-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasikeitusi renovacijos projektų teikimo tvarka: ką reikia žinoti?

Nuo šių metų balandžio 1 d. kiek pakito renovacijos projektų teikimo tvarka. Dar kiek anksčiau keitėsi ir daugiabučių modernizacijos darbų kompensavimo sąlygos ir valstybės teikiama parama už renovacijos darbus, siekusi 40 proc., buvo sumažinta. Kokios pagrindinės naujovės įvestos nuo balandžio mėnesio pradžios ir ką reikėtų žinoti planuojantiems renovuoti savo daugiabučius?
Daugiabutis
Daugiabutis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Visų pirma, svarbu žinoti, kad nuo šių metų balandžio 1 dienos kompensuojama 35 proc. renovacijos darbų išlaidų (vietoj anksčiau buvusių 40 proc.), o nuo 2018 m. ši parama sumažės dar 5 proc. ir ja bus galima pasinaudoti iki 2020 m. Tad, planuojantiems modernizuoti savo būstą netolimoje ateityje, verta tą daryti kuo anksčiau. Pažymėtina, kad socialiai remtiniems žmonėms renovacijos išlaidos vis dar yra ir bus kompensuojamos 100 proc.

„Nors atrodo, kad renovacija Lietuvoje jau yra kaip reikiant įsibėgėjusi, mūsų tikslas, jog renovacijos teikiamais privalumais Lietuvoje galėtų džiaugtis dar daugiau senesnių daugiabučių namų gyventojų. Šalyje nuo 2013 m. jau parengta daugiau nei 3600 daugiabučių modernizacijos projektų, o vien šiuo metu visoje šalyje atnaujinimo darbai vyksta prie daugiau nei 1000 daugiabučių. Įšokti į renovacijos traukinį laiko dar apstu, o anksčiau tai padarę Lietuvos gyventojai išloš daugiau, nes vėliau, po kelerių metų, valstybės paramą planuojama dar labiau mažinti“, – teigia VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta.

Kitas svarbus dalykas – pavasarį pakito ir daugiabučių renovacijos paraiškų teikimo tvarka – jos priimamos pagal naują kvietimų sistemą. Kvietimus teikti šias paraiškas skelbs Aplinkos ministerija, atsižvelgdama į galimybes skirti lengvatinius kreditus daugiabučiams atnaujinti pagal sutartis su bankais ar kitomis kredito įstaigomis ir šalies biudžeto asignavimus valstybės paramai teikti.

Ministerija ketina nustatyti konkretų priimamų paraiškų skaičių. Taip pat yra nurodyti jų teikimo terminai, specialūs reikalavimai projektams, jų atrankos ir vertinimo kriterijai.

Paraiškų modernizuoti daugiabutį namą teikimo, vertinimo ir atrankos tvarkos aprašas, kurį patvirtino Aplinkos ministerija, nurodys kaip paraiškos turi būti teikiamos, kaip jos bus vertinamos ir kaip bus vykdoma jų atranka. Paskelbus kvietimą ir nustačius paraiškų teikimo terminą, bus nustatytas visiems priimtinas laikas daugiabučio namo atnaujinimo investicijų planui parengti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius