Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistų vizitas įtikino inicijuoti daugiabučio atnaujinimą

Naujovių bijančių gyventojų įkalbinėjimas imtis renovacijos projekto visada yra galvos skausmas tiek namo pirmininkui, tiek ir visiems iniciatyviems butų savininkams. Tačiau paprastai visi žmonės, susipažinę su procesu ir suvokę, kad tai atneša vien teigiamus rezultatus, pakeičia savo nuomonę. Ypač tam padeda specialisto vizitas, kurio metu atsakoma į visus kylančius klausimus.
Renovuojamas pastatas
Renovuojamas pastatas / E. Jankausko nuotr. / Laikraštis „15 minučių“

Renovaciją paskatino šlampantys butai

„Namas buvo pastatytas iš raudonų plytų ir viršutiniuose aukštuose jos buvo smarkiai nutrupėjusios – šiuose butuose sienos buvo kiaurai šlapios, kambariuose itin šalta ir drėgna, smarkiai pelijo sienos, todėl neliko kitos išeities, tik vykdyti renovaciją, nes kosmetinis remontas, dalinis tinkavimas jau nebūtų niekuo padėjęs.

Plytos kuo toliau tuo labiau ėmė trupėti, problema perėjo iš penkto į ketvirtą aukštą, tad nusprendėme, kad reikia daryti kompleksišką namo renovaciją, o ne kasmet vykdyti kosmetinius remonto darbus“ – pirmaisiais signalais, jog reikia atnaujinti daugiabutį, dalijosi namo Kretingos g. 59 pirmininkas Vytautas Vaitukaitis.

Anot klaipėdiečio, 1982 m. statybos namo stogas buvo sutvarkytas anksčiau. Dar viena priežastis imtis renovacijos buvo ta, kad vamzdynai buvo pasenę, juose trūko spaudimo. Buvo pakeisti karšto bei šalto vandens vamzdynai ir šildymo sistemos magistralės, įrengti balansiniai ventiliai, kuriais paskirstomas šilumos srautas. Daugiabutyje taip pat buvo sutvarkytas fasadas bei apšiltintas stogas.

Su projektuotojais kalbėjome, kad būtų parinktos tokios medžiagos, kurios būtų mažiausiai veikiamos atmosferos slėgio, būtų atstumiančios vandenį“ – renovacijos proceso aspektus prisiminė ponas Vytautas.

„Gyventojams siūliau vietoj tinkavimo iš karto padengti visą namą plytelėmis, bet šiai idėjai trūko pritarimo, tad pasirinkome pigiausią sprendimą – tinkavimą, tačiau tam buvo parinktas kokybiškas tinkas. Su projektuotojais kalbėjome, kad būtų parinktos tokios medžiagos, kurios būtų mažiausiai veikiamos atmosferos slėgio, būtų atstumiančios vandenį“ – renovacijos proceso aspektus prisiminė ponas Vytautas.

Neigiamas nuotaikas išsklaidė ekspertai

„Ankstesni pirmininkai apie renovaciją nekalbėjo. 2012 m. paskatinau diskusijas apie renovaciją, tačiau vis dar buvo pasipriešinimo, tad buvo stengiamasi išaiškinti žmonėms renovacijos naudą – bendrauti su namo gyventojais atvyko BETA specialistas, kuris papasakojo apie namo atnaujinimo ypatumus ir atsakė į kylančius klausimus.

Kitais metais įvyko balsavimas, kuriame daugiabučio namo atnaujinimui buvo pritarta. Nuo momento, kai pasitvirtinome investicijų planą, viskas vyko sklandžiai, išskyrus tada, kai Vyriausybė buvo nustačiusi kitokią konkursų tvarką.“ – renovacijos eigą aptarė iniciatyvus uostamiesčio gyventojas.

V. Vaitukaitis pasakojo, kad kol kas po renovacijos praėjo mažai laiko – dar žiemą buvo atliekami paskutiniai darbai, o pats projektas baigtas įgyvendinti balandžio mėnesį. Visgi, pagrindiniai fasado darbai jau buvo atlikti, tad gyventojai pajuto sumažėjusias išlaidas šildymui.

Po paskaičiavimų paaiškėjo, kad rūsio perdangos šiltinimo darbų vykdyti neverta – name yra daug rūsio perdangų, kurios labai padidintų šių darbų kainą, tad buvo nuspręsta šiltinti tik pamatus.

BETA-mazas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius