-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Vagonis: prognozės dėl euro įtakos būsto rinkai 2015 metais nepasiteisino

Praėjusiais metais prognozuotas būsto rinkos traukimasis dėl euro įvedimo neįvyko – metai buvo nelauktai aktyvesni, teigia nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ analitikas.
Perkūnkiemis
Perkūnkiemis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Saulius Vagonis

Pasak „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo Sauliaus Vagonio, šiemet tendencijos rinkoje išliks panašios: sandorių apimtis ir kainos turėtų keistis nežymiai.

„Belaukiant 2015-jų metų buvo baiminamasi, kad euras Lietuvos nekilnojamojo turto rinką ne pagyvins, o kaip tik sustingdys, nes kaimyninių šalių pavyzdžiai rodė, kad tais metais, kai buvo įvestas euras, sandorių skaičius metų pradžioje buvo mažesnis, nei iki euro įvedimo“, – BNS sakė S.Vagonis.

Jo teigimu, matant kaimynų patirtį bei itin aukštą rinkos aktyvumą 2014 metais, buvo prognozuojama, kad 2015 metai vargiai prilygs 2014-ųjų rezultatui sandorių prasme. Kai kurie rinkos dalyviai netgi tvirtino, kad kainų sumažėjimas 2015 metais yra užprogramuotas, o tai lems besiformuojanti, ypač Vilniuje, perteklinė būsto pasiūla ir vangesni, prie euro bandantys priprasti pirkėjai.

„Tokios prognozės neišsipildė ir 2015-ieji nelauktai buvo aktyvesni nei prognozuota“, – tvirtino S.Vagonis.

Pasak jo, analizuojant turimus duomenis, matyti, jog bendras butų kainų lygis penkiuose didžiausiuose šalies miestuose nuo 2015 metų sausio iki lapkričio mėnesio pakilo 2,2 proc., o labiausiai butų kainos didėjo Vilniuje – 3,5 procento.

S.Vagonis prognozavo, jog šiemet būsto sandorių apimtys bus iki 5 proc. mažesnės, nei 2015-aisiais, o kainos didmiesčiuose augs 2-3 procentais. Pasak analitiko, tai lems panašios rinkos sąlygos, gerėjanti ekonominė padėtis, didėjančios sklypų kainos ir reikalavimai aukštesnei energinio naudingumo klasei.

Registrų centro preliminariais duomenimis, pernai Lietuvoje iš viso parduota 29,6 tūkst. butų – 8 proc. mažiau nei 2014 metais. Prekybos butais pikas pernai pasiektas spalį – tuomet parduota 3020 butų ir tai buvo geriausias rezultatas ne tik 2015-aisiais, bet ir pastaruosius pusantrų metų. Pernai taip pat parduoti 9225 individualūs gyvenamieji namai – 7,4 proc. mažiau nei 2014 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius