Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangiausias Vilniaus namas po šimtmečio tapo vienu moderniausių

Savo istorijas turi ne tik žmonės, bet ir pastatai. Dar prieš šimtmetį pirmą kartą Vilniuje duris atvėręs vienas prabangiausių Lietuvos verslo centrų „Pirklių klubas“ šiandien yra pusiau autentiškas, restauruotas, pusiau modernus. Svečius ir konferencijų dalyvius stebina pastate įdiegta pažangi protingo namo sistema.

Atgimė po 100 metų

Centrinis šildymas, elektros apšvietimas, telefono linija, elektra iškart iš dviejų tiekėjų, nuosavas kino teatras, biliardinė – visa tai egzistavo 1913 m. Vilniuje iškilusiame „Pirklių klubo“ pastate. Visais laikais šis, kosmopolito architekto Michailo Prozorovo projektuotas pastatas, buvo itin prabangus ir atspindėjo to meto naujausias technologijas. Tačiau pasauliniai karai ir okupacija ilgainiui nutrynė pastato prabangą.

2012 metais, praėjus kone šimtui metų, pastatas vėl atgimė – čia įsikūrė vienas prabangiausių Lietuvos verslo centrų „Pirklių klubas“.

Elektra valdomi langai – integrali pastato šildymo ir vėdinimo sistemos dalis. Naktimis jie automatiškai prasiveria – tokiu būdu, taupant energiją, patalpos natūraliai vėdinamos

„Pati pastato istorija nurodė, ką reikėtų daryti, – jau anksčiau tai buvo itin modernus pastatas su pažangiomis inžinerinėmis sistemomis. Mums beliko išsaugoti pagarbą jo istorijai ir toliau orientuotis į pažangą bei funkcionalumą. Tokia istoriškumo ir modernumo dermė matyti ir iš pastato išorės – šalia senosios secesinės pastato dalies, iškilo naujoji, Alfredo Trimonio projektuota dalis“, – pasakoja verslo centro „Pirklių klubas“ direktorius Juozas Tumėnas.

Pastate saugota viskas

„Pirklių klubo“ kūrimas prasidėjo nuo senosios dalies restauracijos bei naujosios dalies statybų – po šių darbų patalpų plotas išaugo iki 10,2 tūkst. kv. m.

Senoji pastato dalis įtraukta į kultūros vertybių registrą, todėl čia saugota viskas – ne tik fasadai ar išplanavimas, bet ir interjeras: sienų angos, nišos, langų ir durų angos, salės kolonos, lubų lipdiniai, net dekoratyvios ventiliacijos angų grotelės, tapybinės liekanos ir pirminės sienų spalvos.

Specialistai ne tik išsaugojo likusias autentiškas ar atkūrė sunaikintas detales – jie pastatui suteikė ir modernių technologijų kuriamą funkcionalumą bei komfortą. Taip „Pirklių klubas“ po 100 metų atgavo savo pirminę architektūrinę bei funkcinę prabangą.

„Pagrindinis šio projekto iššūkis, o kartu ir didžiausias įdomumas buvo tai, kad šiame pastate į vieną sistemą reikėjo jungti labai daug funkcijų. Net moderniausiuose kompanijų biuruose norima mažiau funkcijų nei jų pageidauta prestižiniu tapusiame „Pirklių klube“, – pasakoja jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis.

VIDEO: Pirklių rūmų apšvietimą ir ventiliaciją valdo išmani sistema

Anot jo, protingo namo sistemas šiame verslo centre diegusiai apšvietimo ir valdymo sistemų projektavimo įmonei „Think Light“ teko rimtas iššūkis – dirbant su senąja „Pirklių klubo“ klubo dalimi, viską reikėjo daryti itin atidžiai ir kruopščiai. Taip pat buvo būtina valdymo plokščių ir jungiklių dizainą pritaikyti prie originalaus XX a. pr. interjero.

Neapsieita be pažangių sprendimų

Pasak R. Skurdenio, senąją ir naująją „Pirklių klubo“ dalis dabar jungia vieninga KNX standarto protingo namo sistema, kuri valdo apšvietimą, patalpų klimatą bei elektrinius langus.

Jutikliai reaguoja į šviesos kiekį už lango, dėl to patalpų apšvietimas prie pamažu blėstančios šviesos lauke prisitaiko laipsniškai intensyvėdamas.

Elektra valdomi langai – integrali pastato šildymo ir vėdinimo sistemos dalis. Naktimis jie automatiškai prasiveria – tokiu būdu, taupant energiją, patalpos natūraliai vėdinamos ir – jeigu reikia – vėsinamos. Vėdinimo sistema taip pat automatiškai reaguoja į anglies dvideginio kiekio pokytį patalpose ir padeda jose palaikyti sveiką mikroklimatą.

Dalinę nepriklausomybę nuo centralizuotos šildymo sistemos suteikia automatiškai įsijungiantis KNX sistema valdomas šilumos siurblys, šildomos grindys, vėsinamos lubos. O patalpų temperatūra reguliuojama pagal iš anksto nustatytus parametrus.

„Pasitelkiant pastatų automatiką, pastato inžinerines sistemas prižiūrintis asmuo gali nuotoliniu būdu bei realiu laiku stebėti ir reguliuoti visų kartu bei kiekvienos patalpos šildymą atskirai, nustatyti norimą temperatūrų režimą skirtingu paros metu. Taip pat funkcijos gali būti valdomos ir rankiniu būdu – sienose įmontuoti išmanūs jungikliai“, – paaiškina „JUNG Vilnius“ vadovas.

Protinga šviesa – veikia, kai reikia

Ta pati KNX standarto protingo namo sistema reguliuoja ir pastato apšvietimą. Pasak automatizuotas apšvietimo valdymo sistemas diegusios įmonės „Think Light“ vadovo, „Pirklių klube“ įrengtas išmaniai valdomas apšvietimas leidžia efektyviai išnaudoti natūralią dienos šviesą. Jutikliai reaguoja į šviesos kiekį už lango, dėl to patalpų apšvietimas prie pamažu blėstančios šviesos lauke prisitaiko laipsniškai intensyvėdamas.

„Taip visą laiką patalpose išlaikomas vienodas šviesos intensyvumas, o energija apšvietimui naudojama tik tada, tik ten ir tik tiek, kiek reikia. Be to, taip išvengiama darbo režimą trikdančių staigių apšviestumo „slenksčių“. Tuo tarpu bendrose erdvėse ir automobilių stovėjimo aikštelėse įdiegti judesio jutikliai apšvietimą sustiprina tik patalpoje esant žmonėms“, – pasakoja A. Kleiza.

Taip pat pastate esančios inžinerinės sistemos valdomos per JUNG vizualinę valdymo aplinką.
„Dėl šių vizualizacijų paprasta stebėti ir valdyti skirtingų patalpų temperatūrą, apšvietimą, saugumo daviklius bei visus kitus prie KNX sistemos prijungtus prietaisus“, – priduria R. Skurdenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius