Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT ekspertai: naujų biurų pasiūla dukart viršys paklausą

Per artimiausius dvejus metus naujų biurų pasiūla dukart viršys paklausą, teigia nekilnojamojo turto ekspertai. Labiausiai dėl to kentės seniau įkurti, neatnaujinti biurai. Pastarieji turės arba renovuotis, arba mažinti nuomos kainas.
Darbo vieta
Darbo vieta / Photos.com

Prie bene didžiausios Vilniaus transporto arterijos – Konstitucijos prospekto ir Geležinio vilko gatvių – prasidėjusios A klasės biurų komplekso K29 statybos turėtų būti baigtos po metų. Rinkai bus pasiūlyta daugiau nei 14 tūkst. kvadratinių metrų ploto biurų, taip pat keli šimtai automobilių stovėjimo vietų požeminėje aikštelėje.

Greta Vingio parko prieš keletą savaičių baigti griauti suvirinimo gamyklos „Velga“ pastatai: čia daugiau nei 14 hektarų teritorijoje per kelerius metus turėtų išdykti naujas „Akropolis“, gyvenamieji pastatai, biurai, gyventojams pritaikyta infrastruktūra. Tačiau kol kas savininkai neatskleidžia, kada šioje teritorijoje skambės įkurtuvių fanfaros.

Šiemet Vilniuje atidaryti tik du nauji verslo centrai, o per artimiausius dvejus metus jų turėtų iškilti net dvylika arba rinkai pasiūlyta daugiau nei 120 tūkstančių kvadratinių metrų ploto. Tuomet rinkoje A ir B klasės biurų pasiūla dvigubai viršys paklausą.

„Teoriškai – taip, jų yra, o praktiškai – kol kas yra vykdomi šeši. Ar kiti šeši irgi bus pradėti statyti ir užbaigti būtent 2015 m., labai sunku pasakyti, nes tas skaičius – 120 tūkst. kv. m, jeigu tą skaičių padalytume į dvi dalis, tai per dvejus metus bus patiekta į rinką po 60 tūkst. kv. m biurų. Jeigu kalbėtume apie paklausą, tai kasmet Vilniuje yra išsinuomojama tarp 20–30 tūkst. kv. m biurų. Jeigu žiūrėtume į realią paklausą – kiek yra išnuomojama patalpų ir kiek planuojama pastatyti –  tai pasiūla dvigubai viršija esamos paklausos rodiklius“, – sako Nekilnojamojo turto agentūros Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Pašnekovo teigimu, žvelgiant į ateitį optimistiškai, galima teigti, kad bendrovės kursis ir plėsis, todėl naujieji biurai paklausą turės. Tokiu atveju labiausiai kentės senieji, įkurti anksčiau, jiems teks mažinti kainas.

„Seni nuomininkai, esantys egzistuojančiuose pastatuose arba tiesiog besikuriančios kompanijos, yra linkę dairytis link naujesnių biurų pastatų. Tai reiškia, kad jeigu visgi pasiūla pradės viršyti paklausą, tikėtina, kad nukentės ne nauji [biurai]. Nuomininkai rinksis naujus verslo centrus, o tada seniesiems reikėtų dėl to pakovoti“, – tvirtina S. Vagonis.

„Problema yra. Iš tikrųjų reikia vytis naujus vystytojus, bet tam yra ribotos galimybės. Faktiškai laukia renovacija arba belieka mažinti kainas ir ieškoti būdų, kaip pritraukti klientus arba juos išlaikyti“, – teigia Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos direktorius Vytautas Galinis.

S. Vagonio teigimu, sostinėje biurų rinka nestovi vietoje, o Klaipėdoje per pastaruosius keletą metų nepastatytas nė vienas naujas biurų pastatas. Kitąmet uostamiestyje turėtų iškilti vienintelis. Tuo metu Kaune jau statomas vienas pastatas, tačiau jis skirtas konkrečiam vienam nuomininkui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius