automobiliui, o beveik 18 proc. – pirtį. Apie baseiną lauke ir sūkurinę vonią savo svajonių būste svajoja 7 proc. apklausos dalyvių.

Pirmenybę teikia būstui šalia parko

Kaip rodo apklausa, lietuviai vertina žaliąsias erdves. Galėdami apklausoje pasirinkti daugiau nei vieną atsakymo variantą, net 70 proc. respondentų nurodė, kad svajonių būstas būtų šalia parko ar miško. 35 proc. norėtų, kad netoliese tekėtų upė.

„Šiandien būsto ieškantiems žmonėms svarbi ne tik kaina ar tai, kaip būstas įrengtas. Vis daugiau žmonių rūpinasi sveika gyvensena ir turiningu laisvalaikiu, todėl parkai, skverai, miškeliai, rekreacinės pievos, kur galima sportuoti, leisti laiką su šeima, rengti iškylas, tampa populiaresnės. Tiesa, sutvarkytų ir aktyviam poilsiui pritaikytų erdvių miestuose vis dar trūksta“, – sako E. Narbuntovičius.

Kad netoli jų svajonių būsto būtų prekybos centras, svarbu 31 proc. apklausos dalyvių, o kad šalia būtų darbovietė, norėtų beveik 26 proc. atsakiusiųjų. Beveik kas penktam lietuviui (21 proc.) svarbiausia, kad iš svajonių būsto būtų lengva pasiekti vaikų ugdymo įstaigas.

Paklausti, kaip turėtų būti įrengti jų svajonių namai, beveik pusė Lietuvos gyventojų – 48 proc. – nurodė minimalų skandinavišką stilių su mažai baldų ir daug tuščios erdvės. Kad interjere dominuotų modernus stilius su griežtomis formomis, daug stiklo ir metalo detalių, norėtų 32 proc. lietuvių, o klasikinį stilių rinktųsi kas penktas lietuvis.

Svajonių būstui – ne daugiau kaip 200 tūkst. eurų

Dauguma lietuvių – 37 proc. – mano, kad svajonių būstui įsigyti ir įsirengti pakaktų nuo 100 iki 200 tūkst. eurų. E. Narbuntovičiaus teigimu, už panašią sumą galima nusipirkti naujos statybos butą sostinės centre arba nedidelį gyvenamąjį namą ar kotedžą Vilniaus rajone.

„Pavyzdžiui, šiuo metu už 150 tūkst. eurų galima rasti visiškai įrengtą 4 kambarių butą prestižiniuose sostinės rajonuose – Žvėryne, Senamiestyje ar Naujamiestyje. Už panašią sumą įmanoma rasti ir 150 kv. m gyvenamųjų namų Vilniaus pakraštyje. Taigi, kad turėtum svajonių namą, nebūtina išleisti 200 tūkst. eurų. Likusią sumos dalį vėliau galima investuoti į būsto įrengimą ar aplinkos sutvarkymą“, – sako E. Narbuntovičius.

Beveik 28 proc. apklausos dalyvių savo svajonių būstui užtektų mažiau nei 100 tūkst. eurų, 14 proc. – nuo 200 iki 300 tūkst. eurų, 10 proc. – nuo 300 iki 500 tūkst. eurų, o 11 proc. lietuvių įsigyti ir įsirengti svajonių namą reikėtų daugiau nei 500 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius