Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialiniai būstai: tarp jaukumo ir nevalyvumo

Į Šiaulių miesto savivaldybės duris, kaip ir kasmet, beldžiasi šiauliečiai, kurie viltingai laukia socialinio būsto. Iš beveik 1400 laukiančiųjų per metus pigią pastogę, deja, išsinuomoja vos kelios dešimtys. Valdžios atstovai teigia, kad ne visi net dešimtmečius eilėje prastovėję šiauliečiai įvertina gautą būstą – čia neretai kyla problemų dėl triukšmo, tingima tvarkyti bendrojo naudojimo patalpas, galų gale kai kuriems nepavyksta sumokėti net gerokai mažesnių nei įprasta mokesčių ir jie paskęsta skolose.
Daugiabutis Kaune
Apleistas butas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiauliečiams patraukliausias pietinis rajonas

Šiuo metu socialinio būsto Šiauliuose laukia beveik 1400 šeimų ir asmenų. Sunkiai besiverčiančios šeimos susigundo nedidele nuomos kaina, todėl skuba rašyti prašymų, nepaisant to, kad būsto gali tekti laukti net dešimtmetį ar ilgiau.

Šiuo metu socialinio būsto Šiauliuose laukia beveik 1400 šeimų ir asmenų. Nieko keista, kad šis sąrašas kasmet vis ilgėja. Sunkiai besiverčiančios šeimos susigundo nedidele nuomos kaina, todėl skuba rašyti prašymų, nepaisant to, kad būsto gali tekti laukti net dešimtmetį ar ilgiau.

Rašydami prašymus šiauliečiai gali išdėstyti savo pageidavimus. Šiaulių miesto savivaldybės Turto valdymo skyriaus Būsto fondo poskyrio vyriausiosios specialistės Živilės Jagutienės teigimu, dažniausiai gyventojai atsižvelgia į būsto plotą.

„Jeigu šeimoje yra 5 ar 6 žmonės, tai jie vargiai tilps į vieno kambario butą. Todėl mes tokių patalpų jiems net nesiūlome. Mažesnės šeimos tokių pageidavimų neturi. Tiek, kiek priklauso pagal plotą, tiek ir gauna“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė ji.

Specialistės teigimu, kitas dažnas pageidavimas – konkretus miesto rajonas. „Gal kažkas seniau su tėvais yra gyvenęs Gubernijos rajone, tai būtinai ten ir nori gauti. Gal vaikai ten į darželį eina, gal mokykla šalia. Kaip visada, nemažai prašymų gauname dėl būstų pietinėje miesto dalyje. Yra vienas kitas pageidaujantis centre“, – teigė ji.

Tuo metu Rėkyva šiauliečiams itin nepatraukli. „Ji yra pakankamai nutolusi nuo miesto centro. Nenori, nes į darbą toli važiuoti ir pan. Vyresniems, neįgaliems dažniau į poliklinikas reikia eiti, tai jie irgi nenori keltis į Rėkyvą, nes susisiekimas prastas“, – priežastis vardijo Ž.Jagutienė.

Dėl skolų – bylinėjimaisi teismuose

Vidutiniškai vieno kambario buto nuomos mokestis daugiabučiame name galėtų būti apie 70 litų.

Paklausta, kiek šiauliečiams tenka paploninti kišenes už socialinio būsto nuomą, specialistė teigia, kad tikslios sumos įvardyti negalima, nes nuomos mokesčio formulėje – daug skirtingų dydžių.

„Kiekviename name tas mokestis gali būti skirtingas. Priklauso nuo stogo, nuo sienų konstrukcijų ir kito. Bet vidutiniškai vieno kambario buto nuomos mokestis daugiabučiame name galėtų būti apie 70 litų. Jeigu tas butas yra maždaug 36 kvadratinių metrų“, – preliminariai skaičiavo ji.

Specialistės teigimu, kasmet socialinio būsto sulaukia nuo 25 iki 40 šeimų. Naujos pastogės jaukumu savo lėšomis turi pasirūpinti naujakuriai. „Jie savo lėšomis atlieka paprastąjį remontą – dažo ar tapetais klijuoja sienas, palanges, grindis ir pan.“, – sakė Ž. Jagutienė, pridurdama, kad vėliau nuomininkams savo lėšomis tenka pasirūpinti ir technika ar įranga, kuria naudojosi.

Deja, kai kas ne tik nepasirūpina sugedusia technika, net ir „pamiršta“ sumokėti nuomos ir komunalinius mokesčius. „Kai kurie nuomininkai nenori geranoriškai mokėti nuomos mokesčio ir kitų komunalinių mokesčių, todėl susidaro skolos. Turime ir teismo procesų... Žinoma, yra tokių, kurie iš tiesų gauna mažą pensiją, jų darbo užmokestis nedidelis ir pan., tačiau ši problema ne visada kyla tik dėl lėšų stokos“, – atviravo specialistė.

Nemokami koncertai ir šiukšlės

Tiesa, kai kurie naujakuriai dar nespėję apšilti kojų nusprendžia pasiklausyti muzikos. Ir panašu, kad klausosi taip, jog nemokamą koncertą gauna ir kaimynai. „Žinoma, visi žmonės nori gimtadienius pašvęsti, visi nori su draugais susitikti ir pan. Kaip ir privačiuose būstuose pasitaiko tokių problemų, taip ir socialiniuose būstuose tokių yra“, – sakė Ž.Jagutienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis

Specialistės teigimu, neretai tenka spręsti ir problemą dėl tvarkos, nes kai kurie socialiniuose būstuose apsigyvenę šiauliečiai nenori tvarkyti bendrojo naudojimo patalpų. „Dažniau ši problema pasitaiko bendrabučiuose. Tai būna taip, kad ne tik kad nenori tvarkyti, bet ir prišiukšlina. Pavyzdžiui, meta šiukšles per langą, nevalo koridoriaus, bendro naudojimo virtuvės, sklinda nemalonūs kvapai, dėl kurių pradeda skųstis kaimynai, ir pan.“, – pasakoji ji, pridurdama, kad vieni galbūt nesitvarko dėl negalios, o kiti – dėl nenoro.

Pirks 11 socialinių butų

Šiaulių miesto savivaldybė, kuri šiuo metu nuomoja maždaug 1000 socialinių būstų, norėdama padėti dar bent kelioms šeimoms, šiemet planuoja įsigyti 11 naujų socialinių būstų.

Tiesa, ne visi socialiniuose būstuose gyvenantys šiauliečiai – tvarkos drumstėjai. Kai kuriems reikia pagalbos dėl neįgalumo, kai kurie nesuduria galo su galu ir net nežino, iš kur gauti duonos kąsnį vaikui. O kur dar dideli nuomos ir komunaliniai mokesčiai.

Šiaulių miesto savivaldybė, kuri šiuo metu nuomoja maždaug 1000 socialinių būstų, norėdama padėti dar bent kelioms šeimoms, šiemet planuoja įsigyti 11 naujų socialinių būstų. Valdžios atstovų teigimu, jaunoms šeimoms, ir toms šeimoms, kuriose yra neįgalių asmenų, šiuo metu labai trūksta vieno kambario butų.

„Planuojame pirkti aštuonis vieno kambario butus. Turime labai daug neįgaliųjų, kurie yra prioritetas, tai būtų geriausia pirkti butus pirmame ir antrame aukšte, kad būtų patogiau sutvarkyti būsto aplinką neįgaliesiems. Kai butas būna trečiame, penktame ar šeštame aukšte, to padaryti beveik neįmanoma. Gali sutvarkyti tualetus ir pan. Bet kad pats žmogus galėtų nusileisti į apačią, yra sudėtinga“, – sakė laikinai Administracijos direktoriaus pareigas einantis Algimantas Beinoravičius, pridurdamas, kad planuojama pirkti ir dar tris butus po tris kambarius, kurie būtų skirti daugiavaikėms šeimoms.

Skaičiuojama, kad šie būstai kainuos apie 950 tūkst. litų. 2013 metais už skirtas valstybės lėšas ir Šiaulių miesto savivaldybės 2012 metais nepanaudotas biudžeto lėšas įsigyta 12 butų: šeši – trijų kambarių ir 6 – dviejų kambarių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius