Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planuojant kapitalinį būsto remontą projektas ir kaimynų sutikimas – būtini

Daugiabučio namo kapitalinį remontą atlikti ketinančių gyventojų požiūris „mano butas – ką noriu, tą darau“ vis dar yra gajus, tuo tarpu Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) primena, kad toli gražu ne visada galima realizuoti savo idėjas vos tik joms šovus į galvą. VTPSI pabrėžė, kad norint remontuoti savo daugiabutį privalu ne tik parengti kapitalinio remonto projektą, bet ir gauti kitų butų bei patalpų savininkų sutikimą.
Renovuojamas Gerosios Vilties g. 18 namas
Statybos darbai daugiabutyje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Projektas ir sutikimas – būtini

VTPSI atstovė Vida Aliukonienė pasakojo, kad norint atlikti daugiabučių namų kapitalinį remontą visų pirma reikėtų pasirūpinti kapitalinio remonto projekto parengimu. Antra, privalu teisės aktų nustatyta tvarka gauti namo butų ir kitų patalpų savininkų daugumos (50 proc. +1) sutikimą projekte numatytiems darbams atlikti.

V.Aliukonienė pabrėžė, kad parengtame projekte būtinai turi būti įvertinta jau pertvarkytų konstrukcijų būklė, planuojamų atlikti darbų galima įtaka konstrukcijų laikomajai galiai ir pastato pastovumui. „Kai kuriais atvejais projektą rengti būtų tikslinga tik atlikus statinio bendrąją ar dalinę ekspertizę. O jei namas priskirtinas ypatingų statinių kategorijai, visada privaloma kapitalinio remonto projekto ekspertizė“, – dėstė VTPSI atstovė.

Kapitalinį remontą planuojantiems daugiabučių butų ar kitų patalpų savininkams pravartu žinoti ir tai, kad neypatingo statinio (ne didesnio kaip 2000 kv. m bendrojo ploto ir ne aukštesnis kaip 20 m pastato) kapitalinio remonto darbams turi vadovauti tam tikrus kvalifikacinius reikalavimus atitinkantis statybos inžinierius, o ypatingo – tik atestuotas nustatyta tvarka.

Ką noriu, tą darau?

VTPSI atstovė pasakojo, kad inspekcijos pareigūnams, kurie pagal gyventojų pranešimus vyksta patikrinti butuose atliekamų statybos darbų, kapitalinio remonto projektai pateikiami ne visada. Taigi galima sakyti, kad požiūris „mano butas, ką noriu, tą darau“ vis dar paplitęs. „O tai, kad kaimynai praneša, įrodo, jog ir jų sutikimo pertvarkyti pastato laikančiąsias konstrukcijas gauta taip pat nebuvo“, – pridūrė V.Aliukonienė.

VTPSI atstovė teigė nemananti, kad tokia padėtis susiklosto dėl informacijos apie esamus reikalavimus stokos – veikiausiai žmonės tiesiog nelabai tuo domisi. „Jie galvoja, kad tyliai savo bute susitvarkys ir niekas nieko nesužinos. Bet kaimynai yra budrūs ir jaudinasi tiek dėl savo, tiek dėl turto saugumo. Taigi kilus abejonių dėl galbūt grėsmę keliančių remonto darbų gretimame bute teisėtumo, informuoja inspekciją. O jos pareigūnai, nustatę, kad kapitalinis remontas vykdomas neturint privalomųjų dokumentų statybos darbams pradėti, pateikia privalomąjį nurodymą pašalinti pažeidimus“, – dėstė V.Aliukonienė. Pasak jos, jei gyventojai nevykdo valstybinę priežiūrą atliekančių pareigūnų teisėtų nurodymų jiems gresia ir bauda – nuo 1000 iki 7000 Lt.

Jie galvoja, kad tyliai savo bute susitvarkys ir niekas nieko nesužinos.

V.Aliukonienė tikino, kad norintieji susirasti informacijos apie reikalavimus kapitalinio remonto darbams daugiabučiame name gali nesunkiai jos gauti. Vienas prieinamiausias būdų – inspekcijos teikiamos konsultacijos telefonu, el. paštu arba internetinėje svetainėje www.vtpsi.lt.

VTPSI atstovė besidominčius perspėjo, kad reikėtų atkreipti dėmesį į konsultacijų paskelbimo datą. „Nuo šių metų reikalavimai keitėsi. Iki 2013 m. gruodžio 31 d. kapitalinio remonto projektui visais atvejais buvo privalomi rašytiniai pritarimai. Dabar – tik tada, kai mieste, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje esančio daugiabučio namo kapitalinio remonto metu atliekami darbai, kuriais keičiama pastato išvaizda (balkonų įstiklinimas, stoglangių įrengimas, esamų angų pastato fasade užtaisymas, šlaitinio stogo dangos keitimas, dažymas, fasadų dangos įrengimas, keitimas, dažymas ir kiti darbai, keičiantys pastato išorės išvaizdą)“, – kalbėjo V.Aliukonienė.

Aplinkos ministerija primena, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų. Statinių statyba, neįvertinus visų aplinkybių, veiklos galimų neigiamų pasekmių ir nepasikonsultavus su reikiamais specialistai, kelia grėsmę žmonėms, aplinkai ir kraštovaizdžiui. Kiekvienas statybų dalyvis yra atsakingas už tai, kad nebūtų pakenkta aplinkiniams gyventojams, teritorijoms, gamtos bei kultūros paveldo objektų gerovei.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius