-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Renovacijos projekto užbaigimas – ar yra ko baimintis?

Daugiabučio modernizacijos projekto įgyvendinimas baigiasi valstybės institucijoms patvirtinus atliktų darbų atitikimą reikalavimams ir projekte nusibrėžtiems tikslams, tarp kurių bene svarbiausias – pasiekti tam tikrą būsto energinę klasę. Tik patvirtinus, jog renovuotas būstas atitinka bent jau minimalius keliamus energetinio naudingumo reikalavimus, gyventojai gauna nustatytą valstybės paramą.
Renovuojamas pastatas
Renovuojamas pastatas / E. Jankausko nuotr. / Laikraštis „15 minučių“

Natūralu, jog žinojimas, kad nuo to gali priklausyti ir paramos likimas, neretai kelia klausimų gyventojams, kokia yra nesėkmės tikimybė, jog užbaigtas renovuoti daugiabutis atitiks keliamas sąlygas. Apie tai, kas kasdienybėje neretai vadinama tiesiog objekto „pridavimu“, teiravomės Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjo Edvardo Petrausko.

Praktiškai projekte numatytas energetinis efektyvumas gali būti nepasiektas tik tokiu atveju, jei dėl kažkokių priežasčių nebūna įgyvendintos numatytos priemonės, tarkime, bankrutavus rangovui.

Atliktų darbų priėmimas – paskutinis renovacijos žingsnis

„Visi renovacijos darbai turi būti atliekami pagal techninį darbo projektą. Kai jie yra užbaigiami, užsakovas su rangovu turi kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo statybos inspekciją (VTPSI) dėl vadinamojo objekto „pridavimo“ – paaiškino BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Pašnekovas pasakojo, kad renovacijos procesui užbaigti yra sudaroma komisija, kuri patvirtina atliktų darbų atitikimą projektui ir juos patvirtina arba atmeta. Taigi, darbų pridavimas yra tiesiogiai susietas su techniniu darbo projektu, jame esančių sprendimų įgyvendinimu.

„Praktiškai nebūna taip, kad renovuojant namų būtų nepasiekiamas planuotas energetinis efektyvumas, nes planuojamas sutaupymas yra paskaičiuojamas iš anksto, t.y., dar prieš darbų vykdymą.

Sertifikato rengėjas prieš ir po renovacijos įvertina rodiklius – pavyzdžiui, apskaičiuodamas atitvarų ir kitus namo efektyvumą lemiančių aspektų savybes. Iš pradžių jų laidumo koeficientas yra vienoks, o po renovacijos padidėja tam tikru dydžiu. Apšiltinus skaičiuojamos varžos, sulyginami duomenis ir yra vertinama kiek iš viso energijos sutaupoma“ – teigė BETA atstovas.

Taigi, iš esmės investicijų plano rengėjas plane numato tokias priemones, kurios bet kokiu atveju užtikrintų siekiamą sutaupymo lygį.

Nesėkmės galimybė – itin maža

Praktiškai projekte numatytas energetinis efektyvumas gali būti nepasiektas tik tokiu atveju, jei dėl kažkokių priežasčių nebūna įgyvendintos numatytos priemonės, tarkime, bankrutavus rangovui. Edvardas Petrauskas nuramino, jog pasitaiko tik pavieniai atvejai, kai rangovui nepavyksta užbaigti darbų, o tokiu atveju visas procesas nusikelia.

„Tačiau renovacijos procesą reglamentuoja statybos įstatymas, tad gyventojams tikrai nereikia jaudintis dėl to, kad gali nepasisekti namo „pridavimas“ – turi įvykti kažkas tikrai neeilinio, jei viskas vyksta kaip suplanuota ir nekyla jokių problemų.“ – tikino ekspertas.

BETA-mazas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius