-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Valentinas Mazuronis: žmonių nebereikia įkalbinėti renovuoti namus, savivaldybės neatsigina norinčiųjų

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sako, kad daugiabučių renovacijos padėtis yra iš esmės pasikeitusi. „Dar ne taip seniai mes žmones tiesiog įkalbinėjome atnaujinti savo namus, stvarstėme norinčiuosius, o dabar gyventojai patys atakuoja savivaldybes ir pyksta, jeigu šios jų namo neįtraukia į skubiai renovuotinų sąrašą“, – trečiadienį gyrėsi ministras Valentinas Mazuronis.
Valentinas Mazuronis (380)
Valentinas Mazuronis (380) / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Pasak Aplinkos ministerijos, šiuo metu rangos darbų sutartis yra pasirašę 292 daugiabučiai 35 savivaldybėse. Prie 76 iš jų jau stovi statybų pastoliai. Kai tik pagerės oro sąlygos, pastoliai netruks iškilti ir prie likusiųjų. Savo namų renovacijai yra pritarę dar 1020 daugiabučių gyventojai. 798 šių namų modernizavimo projektams jau yra pritarusios finansų įstaigos.

Šiuo metu daugiabučiams atnaujinti jau yra rezervuota 80 proc. „Jessica“ fondo lėšų – 621 mln. litų.

2013-ieji, aplinkos viceministrės Daivos Matonienės žodžiais, buvo renovacijos proveržio metai, nes iki to laiko per visą dešimtmetį atnaujinta tik 400 daugiabučių.

Šiuo metu daugiabučiams atnaujinti jau yra rezervuota 80 proc. „Jessica“ fondo lėšų – 621 mln. litų.

Dar vienas finansinis šaltinis – ES struktūrinių fondų 2014-2020 m. parama. Daugiabučiams ir viešiesiems pastatams renovuoti numatyta 1,2 mlrd. litų šios paramos.

„Siekdama paspartinti ir gyventojams palengvinti renovacijos procesą, ministerija dabar daug dirba ieškodama ir kitų finansavimo šaltinių“, – pažymėjo viceministrė.

Nepritaria mokesčių lengvatoms

Trečiadienį kalbėta ir apie statybininkų norus investicinių projektų kainas pakelti 30-40 proc.

„Neleisime gyventojų apiplėšinėti. Mes esame prieš kainų kėlimą, – kalbėjo Valentinas Mazuronis. – Kiekvieno atskiro renovacijos projekto klaidos gali būti taisomos, tačiau visų projektų kainos neturi didėti dėl to, kad po ekonominės krizės šalyje sumažėjo statybinių pajėgumų“.

Statyboms, kaip ir bet kuriam kitam verslui, pasak ministro, galioja rinkos dėsniai. Esant paklausai, atsiras ir pasiūla. Todėl, jo požiūriu, nėra jokio reikalo vietinėms įmonėms įvedinėti kokias nors mokesčių lengvatas. Jeigu neatsiras pakankamai pajėgumų Lietuvoje, renovacijos darbų gali imtis Lenkijos ar kitų šalių firmos. Joms kelias į Lietuvą nėra uždarytas, nes sudaryta galimybė šiuos darbus pirkti ne tik per Centrinę perkančiąją organizaciją, bet ir viešųjų pirkimų būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius