-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nekilnojamojo turto investicijos atgaivina senuosius Vilniaus rajonus

Nekilnojamojo turto vystytojai per pirmuosius du šių metų ketvirčius intensyviausiai naujus projektus vystė senuosiuose Vilniaus rajonuose.
Daugiabučio kiemas
Daugiabučio kiemas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lyginant su pirmuoju metų ketvirčiu, antrąjį ketvirtį pardavimai Vilniuje ūgtelėjo 7 proc., o lyginant su praėjusių metų antru ketvirčiu, šį ketvirtį naujų būstų pardavimai išaugo beveik du kartus – gyventojai įsigijo per 450 naujos statybos būstų, rodo UAB „MG Valda“ atlikta nekilnojamojo turto rinkos analizė. Populiariausi buvo 2 ir 3 kambarių butai. Minėtų butų pardavimai sudarė 79 proc. visų parduotų butų balandžio–birželio mėnesiais. Lyginant su praėjusiu ketvirčiu, antrą šių metų ketvirtį 5 proc. padidėjo aukštos klasės būstų pardavimai – gyventojai įsigijo 67 šiai kategorijai priskiriamus būstus.

Šiuo metu daugiausiai NT vystytojų investicijų sulaukia senieji Vilniaus rajonai – Antakalnis, Fabijoniškės, Lazdynai, Naujamiestis. Antakalnyje antro ketvirčio pabaigoje gyventojams siūloma per 200 naujos statybos būstų. Viršuliškėse ir Žirmūnuose tokių butų yra tik po 50, Žvėryne šis skaičius tesiekia 33.

„Įprasta, kad NT kompanijos, vystydamos naujus projektus miesto apgyvendintuose rajonuose, investuoja ir į aplinką – sutvarkomi pėsčiųjų ir dviračių takai, pasirūpinama žaluma, augmenija. Naujuose namuose suprojektuojamos ir požeminės automobilių aikštelės, sprendžiančios iki šiol senuosiuose rajonuose opią problemą dėl automobilių laikymo, todėl atsinaujinantys rajonai tampa patrauklia vieta gyventi“, – teigia nekilnojamojo turto vystymo ir plėtros bendrovės „MG Valda“  Pardavimų skyriaus vadovas Mantas Umbrasas.

Pasak architekto Algirdo Kaušpėdo, Vilniuje tėra tik 20 proc. urbanizuotos miesto teritorijos. „Lietuvos sostinė pasižymi itin mažu užstatymo intensyvumu ir mažu gyventojų tankiu“, – teigia A. Kaušpėdas. Anot architekto, NT vystytojai turėtų imtis iniciatyvos užstatyti konversinės žemės paskirties sklypus, esančius mieste, o ne vystyti statybas miesto pakraščiuose ir už jo ribų.

Iš daugiau nei 450 antrą šių metų ketvirtį parduotų būstų 47 proc. buvo nupirkta dar tik prasidedant statyboms. Pirmą šių metų ketvirtį tokių būstų pardavimai sudarė 45 proc., o praėjusių metų antrą ketvirtį – 41 proc. visų parduotų būstų.

Prasidedant  trečiajam šių metų ketvirčiui neparduotų būstų rinkoje buvo šiek tiek daugiau nei 2100. Tai yra 5 proc. daugiau nei antro ketvirčio pradžioje. Daugiausiai, 54 proc. būstų, yra ką tik pradėtos statybos namuose. 63 proc. visų neparduotų būstų buvo ekonominės klasės, 23 proc. – vidutinės ir 14 proc. – aukštos klasės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius