-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Renovacija ir langai: specialistas pataria

Ruošiant daugiabučių namų modernizacijos projektus gyventojams neretai kyla klausimas: ką daryti su buto langais? Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) tvirtina, kad renovuoti daugiabučiai gali tapti netgi du kartus energiškai efektyvesni. Tačiau kas nutinka, kai renovuojant namą tinkamai nepasirūpinama langais?
Renovuojamas S.Stanevičiaus g. 22 namas
Renovuojamas namas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Langų keitimą reikia numatyti audito metu

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Statybos technologijos ir vadybos katedros doc. dr. Darius Kalibatas teigia, jog žmonių nuogąstavimai apie defektą, atsiradusį atlikus renovacijos darbus ir pasilikus senus langus, yra pakankamai pagrįsti. Siekiant maksimalaus energinio efektyvumo, renovuotame name reikalinga pakeisti tuos langus, kurie yra seni ir nesandarūs.  

„Nesandarumas gali atsirasti dėl langų tarpinių arba profilių: šios dalys laikui bėgant gali išlinkti, tapti kreivos. Renovuojant būstą labai svarbu atidžiai patikrinti, kiek namo langų yra geri, tvarkingi, sandarūs ir kuriuos reikia keisti. Tai audito metu nustato samdoma statybų įmonė, kuri parengia tam tikrus renovacijos paketus, siūlančius skirtingas paslaugas, iš kurių gyventojai po to ir renkasi: ar verta šiltinti stogą, ar keisti šiluminį mazgą, ar keisti langus ir jei taip, tuomet kuriuos“, – vardija ekspertas.

Ar pernelyg didelis langų sandarumas gali sukelti problemų?

Anot D. Kalibato, langų sandarumas be tarpinių gali priklausyti ir nuo lango bei langokraščio sandūros. Čia defektai gali atsirasti dėl, pavyzdžiui, netinkamo sumontavimo ar dėl sandarinimo putų pažeistos drėgmės. Šiluminiu požiūriu, verta naudoti vadinamuosius selektyvinius stiklus. Selektyvinis stiklas yra padengtas plonu metalo oksidų sluoksniu, kuris pasižymi termoizoliacinėmis savybėmis. Toks stiklas savo funkciją geriausiai atlieka dedamas vidinėje stiklo paketo pusėje. Tokiu būdu, stiklas veikia kaip reflektorius ir atspindi kambario šilumą atgal į kambarį.

„Žinoma, šiluminiu požiūriu yra gerai naudoti daugiau stiklų, jų tarpe ir selektyvinius. Pavyzdžiui, labai efektyvu yra dėti į langą tris stiklus, iš kurių du būtų selektyviniai. Taip pat, kadangi langas paprastai užima didžiąją sienos dalį, jo varža turėtų būti kuo didesnė, nes per langus būtent ir išeina didžiausias šilumos srautas iš namų“, – aiškina pašnekovas.

Ar ruošiant renovacijos projektą įmanoma persistengti su sandarumu? D. Kalibato teigimu, nors sandarumas ir yra siekiamybė, persistengus su jo užtikrinimu gali kilti problemų dėl ventiliacijos, taip pat namuose gali rastis per daug drėgmės ar net pelėsio. Tokią problemą gali padėti išspręsti kai kurie techniniai sprendimai, pavyzdžiui, po langais dedami specialūs šilumos energiją taupantys įrenginiai, vadinamieji rekuperatoriai. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius