Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėdantį namą moderniu būdu saugiai pakelia per kelias dienas

„Esu visiškai tikras, kad sugebėtume savo technologija ištiesinti ir Pizos bokštą,“ – užtikrintai teigia „Uretek“ vadovas Roman Reiner-Latõšev.
Gyvenamasis namas
Gyvenamasis namas / Uretek nuotr.
Temos: 2 Namas Statybos

Įsigilinus į iki šiol įmonės atliktus darbus paaiškėja, kad Reiner-Latõševi pasitikėjimas savimi nėra iš piršto laužtas – pavyzdžiui, jie vos per kelis vakarus pakėlė 500 kvadratinių metrų ploto nusėdusias parduotuvės grindis ir tai atliko taip, kad kliento darbas nė minutei nebuvo nutrauktas!

„Taip, tai tiesa. Tartu prekybos centre „Prisma“ atkurdami grindų nuolydį, turėjome atsižvelgti ir į kliento darbo pobūdį – prekybiniuose plotuose galioja taisyklė, kad jei parduotuvė neveikia ilgiau nei dvi savaites, buvęs klientų srauto lygis vėl bus pasiektas per šešetą mėnesių… Grindis koreguojant tradiciniu būdu, „Prisma“ būtų tekę uždaryti maždaug dviem mėnesiams, o tai buvo neįmanoma,“ – prisimena Reiner-Latõšev. 500 kvadratinių metrų grindų plotas buvo išmatuotas ir stabilizuotas, įskaitant ir paruošiamuosius darbus, per keturis vakarus ir naktis taip, kad nebuvo sutrikdyta įprasta prekybos centro rutina.

Kitas atvejis – „Uretek“ per kelias valandas sutvarkė Hapsalu durų gamyklos biuro duris.

Uretek nuotr./Gyvenamasis namas
Uretek nuotr./Gyvenamasis namas

Labai daug problemų kyla su pastatais, kurie buvo pastatyti per statybų bumą 2007–2008 metais ir kurių pagrindas laiku nebuvo sutvirtintas ar ištirtas, todėl dabar matome pasekmes: sėdantys pamatai, grindys ir komunikacijos.

„Pavyzdžiui, Tartu mieste stabilizavome ir pakėlėme šešių butų, dviejų koridorių grindis ir lauko laiptus, kurių bendras plotas – 560 kvadratiniai metrai ir kurie vietomis buvo nusėdę net iki 4 cm,“ – pasakoja Reiner-Latõšev. Šešių pirmųjų butų sienos buvo įtrūkusios ir viename bute plyšys buvo toks didelis, kad miegamajame kambaryje pro jį buvo galima matyti svetainę. Namo paviršių stabilizavimo darbai truko tris paras ir gyventojams tuo metu, kai vyko darbai, nereikėjo išsikraustyti iš buto.

Dėl „Uretek“ technologijos darbo procesas klientui yra labai patogus, nes pagrindas yra tvarkomas neišimant grindų ir taip, kad visi baldai lieka savo vietoje. Geriausiam rezultatui pasiekti apkrova ant grindų netgi yra būtina.

Pagalba gali būti suteikta ir dideliems infrastruktūros objektams.

Uretek nuotr./Taisymo darbai
Uretek nuotr./Taisymo darbai

Technologija suteikia galimybę išlyginti ir geležinkelius bei plentus. „Kelių nusėdimas sukelia daug problemų – pirmiausia, nusėdimas lėtina eismą, atsiranda spūsčių. Antra, nusėdusiose vietose pradeda kauptis lietaus vanduo, kuris mūsų klimato sąlygomis pradeda šalti ir taip ardyti kelius,“ – problemas vardija Reiner-Latõšev. „Svarbiausia – kelių nusėdimas kelia pavojų visiems eismo dalyviams, nes, netikėtai įvažiavus į duobę ar ant iškilimo, esant netinkamam greičiui, transporto priemonė gali tapti nevaldoma.“

Pasak Reiner-Latõšev, didesne transporto priemone, pavyzdžiui, keleiviniu autobusu, įvažiavus į duobę ar ant pakilimo, autobuse važiuojantiems keleiviams kyla pavojus užsigauti. „Suomijoje buvo toks atvejis, kad kelio danga buvo taip nusėdusi, kad sėdėjusieji paskutinėse autobuso eilėse tiesiogine ta žodžio prasme pradėjo trankytis į autobuso lubas,“ – pasakoja Reiner-Latõšev. „Uretek“ sutvarkė kelią per vieną naktį, o vykdant darbus vienu metu buvo uždaryta tik viena eismo juosta.

Be to, visame pasaulyje esantys „Uretek“ padaliniai yra stabilizavę geležinkelius ir tai atliko taip, kad geležinkelio eismas nebuvo nutrauktas, buvo sumažintas tik traukinių greitis darbų atlikimo zonoje.

Nepraraskite pinigų!

„Iš tiesų klientui nevertėtų laukti iki paskutinės ribos ir vis atidėti problemos sprendimą, nes kasdieniame įmonės darbe yra juntamas net ir pats mažiausias nuolydis – pavyzdžiui, sandėliuose, kur pasvirusios grindys didina keltuvų energijos ir laiko sąnaudas, be to, prekės gali nukristi nuo keltuvo, stovinčio ant pasvirusių grindų, ir sudužti, taip pat kelti pavojų ir darbuotojams. Ir technika genda greičiau, nes keltuvai yra sukurti veikti ant lygaus pagrindo,“ –aiškina Reiner-Latõšev. „Be abejo, šią problemą reikia spręsti, dėl jos be reikalo eikvojamas žmonių laikas ir įmonės pinigai.“

„Įvairūs įtrūkimai jau liudija, kad konstrukcija yra pasislinkusi ar pajudėjusi, o tokiu atveju skubiai reiktų kreiptis į specialistą,“ – pabrėžia Reiner-Latõšev. „Ir kuo toliau, tuo žala bus didesnė.“

Uretek nuotr./Dažnai pasitaikanti klaida, kai ant nusėdusių grindų yra pilamas papildomas mišinio sluoksnis, dėl to krūvis dar padidėja ir sėdimas dar labiau suintensyvėja.
Uretek nuotr./Dažnai pasitaikanti klaida, kai ant nusėdusių grindų yra pilamas papildomas mišinio sluoksnis, dėl to krūvis dar padidėja ir sėdimas dar labiau suintensyvėja.

Haapsalu Uksetehase AS technikos direktorius Arvo Kaer: darbas atliktas greitai ir tvarkingai!

2007 metais Hapsalu durų gamykla pastatė naują durų cechą, kuriame yra ir buitinės patalpos. Tuomet buvo statybų bumo pikas ir į Hapsalu atvyko dirbti statybininkai iš Lenkijos. Vasara buvo labai saulėta, lietaus buvo mažai ir darbai vyko sparčiai. Buvo ir kelios prastovos, kurios atsirado dėl nesutarimų, susijusių su darbo užmokesčiu tarp vietinės įmonės ir lenkų statybininkų. Naujasis cechas ir buitinės patalpos buvo baigtos statyti vėlų rudenį. 2008 metų pavasarį, pastačius įrenginius ir technines sistemas, buvo pradėta gamyba. Tuo pat metu buvo įrengtos buitinės patalpos, jose įrengtos durų pardavimo ir techninio personalo patalpos.

Pradžioje atrodė, kad viskas yra gerai, bet po poros metų pastebėjome, kad pirmojo aukšto grindys sėda. Pradžioje tik keliuose kambariuose, bet šiais metais tai jau buvo pastebima visuose pirmojo aukšto su laikančiosiomis sienomis besiribojančiuose kambariuose. Pavasarį nusprendėme, kad pradėsime po vieną renovuoti patalpas, bet tai reiškė, kad pirmiausiai reiks ištuštinti patalpas, po to nuimti esamą laminatą, OSB pagrindo plokštes laikančias sijų gelžbetonio plokštes teks iš naujo „išgulsčiuoti“ ir po to kloti naują parketą. Kadangi statybos darbai reiškia triukšmą ir dulkes, nusprendėme tai daryti vasarą, per kolektyvo atostogas. Su statybos bendrove buvo sudarytas preliminarus susitarimas, bet gegužės pabaigoje pamatėme reklamą, kurioje buvo žadama geopolimero injekcijomis atkurti nusėdusias konstrukcijas. Susisiekiau su „Uretek Baltic“, jos darbuotojai labai greitai atvyko į vietą susipažinti su esama situacija, po to buvo pateiktas kainos pasiūlymas. Tiesa, tai nebuvo labai pigu, bet apsvarsčius argumentus „už“ ir „prieš“, pabendravę su tais, kurie analogiškus darbus jau buvo užsakę, nusprendėme išbandyti šį metodą.

Prieš darbų pradžią buvo atlikta videoapžiūra, per kurią paaiškėjo, kad po gelžbetonio plokštėmis esantis pagrindas didžia dalimi buvo nusėdęs – lenkai jo tinkamai nesutankino, prie to neprisidėjo ir statybų metu vyravusi sausra.

Per cokolį ir grindis buvo išgręžtos angos, pro kurias specialiais virbais iki 150 barų slėgiu buvo užpildytos po gelžbetonio plokštėmis esančios tuštumos dviejų komponentų geopolimeru. Užpildžius tuštumas, po truputį pradėjo kilti ir visa grindų konstrukcija. Procesas buvo nuolat tikrinimas lazeriniu nivelyru, kuris parodė, kad didžiausias sėdimas siekė 44 mm. Visas (praktiškai be dulkių) procesas kartu su paruošiamaisiais darbais užtruko mažiau nei penkias valandas.

Apibendrinimas: darbas greitas ir tvarkingas, 90 m2 ploto grindys vėl lygios. Tikimės, kad ilgam, nes, remiantis „Uretek Baltic“ informacija, technologija kuriama jau daugiau nei 40 metų.

VIDEO: Uretek Baltic residential stabilization and re-leveling in Latvia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius