Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nekilnojamojo turto brokerių forumas: valstybė delsia – šešėlis klesti

2013 m. lapkričio 12 d., Vilnius. Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) brokerių forumo pranešėjų ir dalyvių išsakytas mintis apjungė esminė problematika – šešėlinis NT, ir kova su juo tiek įstatymų, tiek ir verslo priemonėmis. Visuomenės ir valdžios institucijų tolerancija šiai nusikalstamai veiklai privalo baigtis, nes tik tuomet NT brokerio profesinė reputacija galės būti atstatyta ir įgaus klientų pasitikėjimą. Konferencijos aktualumą patvirtino dalyvių skaičius, siekęs 300.
Nuosavas namas
Nuosavas namas / 123FR nuotr.

Lietuva dar 2010 metais oficialiai perėmė Europos Sąjungos patvirtintus nekilnojamojo turto brokerystės standartus „Nekilnojamojo turto agentų paslaugos. Nekilnojamojo turto agentų paslaugų teikimo reikalavimai“. Pagal šiuos dokumentus, NT agentas ir klientas turi pasirašyti rašytinę sutartį dėl paslaugų, kurioms atlikti samdomas NT agentas. Sutartyje turi būti aiškiai nurodyta pasirašymo diena, galiojimo laikas, nutraukimo terminai ir sąlygos. NT agentas negali pradėti pardavinėti potencialaus kliento turto tol, kol nėra pasirašyta ši sutartis. Taip pat, pagal minėtus standartus, kiekvienas NT agentas  privalo turėti registracijos numerį.

NT agentas negali pradėti pardavinėti potencialaus kliento turto tol, kol nėra pasirašyta ši sutartis.

„Itin svarbu ir tai, kad šie standartai apibrėžia NT agentų kvalifikaciją ir kompetenciją“, – teigia Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos (toliau – LNTAA) prezidentas Vytas Zabilius, – „Pagal Europos Sąjungos patvirtintus standartus, tik atitinkamą išsilavinimą turintis asmuo gali teikti nekilnojamojo turto agento paslaugas“.

Pasak LNTAA prezidento, pažymėtina, kad daugelyje šalių yra patvirtintos nekilnojamojo turto agentų veiklą reglamentuojančios teisinės nuostatos, ir į jas reikia atsižvelgti. Nekilnojamojo turto agentai privalo laikytis visų susijusių Europos ir nacionalinių teisės aktų. Jeigu šiame Europos standarte ir Europos bei nacionaliniuose teisės aktuose yra prieštaringų reikalavimų, viršenybę turi Europos ir nacionaliniai teisės aktai.

„Kokia yra reali situacija mūsų šalyje? Ar mes vadovaujamės europiniais standartais, kuriuos mūsų valstybė pati pasitvirtino ir kurių privalome laikytis? Vienareikšmiškai – ne“, – teigia A. Zabilius. Anot jo, Lietuvos rinkoje NT  agento paslaugas gali teikti bet kas, bet kur ir bet kaip, neatsižvelgiant nei į kompetenciją, nei į žinias, nei į išsilavinimą. Valstybiniame lygmenyje šios problemos iki šiol nesprendžiamos, Lietuva neturi NT brokerių veiklą reglamentuojančios įstatyminės bazės.

Pasak advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“  Nekilnojamojo turto ir infrastruktūros praktikos grupės vadovės, advokatės  Simonos Oliškevičiūtės-Cicėnienės,  NT  sandorio sudarymo procese svarbu pasitelkti profesionalų NT brokerį, kuris supažindintų tiek su pagrindinėmis sandorio rizikomis, tiek suteiktų reikiamos pagalbos perkant ar parduodant turtą. „Procesui užtikrinti svarbu, kad brokerio veikla atitiktų kvalifikacinius reikalavimus, kurie būtų reglamentuoti nekilnojamojo turto brokerių įstatyme“, – teigia S. Oliškevičiūtė-Cicėnienė.

Šis įstatymas taip pat užtikrintų paslaugų kokybę ir klientų interesų apsaugą, nes būtų aiškiai įtvirtinti brokerio ir kliento teisiniai santykiai, jų teisės ir pareigos. Įstatyme numatoma privaloma standartinė rašytinė tarpininkavimo sutarties forma ir brokerių civilinės atsakomybės draudimas užtikrintų brokerių veiklos skaidrumą bei sumažintų galimybes piktnaudžiauti.

Apie LNTAA

Vienas pagrindinių 2013 m. LNTAA tikslų – paskatinti priėmimą įstatymo, reglamentuojančio nekilnojamojo turto tarpininkų veiklą. Įstatyminius aktus, reglamentuojančius nekilnojamojo turto tarpininkavimo veiklą, yra priėmusios beveik visos Europos Sąjungos valstybės.

LNTAA priklauso 15 agentūrų, jungiančių 378 nekilnojamojo turto brokerius. Apie 50 proc. visų sudaromų nekilnojamojo turto sandorių Lietuvoje, vyksta per LNTAA priklausančių įmonių brokerius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius