-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Siurbiame dulkes: ką reikia žinoti?

Išsiurbusiam dulkes ar apsilankiusiam patalpoje po siurbimo dažnai kyla klausimas: iš kur toks kvapas arba kodėl saulės šviesos spinduliuose sklando tiek daug dulkelių? Juk ką tik išsiurbėme dulkes?
Siurbiame dulkes: ką reikia žinoti?
Siurbiame dulkes: ką reikia žinoti? / Projekto partnerio nr.

Kitaip ir būti negali, jei patalpos buvo valytos su kilnojamuoju dulkių siurbliu, kuris gal net naujas ar vos kelių metelių, modernus su daugiapakope filtravimo sistema ar vandens filtru. O bėdų kilnojamieji dulkių siurbliai turi. Ir visiškai nesvarbu, koks prekės ženklas puikuojasi ant korpuso, kokie filtrai įrengti, ar jis tampomas ant ratukų, ar robotas.

Sukeliame dulkes – ligos sukėlėjas

Problema slepiasi technologijoje. Kad dulkės būtų susiurbiamos, reikalingas oro srautas, kuris turi surinkti dulkes ir jas nunešti į talpyklą, maišelį ar vandenį. Šį srautą sukuria variklis ir turbina. Tačiau bet kuris iš minėtų tipų dulkių siurblių viename gale siurbia, kitame – pučia. Pučia susiurbtą orą čia pat po kojomis, kur siurbiame ar kur planavome siurbti. Šis oro srautas pakelia dar nesusiurbtas namų dulkes, jos nusėda ant baldų, lovos patalynės – tikras siaubas... Jos tiesiog pakimba ore, pradeda erzinti kvėpavimo takus, akis, neigiamai veikia bendrą savijautą. Šios dulkės ilgainiui tampa alerginių susirgimų, taip pat ir astmos, priežastimi.

Yra žinoma, kad namų dulkės yra vienas stipriausių alergenų. Jos sukelia iki 70 % astmos susirgimų. Be mineralinių dalelių jas sudaro ir atpleišėjusios epidermio ląstelės, mikroskopinės erkutės, mintančios apidermiu, jų ekskrementai ir liekanų mišinys. Šiuo atveju nepadeda jokie „Hepa“, „Ulpa“ ir kokie filtrai, nes siurblys privalo išpūsti orą, kitaip jis tiesiog neveiks.

Projekto partnerio nr./Paprastas dulkių siurblys pakelia dulkes
Projekto partnerio nuotr./Paprastas dulkių siurblys pakelia dulkes

„Kepam“ erkutes

Antra kilnojamųjų dulkių siurblių problema, kuri daro įtaką savijautai, – variklio aušinimas. Brangesni, modernesni dulkių siurbliai turi pranašumų palyginti su pigesniais ar labai pigiais.

Oras, prieš patekdamas į variklį ir jį ataušindamas, yra apvalomas pirminiame filtre. Bet kadangi šis oras paimtas iš valomos patalpos, šalia siurblio, kur, kaip minėjome, sūkuriuoja ir organinės kilmės dulkės, tai dalis jų vis tik patenka ant įkaitusio variklio detalių. Vyksta nemalonus nosiai procesas – siaubingo turinio dulkės kepa ir skleidžia bjaurų kvapą.

Šios dvi kilnojamųjų dulkių siurblių neigiamos savybės nustelbia kitas, ne ką mažiau lemiančias valymo kokybę. Pvz., jei siurblyje dulkės renkamos į popierinį ar tekstilinį maišelį, užsipildant jo turiniui gerokai mažėja traukimo galia. Ir jokie oro vatai nepadės, kaip ir vandens filtras, – juk ne veltui šio tipo siurblių pardavėjai kartu siūlo įsigyti ir oro kvapiklius.

Trumpa siurblių žarna ir nuolat krentantis siurblys – tikras košmaras valant laiptus. Žarna negali būti ilgesnė, nes siurblio variklis per silpnas. Kai kurių siurblių žarnos ilgis tesiekia 90 cm!

Išsiurbtą orą – lauk

Žinoma, visiškai atsikratyti dulkių nepavyks, na, – beveik neįmanoma. Tačiau žymiai sumažinti jų kiekį galima atsisakius kai kurių interjero detalių, pvz., kilimų, naudojant kitus patalpų valymo metodus. Vienas ir be abejo geriausias – centrinė dulkių siurbimo sistema „BEAM Electrolux“. Amerikiečiai dar prieš 60 metų suprato, kad siurbimui naudotas oras turi būti pašalinamas iš siurbiamos patalpos. Todėl siurblys buvo sumontuotas labiausiai nuo miegamųjų patalpų nutolusioje vietoje ir vamzdžiais, instaliuotais grindyse, sujungtas su siurbimo žarnos pajungimo lizdu, į kurį buvo pajungta žarna.

Projekto partnerio nr./Centrinė dulkių siurbimo sistema
Projekto partnerio nuotr./Centrinė dulkių siurbimo sistema

Dabar tokios sistemos labai ištobulėjo. Pvz., bendrovė „Aidora“ siūlo savo partnerio „BEAM Electrolux“ siurblius su „Gore–Tex“ audinio savaiminio valymosi filtrais, antibakterinio paviršiaus dulkių rinkimo talpomis, unikaliomis talpos tvirtinimo sistemomis, HEPA filtrais, papildomus komforto aksesuarus „Waly flex“, „Vroom“, o taip pat įrenginius visuomeninės ir pramoninės paskirties pastatams.

Projekto partnerio nr./Savaiminio valymosi filtras
Projekto partnerio nuotr./Savaiminio valymosi filtras

Jie sukuria papildomą vertę ir patrauklumą pastatams, o vertinant prideda balų. Šios srities gaminių lyderio „BEAM Electrolux“ iniciatyva mokslininkų atlikti tyrimai įrodė, kad šio gamintojo įrenginiai bendrą savijautą pagerina 48 %, akių dirglumą sumažina 61 %, kvėpavimą palengvina 47 %, miegą pagerina 44 %. Taigi, tik naujausiais technologiniais sprendimais galime pagerinti mus supantį orą patalpoje.

VIDEO: BEAM centrinių dulkių siurbimo sistemų montavimas (UAB AIDORA)

Siurblys montuojamas toliau nuo miegamųjų patalpų, pvz., garaže ar techninėje patalpoje. Kambariuose yra tik siurbimo žarnos pajungimo lizdai ir įvairūs valymą pagreitinantys siurbimo priedai – patalpų prižiūra tampa lengvu ir trumpu pasivaikščiojimu, daugiau laiko galite skirti mylimiems šeimos nariams.

Įrengus centrinę dulkių siurbimo sistemą, namuose ar biure nelieka pakeltų dulkių, blogų kvapų, susiurbiama beveik 100 % dulkių. Su centrine dulkių siurbimo sistema „BEAM Electrolux“ – Nr.1 pasaulyje:

– gyvensite žymiai sveikesnėje aplinkoje, patalpų oras taps gaivesnis;                                          

– sumažės alerginių simptomų ir pagerės savijauta;

– elektros energijos sutaupysite net iki 30 %;

– dėl savo technologinių ypatumų siurblys visuomet veiks vienoda galia.

www.beamelectrolux.lt

Projekto partnerio nuotr./logo
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius