Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Vagių masalas: kokių daiktų negalima laikyti namuose

Lietuvos gyventojai kiekvienais metais namus papildo išmaniaisiais elektronikos prietaisais ir modernia buitinės technikos įranga. Jie taip pat namuose laiko svarbius šeimos meno kūrinius, paveldėtas relikvijas ar tiesiog gausų šeimos fotoarchyvą, kurį prarasti būtų išties skaudu.
Papuošalai
Papuošalai / 123rf.com nuotr.

Draudikai pastebi, kad mūsų namuose laikomas turtas kasmet brangsta, nes tautiečiai yra technologiškai išprusę ir žengia koja kojon su technologijomis. Pasak draudimo bendrovės „Gjensidige“ Turto žalų skyriaus vadovo Giedriaus Norkaus, daiktų namams Lietuvos gyventojai perka palyginti mažiau, tačiau jiems išleidžia daugiau pinigų, nes vis labiau rūpinasi šių prekių kokybe.

„Savo namus kiekvienais metais vis stipriau „robotizuojame“, daugiau žmonių buityje naudoja savaeigius prietaisus – robotus. Tai – siurbliai, šluotos, žoliapjovės. Lietuvos gyventojai yra įpratę namuose laikyti savo santaupas, tauriuosius metalus, papuošalus. Visos šios vertybės ir sudaro didžiausią dalį namuose esančio turto“, – sakė G.Norkus.

Jo teigimu, daiktai sugenda arba vagysčių bei namuose įvykstančių nelaimingų atsitikimų metu žmonės netenka jiems reikalingos technikos. „Paprastai, sugedus televizoriui arba jo netekus, Lietuvos gyventojai perka išmanesnį ir daugiau kainuojantį daiktą. Naujakuriai taip pat savo namus stengiasi apstatyti naujausiais elektronikos ir butinės technikos prietaisais. Pramoginė technika namams perkama spontaniškai – tada, kai norisi ir yra finansinės galimybės ją įsigyti. Jei tokių galimybių nėra, dažnai tokias prekes žmonės leidžia sau pirkti išsimokėtinai”, – sakė „Gjensidige“ atstovas.

Jo teigimu, pačios brangiausios prekės, kurias Lietuvos gyventojai yra įsigiję savo namams – tai drabužių džiovyklės, kompiuteriai ir kompiuterinė įranga, išmanieji televizoriai bei siurbliai-robotai.

G.Norkus atkreipė dėmesį, kad emociškai brangų turtą praradę žmonės jį įvertina net šimteriopai brangiau nei jis išties kainuoja. „Nukentėję gyventojai labiausiai išgyvena dėl paveldėtų daiktų – močiutės auksinio laikrodžio, ypatingo paveikslo, monetų kolekcijos. Jei žmonės netenka tokių daiktų, supranta, kad jų nebegalės įsigyti ir dėl jų praradimo išgyvena stipriausiai“, – kalbėjo „Gjensidige“ Turto žalų skyriaus vadovas.

Pasak draudimo bendrovės „Gjensidige“ atstovo, didėjant turto vertė namuose reikalauja ir didesnės jo priežiūros. „Svarbu pasirinkti apsaugos būdus, kurie kiekvienam žmogui yra tinkamiausi – apsaugos sistemos, draudimas, šarvuotos durys ar langų apsaugos. Tačiau visiems rekomenduojame laikytis vienos svarbios taisyklės – apie namuose laikomus brangius daiktus ir pinigus nereikėtų garsiai kalbėti ar rodyti juos socialiniuose tinkluose, nes tai gali paskatinti vagis pas jus apsilankyti“, – įspėjo G.Norkus.

Draudikų atstovas atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu vis daugėja žaibiškai įvykdomų vagysčių, kuomet per trumpą laiką pagrobiami lengvai išnešami daiktai. „Vagys keičia „braižą“ ir dabar įsilaužę ieško grynųjų ir juvelyrinių dirbinių. Paprastai renkasi lengvai pakeliamus daiktus – nešiojamuosius kompiuterius, prabangius laikrodžius, išmaniuosius telefonus. Pastaruoju metu televizoriai, vaizdo technika ar buitinė įranga dažniausiai lieka nepaliesta. Tačiau tikrai neretai pasitaiko ir tokių atvejų, kai per itin trumpą iš apdraustų gyvenamųjų patalpų vagys išneša visą įmontuojamą buitinę techniką“, – pasakojo G.Norkus.

Stebint tokias vagysčių tendencijas, draudikas rekomenduoja nelaikyti santaupų ir juvelyrinių dirbinių namuose. „Vagys suranda net pačiose netikėčiausiose vietose paslėptas santaupas, išneša arba atrakina seifus, todėl nebandykite pergudrauti vagių, geriau tiesiog pasirinkti tinkamą turto apsaugos būdą“, – sakė Turto žalų skyriaus vadovas.

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ duomenimis, kiekvieną mėnesį iki 100 bendrovės klientų namų nukenčia nuo vagių.

Partnerio nuotr./Svarbiausias materialus turtas

Patarimai, kaip saugiai palikti namus išvykstant

Artėjant ilgajam savaitgaliui ir atostogų sezonui, draudimo bendrovės „Gjensidige“ ekspertai pataria, kaip pasirūpinti namų ir juose esančio turto saugumu:

1. Neviešinkite, kad išvykstate ar esate toli nuo namų. Apie tai, kad išvykstate, turėtų žinoti tik artimiausieji. Primygtinai rekomenduojama susilaikyti nuo pagundos skelbti apie savo kelionę socialiniuose tinkluose ar skelbti kelionių nuotraukas. Net ir trumpa išvyka gali paskatinti vagis įsilaužti į Jūsų būstą, jei jie žinos Jūsų pomėgius, pavyzdžiui, tai, kad tam tikromis valandomis būnate darbe, bėgiojate, lankotės sporto klube, baseine ar čiuožykloje.

2. Praneškite apie savo išvykimą tiems, kam reikia. Apie tai derėtų žinoti tik tame pačiame mieste gyvenantys artimieji. Patartina jiems palikti atsarginius Jūsų būsto raktus, kurių gali prireikti įsilaužimo ar kitu nenumatytu atveju. Apie Jūsų išvykimą turėtų žinoti ir patikimi kaimynai. Jų galėtumėte paprašyti išimti iš dėžutės paštą – pilna dėžutė yra ženklas vagims, kad namai jau kuris laikas tušti. Kaimynai galėtų atkreipti dėmesį į aplink Jūsų būstą besisukiojančius įtartinus asmenis ar automobilius. Pasirūpinkite, kad daugiabučio, kuriame gyvenate, administratorius žinotų Jūsų telefono numerį.

3. Apšvieskite kiemą. Apšviestas kiemas ar į lauke įrengtas judesį reaguojantis jutiklinis šviestuvas – viena iš priežasčių, kodėl vagims gali praeiti noras brautis į Jūsų valdas. Juk juodi darbai paprastai atliekami tamsoje.

4. Panaudokite laikmačius. Jie padės kurti iliuziją, kad namie kas nors yra. Periodiškai pagal laikmačio nustatymus įsijungiantys radijo imtuvas, televizorius ar šviestuvas gali atbaidyti vagį.

5. Pasitelkite jutiklinio šviestuvo ir katės derinį. Savaitgalį namie palikta katė ir jos judesių lygyje įrengti jutikliniai šviestuvai – puiki priemonė vagiui sutrikdyti. Niekas kitas nesukurs geresnio gyvos būtybės buvimo vaizdo Jūsų būste, kaip realus gyvūnas. Jums nesant namuose katė juda gerokai daugiau ir įvairiau, nei jums atrodo.

6. Negundykite vagių savo turtais. Daugelis vagių prieš įsilauždami į svetimą būstą įvertina savo būsimą grobį. Potencialius įsilaužėlius dažnai paskatina ant palangių iš lauko matomi vertingi daiktai, kieme paliktas dviratis. Tad venkite taip atvirai rodyti, ką turite. Nei Jūs, nei Jūsų vaikai, nei kiti asmenys neturėtų socialiniuose tinkluose viešinti nuotraukų, kuriose jie nusifotografavo vertingų daiktų fone Jūsų namuose. Vienintelis turtas, kuris galėtų pristabdyti vagis, yra balkone ar kieme palikti padžiauti skalbiniai. Jie būtų užuomina, kad greitai grįšite, jei išvykote ne ilgiau kaip kelias dienas. Ilgiau kabantys skalbiniai Jūsų aplinką stebintiems vagims sukels priešingą reakciją.

7. Naudokite seifą. Pirmiausia, seifas – ne šiaip paprasta metalinė dėžė, o sunkus daiktas, kurį labai sunku išnešti iš būsto, o dar sunkiau atidaryti. Jame saugokite pinigus, brangią techniką, papuošalus, svarbius dokumentus ir kitus vertingus daiktus. Seifas padės apsaugoti Jūsų brangenybes net ir įsilaužimo atveju.

8. Įvertinkite neįprastas slaptavietes. Jei esate detektyvinių serialų žiūrovas, tai tikriausiai žinote, kuriose vietose šių filmų personažai jiems brangius daiktus slepia dažniausiai. Dar geriau žmonių įpročius žino nusikalstamo pasaulio atstovai, perduodantys savo patirtį iš kartos į kartą. Vis dėlto verta pasukti galvą apie neįprastas slaptavietes. Jose galėtumėte prieš išvykdami suslapstyti pinigus ar kitus brangius daiktus, jei neturite seifo.

9. Apsaugokite duris. Saugios yra tik tvirtos durys su saugiomis spynomis bei užraktais. Jos būtinos, nepriklausomai nuo to, ar gyvenate privačioje valdoje, ar kuriame nors daugiabučio aukšte. Šarvuotos, į išorę atsidarančios durys su dviem ar trimis užraktais, kurių vienas būtų seifinio tipo – geriausias pasirinkimas. Jūsų durų apsaugą sustiprintų ir vadinamosios „nematomos spynos“. Tai yra ant durų būsto vidaus pusėje tvirtinamos papildomos spynos, rakinamos nuotoliniu pulteliu. Tokios spynos gali laiku sustabdyti įsilaužėlį.

10. Apsaugokite langus. Langai langams nelygu. Kokybiški langai turi tvirtesnius rėmus, kuriuos sunkiau išlaužti. Kai kurie langai gaminami su užraktais, kurie irgi patikimesni. Tai svarbu, nes nusikaltėliai paprastai retai kada išdaužia langus – jie tiesiog stengiasi įveikti jų konstrukcijas. Vis dėlto net ir patikimesnius, tvirtos konstrukcijos langus pravartu apsaugoti papildomai, ypač jei jūsų langai yra pirmame aukšte. Šiuo tikslu praverčia ir paprasti langų fiksatoriai, dar vadinami saugais. Kitos priemonės – grotos ar apsauginės žaliuzės. Vienas iš ekonomiškų ir greitesnių pasirinkimų – apsauginės langų plėvelės, kurios tampa kliūtimi išdaužus langą.

11. Pasirūpinkite signalizacija ir apsaugos sistemomis. Vis daugiau žmonių įsirengia namuose signalizaciją ar modernias apsaugos sistemas. Signalizacija išbaido ar sutrikdo vagis, atkreipia Jums draugiškų kaimynų dėmesį. Apsaugos sistema reaguoja į įvairius pavojus ir gali perduoti šią informaciją saugos tarnyboms. Signalizacija ir vaizdo kamerų sistemos taip pat gali tapti puikiu apsaugos deriniu. Kartais potencialiems įsilaužėliams užtenka pamatyti vaizdo kameras, ir jie atsisako savo planų.

12. Apdrauskite turtą. Ši priemonė – tam atvejui, jei, nepaisant visko, tapote įsilaužėlių auka bei patyrėte nuostolių. Pasitaiko, kad vagys ne tik išneša vertingus daiktus, bet sugadina ar net nuniokoja turtą, kuriam atkurti prireikia papildomų išlaidų. Draudimo išmoka šiuo atveju būtų gera materialinė paspirtis.

Saugiausia yra savo turtą apdrausti – tai pirmoji garantija, kad po įvykusios nelaimės liksite ne tuščiomis kišenėmis. Draudimo bendrovė „Gjensidige“ vykdo turto draudimo akciją: sudariusiems naują būsto draudimo sutartį – dūmų detektorius dovanų. Akcija vyksta iki gegužės 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius